
Vegán gasztrokalandok a Kanári-szigeteken
Körutazás a Kanári-szigeteken vegánként
2024-ben 3 hónapot töltöttünk a Kanári-szigeteken, miközben végigutaztuk az összes szigetet. A legtöbb időt Tenerifén töltöttük (1 teljes hónapot), La Palma szigetén, illetve Lanzarotén, ahova visszatértünk 2025 januárjában további két hétre. A szigeteken vegánként is izgalmas gasztronómiai élményekben lehetett részünk, megízlelhettük a spanyol és a kanári-szigeteki specialitásokat. Az összes szigeten, még a legapróbb El Hierron is találtunk vegán opciós éttermet, illetve a boltokban növényi konyhában használható alapanyagokat, melyekből magam készítettem a szállásokon ízletes helyi ételeket. Nézzük sorban, hogyan teltek a vegán gasztrokalandok a Kanári-szigeteken!

Hagyományosan is növényi fogások
A spanyol, illetve kanári-szigeteki konyhában számos olyan fogás van, melyek hagyományosan is növényi alapúak, így megkóstolhatjuk őket egy helyi étteremben vagy tapas bárban. A kanári-szigeteken a leggyakrabban ezekkel az alapból is vegán ételekkel találkoztunk:
- Papas arrugadas /a kanári-szigeteki ráncos burgonya/: Kanári-szigeteki különlegesség, amelynek elkészítése végtelenül egyszerű, csak apró szemű burgonya és tengeri só kell hozzá. A lényege, hogy a sós vízben megfőtt krumplit kiszárítják, így a sótól és szárazságtól ráncos lesz a héja és kiül rajta a só. A helyi boltokban ehhez külön található „papas para arrugar”, azaz „ráncosítani való burgonya”. Mindenhol a híres mojo szószokkal tálalják. (Itt találsz hozzá receptet, ha házilag is elkészítenéd.)
- Mojo verde szósz: A kanári-szigeteki izgalmas, pikáns nagyon zöld szósz is vegán, amely általában friss korianderből készül olívaolajjal és fűszerekkel. (Ha elkészítenéd teljes értékű verzióban, akkor itt találod.)
- Mojo rojo/picón szósz: A zöld szósz mellett a másik népszerű, paprikás-ecetes ízvilágú mártogatós, amelynek van egy fűszeresebb, csípősebb „picón” verziója. (Én a teljes értékű változatát olaj helyett mandulából készítettem.)
- Padrón paprika: Sült zöld paprika nagyszemű sóval, melyet szinte minden tapas bárban megtalálsz.

- Spanyol fokhagymás gomba /champiñones a la plancha/: Jó fokhagymásan, általában chilivel és petrezselyemmel sült gomba. (Sokféle változatban készítik, az én kedvencem Gran Canarián egy kis faluban készült, ennek az ízvilágát vissza is hoztam a krémes-citromos-szójaszószos verziómban.)
- Sült laskagomba /setas a la plancha/: Fokhagymával jól átsütött laskagomba, melyet a legtöbb helyen petrezselymes vagy korianderes zöld mártással tálalnak.
- Potaje de verduras canario: Ez tulajdonképpen a helyi zöldségleves, nagyon gazdagon, változatos zöldségekkel, általában lencsével készül.
- Zöldséges rizs /paella/: Többféle étteremben is megtalálható a spanyolok híres rizses ételének zöldséges változata.
- Pan con mojos /friss bagett mojo szószokkal/: A legtöbb helyen előételként kérhető, de sokszor kérés nélkül is felszolgálják, míg várakozunk a megrendelt ételekre.
- Patatas bravas: Az egyik legismertebb spanyol fogás: lényegében egy egyszerű sült krumpli, melyet kétféle szósszal – aiolival és egy füstölt paprikás paradicsomszósszal – öntenek nyakon. A legtöbb helyen sajnos az aioli szósz miatt nem vegán (ez ugyanis tartalmaz tojást), de több helyen tapasztaltuk, hogy csak brava szósszal tálalják, amibe nem kerül tojás/majonéz. Érdemes megkérdezni, hogy biztosan vegán-e a rajta található szósz. Ha házilag is kipróbálnád, itt találod a teljes értékű verzióját.
- Garbanzos con espinacas /spanyol spenótos csicseriborsó/: Eredetileg is vegán tapas a köménnyel és fokhagymával készült spenótos csicseriborsó. Itt találod a saját receptemet, ha magad is elkészítenéd.
- Zöldséges gyoza: Rengeteg étteremben kapható gyoza és abból szinte mindig szerepel az étlapon egy vegán, zöldséges opció.

Érdemes tehát ezeket a specialitásokat keresni a helyi éttermek étlapján, így a hagyományos ételekbe is belekóstolhatunk, valódi gasztroélményekben lehet részünk. Mi szinte minden tradicionális étteremben jól is laktunk, mert ezekből a növényi fogásokból simán összeraktunk egy bőséges, teljes értékű ebédet vagy vacsorát. A kedvenc kombóm a ráncos burgonya mojo szószokkal, mellé egy jó kis fokhagymás gomba és kísérőnek padrón paprika. Talán ez a 3 fogás szerepelt a leggyakrabban a menün.
Vegán gasztrokalandok Lanzarotén
A körutazásunkat Lanzarotén kezdtük, majd 2025-ben ez a sziget csábított vissza minket még néhány hétre. Lanzarotén vannak a legjobb vegán opciós éttermek! Ezt a szigetet jól feltérképeztük növényi ételeket nyújtó éttermek szempontjából, néhány kedvenc helyünk:
- Esquina Teguise: Vegán opciós étterem számos növényi fogással, köztük helyi specialitásokkal. Külön szimpatikus, hogy az étlapon feltüntetik, hogy a növényi ételeket teljesen külön készítik. Kóstoltuk náluk a vegán croquetast, a sült laskagombát, patatas bravast, vegán gyozát, falafel tálat, a desszertek közül pedig a tiffint és a banánkenyeret. Minden isteni volt!
- La Puerta Verde: Szintén vegán opciós hely, 2023-ban teljesen vegán menüvel készültek szilveszterkor. Az állandó étlapon is van külön növényi kínálat, három főétel közül választhattunk. Mi lencsefőzeléket kértünk gofioval, illetve az ázsiai jellegű tésztát kóstoltuk.
- Bodega La Geria: Ez a hely alapvetően egy borászat, de itt ettük a legfinomabb papas arrugadast kétféle mojo szósszal!
- Restaurante Hespérides: 4-5 féle nagyon ízes vegán opció szerepelt a kínálatban. Kóstoltunk vegán lasagnét, zöldséges gyozát, fokhagymás gombát és ázsiai tésztát.
- Museum Lagomar: A múzeum éttermében 2-3 vegán opció is szerepelt. A napi ajánlatból megkóstoltuk a zöldséges croquetast, az állandó étlapról pedig a papas arrugadast, melyet itt három féle mojo szósszal tálaltak. Mindegyik szósz nagyon különleges volt, teljesen más, mint amit hagyományosan szoktak kínálni. A harmadik szósz sárga színű volt, kurkumával ízesítve.
- Sushi Bar Minato: Ugyan nem spanyol gasztronómia, de tökéletes választás az éhes vegán számára ez a sushi bár. Többféle vegán opció is szerepel az étlapon, mi edamame babot, jó sűrű, zöldséges rament, avokádós és wakamés sushit ettünk.
Lanzarotén vegánként tényleg jól lakik az ember, nagyon sok a minőségi étterem, ízletes növényi opciókkal. Ha a szálláson készítenél finomságokat, nagy bevásárlóközpontok állnak rendelkezésedre, ahol mindent (tofut, sörélesztőpelyhet, növényi joghurtot, növényi tejeket, szójaszószt, zöldségeket-gyümölcsöket óriási választékban, stb.) megtalálsz a növényi alapú fogásokhoz. Én mindig rávetem magamat azokra a finomságokra, szezonális zöldségekre és gyümölcsökre, amiket otthon nehezen lehet csak beszerezni – friss koriander, friss spárga, fagyasztott articsóka és wakame!

Fuerteventurán csak 3 napot töltöttünk, ezalatt főként a szálláson főztem, így Gran Canariával folytatom a sort.
Kedvenceink Gran Canarián
Életünk legjobb mexikói éttermét fedeztük fel Gran Canarián, Las Palmason: ez a Chiwawa nevű étterem, tele vegán opcióval. A hely, a berendezés, a színes fények és az apró részletek is nagyon ízlésesek, 10/10-es élmény volt, amit azóta is emlegetünk! A fővárosban nagyon sok a növényi opciós hely, mi azonban csak két éjszakát töltöttünk itt, így nem volt lehetőségünk többet kipróbálni.
A főváros után messze a hegyekben szálltunk meg, ahol már több volt az otthon főzés, mint az éttermi élmény. Aprócska falvakban tértünk be egy-egy kis helyi étterembe, ahol a szokásos, eredetileg is vegán kínálat várt. Egy hely azonban megmaradt: Santa Lúciában a Restaurante Rincón Casa Antonio. Helyi zöldséglevest, padrón paprikát és a legkülönlegesebb fokhagymás gombát kóstoltuk. Az étterem is nagyon szép, hagyományos „rural” stílusban épült, a kanári-szigetekre jellemző foltos, vulkanikus köves stílusban.

Vegán gasztroélmények a Kanári-szigetek legkisebb szigetén
El Hierro a Kanári-szigetek legkisebb tagja, csupán 11 000 fő lakja! Itt már nem volt olyan egyszerű dolgunk, mikor vegán opciós étterem után kutattunk, de még itt is találtunk megfelelő helyet. A Warapu nevű ázsiai étteremben wakamés-zöldséges gyozát, mojo szósszal megöntözött vegán tacot és zöldséges tésztát kínáltak. Más hely nem igazán maradt meg az emlékezetemben, csak egy paradicsomos pizza és sült krumpli kombo, amikor éhesen betérve nem találtunk semmi más lehetőséget.
Az idő nagy részében ezért inkább a szálláson főztem. Vegánként itt mindenkinek a saját konyhás szállást ajánlom, mert nincs sok lehetőség a kinti étkezésre. Ami még meglepő volt ezen a mini szigeten, hogy egy aprócska kis élelmiszerboltban számtalan, vegán konyhában jól hasznosítható alapanyagra leltem: volt itt tofu, tempeh, szójaszósz, rizstészta, üveges babfélék. Úgyhogy otthon bőséges és tápláló ételeket tudtam alkotni a családnak egy-egy kirándulás után.

Növényi opciók La Gomerán
Nézzük, milyen lehetőségeink voltak vegánként a „hegyek szigetén”, La Gomerán!
La Gomerát egyetlen óriási vulkán alkotja, a sziget nagy része sziklákból és a közepén elterülő hatalmas babérlombú erdőből áll, így ezt a szigetet sem lakják sokan. A kis települések főként a völgyekben alakultak ki óriási banánültetvényekkel és roskadozó avokádófákkal. Mi Hermigua településén éltünk, amely szuper választás volt: egyrészt csodaszép a területet körülölelő hegyekkel, másrészt egy minőségi vegán opciós étterem, egy bio gazdaság és még biobolt is volt a környéken!
A Los Telares étterem egyedülálló kilátást nyújt La Gomera egyik nevezetességére, két óriás sziklára. Különleges növényi fogásokkal készültek a betérő vegánok számára, a legnagyobb kedvencem – és talán a teljes körutazás alatti kedvencem! – a banánvirág curry volt, hiszen imádom a különlegességeket, banánvirágot pedig nem sok helyen kóstolhat az ember, banánkarikákat pedig még sosem láttam egy csípős-fűszeres curry tetején! (Ez az étel ihlette aztán a banáncurry receptemet). Ezen kívül volt zöldséges wok és vegetáriánus burger, amit a kérésünkre vegán formában tálaltak. Annyira jó élmény ez a hely, hogy ide ittlétünk alatt többször is betértünk.


Hermigua településén meg kell még említenem a kis biogazdaságot a hegyen, melyet egy néni egyedül tart fent. Úgy lehet nála vásárolni, hogy végigvezet a kerten, megmutatja, hogy éppen milyen zöldségek vannak és amelyiket kiválasztjuk, azt akkor és ott előttünk levágja/kiveszi nekünk! Zseniális koncepció és szuper élmény volt nála vásárolni (padlizsánokat, jó nagy csokor koriandert, tatárhagymát, salátát és póréhagymát választottam). Ezen a kis településen még mini bioboltra is leltünk, ahol beszerezhető volt néhány speciális alapanyag, lisztek, sörélesztőpehely, szójatermékek is.
La Gomera fővárosában, San Sebastián településen volt még több vegán opciós tapas bár, az egyik helyre (Restaurante La Tasca) többször is visszatértünk a fokhagymás gomba miatt, illetve Vallehermoso falucskájában kóstoltunk nagyon finom patatas bravast a Tasca Restaurante El Carraca nevű étteremben.
Vegánként La Palma szigetén
La Palma szigetén kezdtem el megalkotni a Tavaszi Receptgyűjteményt, így az itt töltött időnk 90%-ban a szálláson teszteltük ezeket a recepteket, így az ebédünk, vacsoránk, de még a desszertünk is adott volt. Néhány helyet azért kipróbáltunk:
- Los Llanos városában a La Vitamina vegetáriánus éttermet, ahol rengeteg vegán opció áll rendelkezésre, illetve
- a sziget keleti oldalán a Jazmine Thai Éttermet, ahol a tipikus, alapból is vegán thai ételek közül (zöldséges tavaszi tekercs, pad thai) válogathattunk.
Az utazás nagy részében Los llanosban foglaltunk szállást, itt minden rendelkezésemre állt a receptalkotáshoz: nagy bevásárlóközpontok, szupermarketek, bioboltok.

Növényi alapú gasztro Tenerifén
Tenerifén töltöttük a leghosszabb időt, északi szállásunkon letelepedve jól beutaztuk az egész szigetet. Így volt lehetőségünk feltérképezni a teljes vegán kínálatot, de sajnos óriási csalódás volt. Meglepődve tapasztaltuk, hogy ezen a szigeten minden vegán vagy vegán opciós étterem, amiben jártunk, íztelen, fűszerezés nélküli ételeket kínált – nem igazán értettük, hogy miért, hiszen minőségi, változatos alapanyagokból dolgoztak és általában felkapott helyek voltak. Egy idő után bele is fáradtunk és mikor nem otthon kóstolgattuk az új könyvembe tervezett recepteket, inkább a helyi tapas bárok, vagy éppen az indiai éttermek felé vettük az irányt.
Costa Adeje településen tudok megemlíteni egyetlen teljesen vegán éttermet, ahol valóban ízletes finomságokat ettünk: a Buenavida Vegan. Céklás taco-t választottam fűszeres szójával, sok-sok zöldséggel.

Összefoglalás
Mikor elutazunk, 70%-ban olyankor is én sütök-főzök (a reggeli és egy főétel mindig házilag készül és gyakran készülök útravaló rágcsákkal is), ezért is választunk mindig konyhával rendelkező lakást/házat szállásként és nem hotelszobát. Egyrészt így tartjuk az egyensúlyt a tápláló és egészséges teljes értékű ételek és a különleges, helyi vegán specialitások között. Másrészt mert imádok más országokban főzni, ilyenkor tele vagyok kreatív energiákkal, inspirálnak a helyi ételek – sokszor helyi, eredetileg nem vegán ételeket készítek el növényi alapúvá alakítva, így ottlétünk alatt még jobban elmerülhetünk a helyi gasztronómiában.
Emellett azonban szuper élmény és inspiráció vegán/vegán opciós éttermeket más országokban kipróbálni, szerintem a legizgibbek azok a helyek, ahol helyi ételeket kóstolhatunk meg növényi alapokon. A Kanári-szigeteken pedig bőven akadtak ilyen lehetőségek!
További spanyol fogások „vegánosítva”
Ha jobban elmerülnél a spanyol gasztronómiában, próbáld ki a hagyományosan nem vegán, de általam teljes értékű növényi formába alakított spanyol fogásokat:
- Hamis almogrote: Az almogrote La Gomera szigetének specialitása, amely hagyományosan a helyi sajtból készített, pikáns-paprikás, jó fokhagymás kence. Minden boltban sorakoznak a különböző változatai és az éttermekben is első helyen szerepel az étlapon. Ez ihlette ezt a paprikás-tofus kencét.
- Vegán chorizo: A recept nagyon egyszerű és olyan szuper, teljes értékű alapanyagok alkotják, mint a lencse, a bab és a dió. Na meg jó sok fűszer!
- Tofus croquetas: Hagyományos spanyol fogás, mely besamel panírozásával készül. A növényi alapú verzióját tofuból és kesudióból alkottam.
- Pisto vegán tükörtojással: A hagyományos spanyol lecsó vegán változata, csicseriborsóliszttel és tofuval készült hamis tükörtojással.
- Spanyol mandulatorta: Ezt a süteményt a Tarta de Santiago ihlette, amely igen népszerű édesség Spanyolországban. Hagyományosan tojással készül, amit én natúr tofuval helyettesítettem. Gyors és egyszerű édesség született.
- Vegán turrón: A turrón egy hagyományos spanyol mandulás édesség, amelyet mandulából, cukorból, tojásból és mézből készítenek. Ennek készítettem el a növényi alapú változatát, amelyben igyekeztem a puhább verziójú turrón (turrón blanco) állagát és ízvilágát visszahozni.
- Ajo blanco: Az ajo blanco Andalúziából, pontosabban Malagából és Granadából származik és olyan egyszerű hozzávalókból áll, mint a fokhagyma, mandula, kenyér és olívaolaj. Hagyományosan sherryecetet használnak hozzá és szőlővel tálalják. Nagyon különleges párosítás! Nekem Rondában volt szerencsém először megkóstolni és egyből beleszerettem, így én is elkészítettem a saját verziómat. Én sherryecet helyett almaecetet használtam és a hagyományos recepttől eltérve egy kis sörélesztőpehellyel krémesítettem, de ez kihagyható. Teljes kiőrlésű pirítóssal tunkolva egyszerűen abbahagyhatatlan!
- Salmorejo: A salmorejo a gazpacho rokona, azonban állagban és ízvilágban is eltérnek egymástól. Míg a gazpacho egy hígabb leves, a salmorejot olyan sűrűre készítik, hogy sokszor a kanál is megáll benne. Emellett a hozzávalókban is különbözik a két leves, mert a salmorejoba csak paradicsomot tesznek és nem kerül bele uborka és hagyma, amelyek a gazpacho fontos alkotóelemei. A saját verziómat kenyér helyett fehérbabbal sűrítettem, ami semleges ízvilága miatt nem érződik a levesben, ellenben tökéletesen sűríti és krémesíti azt, miközben jócskán emeli a tápanyagtartalmát. Tofu-baconnel tálaltam.
- Patatas aioli: Az alioli a spanyolok híres fokhagymakréme, amit általában fokhagymából, olajból és tojásból készítenek. Ezzel készül az igen népszerű tapasuk is, a patatas alioli, amely nem más, mint főtt krumplisaláta alioli szószban, hidegen tálalva. Mivel a legtöbb étteremben tojásos vagy majonézes formában készítik el, így én is a tojásos ízvilágot kerestem a vegán változatban (bár az alioli eredeti változata tojásmentes!) Egy mandula-alapú krémet készítettem hozzáadott olaj nélkül, így egy teljes értékű, tápláló szószt kaptam. Ebből készült ez a hideg krumplisali.
- Romesco szósz: A romesco szósz az alioli mellett egy szintén nagyon népszerű spanyol mártás, amelyet főleg sültekhez tálalnak. Nagyon hasonlít a muhammarához, azonban ez egy savanykásabb ízvilágú krém, illetve ebbe paradicsom is kerül. Dió helyett a romesconál mandulát és mogyorót használnak.
