
Pisto – spanyol lecsó vegán tükörtojással
|
2023.11.16.
Hozzávalók
- 250 gramm paradicsom
- 1 padlizsán
- 1 kaliforniai paprika
- 1 cukkini
- 1 vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 bögre paradicsomszósz
- 1 tk. római kömény
- 3 tk. füstölt pirospaprika
- ízlés szerint chili
- só, bors
- 8-9 szem szárított paradicsom
- 8 szem datolya
Vegán tojás fehérjéhez
- 150 gramm tofu
- fél bögre csicseriborsóliszt
- 150 ml növényi tej
- fél ek. vöröshagymapor
- fél ek. fokhagymapor
- 1 tk. fekete só (kala namak)
- 3 ek. sörélesztőpehely
- só, bors
Vegán tojás sárgájához
- 1/3 rész a fehérjéből
- még egy csipet fekete só
- 1 tk. kurkuma
- 1/2 tk. pirospaprika
- 1 tk. dijoni mustár
Elkészítés
- Először is készítsd elő a tojásfehérjét és a sárgáját: aprítógépben alaposan dolgozd össze a fehérje hozzávalóit, majd tedd félre a 2/3 részét, ebből lesz a tojásfehérje. A maradék 1/3 részhez dolgozd hozzá a sárgája hozzávalóit és tedd ezt is félre.
- Tedd a datolyákat forró vízbe 30 percre, majd turmixold össze őket annyi áztatóvízzel, amennyi éppen ellepi. Tedd félre az elkészült datolyakrémet.
- Egy pici vízen dinszteld meg az apróra aprított vöröshagymát és nyomd bele a fokhagymát. Add hozzá a köményt és a pirospaprikát és keverd össze jól, ügyelve, hogy mindig legyen alatta egy kis víz.
- Dobd rá a felaprított zöldségeket is a fűszeres hagymákra és fedő alatt rövid ideig párold őket. Nem kell, hogy teljesen megpuhuljanak, erre lesz még idejük a vegán tojás elkészítésekor.
- Öntsd hozzájuk a paradicsomszószt, a datolyakrémet és a felaprított aszalt paradicsomot. Ízlés szerint keverj hozzá chilit. Pár percig főzd a keveréket.
- Jöhetnek a tojások: evőkanálnyi adagokat merj a lecsó tetejére a fehérjéből és terítsd szét a tetején (én 5 kupacot tettem). Tedd a közepükbe a sárgájukat is. Fedd le az edényt és 20 percig így főzd a lecsót közepes fokozaton, majd vedd le a tetőt és főzd tovább további 20 percig, míg a "tojások" elkezdenek szilárdulni (folyékonyabb állagot kapsz). Tálald friss bagettel, pirított rozskenyérrel.
