Ajo blanco

Sike Betti | 2023.05.16.
Stopper ikon
15 perc
Teríték ikon
3 fő

a spanyol fokhagymás mandulaleves 😍

Avagy ezzel a szuperegyszerű, különleges – és egyben nagyon tápláló – hideglevessel folytatom a spanyol gasztronómiai kalandozást.💃

Az ajo blanco Andalúziából, pontosabban Malagából és Granadából származik és olyan egyszerű hozzávalókból áll, mint a fokhagyma, mandula, kenyér és olívaolaj. Hagyományosan sherryecetet használnak hozzá és szőlővel tálalják. Nagyon különleges párosítás! 😍🍇

Nekem Rondában volt szerencsém először megkóstolni (az első képen ez látható) és egyből beleszerettem, így én is elkészítettem a saját verziómat (második kép). 😊 Én sherryecet helyett almaecetet használtam és a hagyományos recepttől eltérve egy kis sörélesztőpehellyel krémesítettem, de ez kihagyható. 😊 Pirítóssal, vagy ropogós bagettel tunkolva egyszerűen abbahagyhatatlan! 😍

Hozzávalók

  • 100 gramm mandula - fél órára forró vízbe áztatva
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 ek. sörélesztőpehely
  • 2 és fél bögre jéghideg víz
  • 100 gramm teljes kiőrlésű kenyér - apróra tépkedve
  • 4 tk. almaecet
  • só, bors
  • löttyintésnyi olívaolaj - akinél belefér a hozzáadott olaj (de egyébként kihagyható)

Elkészítés

  1. Az elkészítése nagyon gyors, mert főzni sem kell, egyszerűen csak turmixolj össze minden hozzávalót. 😊
  2. Tedd hűtőbe, mert jéghidegen az igazi!
  3. Tálald szőlőszemekkel, mandulával, friss kenyérrel vagy bagettel!😍🍇🥖

Hogy tetszett ez a recept?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Egy pillanat...