Ajo blanco
a spanyol fokhagymás mandulaleves 😍
Avagy ezzel a szuperegyszerű, különleges – és egyben nagyon tápláló – hideglevessel folytatom a spanyol gasztronómiai kalandozást.💃
Az ajo blanco Andalúziából, pontosabban Malagából és Granadából származik és olyan egyszerű hozzávalókból áll, mint a fokhagyma, mandula, kenyér és olívaolaj. Hagyományosan sherryecetet használnak hozzá és szőlővel tálalják. Nagyon különleges párosítás! 😍🍇
Nekem Rondában volt szerencsém először megkóstolni (az első képen ez látható) és egyből beleszerettem, így én is elkészítettem a saját verziómat (második kép). 😊 Én sherryecet helyett almaecetet használtam és a hagyományos recepttől eltérve egy kis sörélesztőpehellyel krémesítettem, de ez kihagyható. 😊 Pirítóssal, vagy ropogós bagettel tunkolva egyszerűen abbahagyhatatlan! 😍
Hozzávalók
- 100 gramm mandula - fél órára forró vízbe áztatva
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 ek. sörélesztőpehely
- 2 és fél bögre jéghideg víz
- 100 gramm teljes kiőrlésű kenyér - apróra tépkedve
- 4 tk. almaecet
- só, bors
- löttyintésnyi olívaolaj - akinél belefér a hozzáadott olaj (de egyébként kihagyható)
Elkészítés
- Az elkészítése nagyon gyors, mert főzni sem kell, egyszerűen csak turmixolj össze minden hozzávalót. 😊
- Tedd hűtőbe, mert jéghidegen az igazi!
- Tálald szőlőszemekkel, mandulával, friss kenyérrel vagy bagettel!😍🍇🥖