Diós-banános kekszek

Értékelés csillag - üresÉrtékelés csillag - üresÉrtékelés csillag - üresÉrtékelés csillag - üresÉrtékelés csillag - üres
Értékelés csillag - teliÉrtékelés csillag - teliÉrtékelés csillag - teliÉrtékelés csillag - teliÉrtékelés csillag - teli
5,00 / 5 (2 értékelés alapján)
Sike Betti | 2023.11.15.
Stopper ikon
30 perc
Teríték ikon
keksz

ès néhány szó az édesítésről 🥞

Aki régebb óta követ, vagy esetleg megvette valamelyik receptkönyvem, már biztos tudja, hogy én nem használok feldolgozott cukrokat. A feldolgozott cukrok ugyanis üres kalóriák mikrotápanyagok nélkül, amelyek nagy mennyiségben krónikus betegségekhez vezethetnek. Cukrok, édesítőszerek és szirupok helyett a teljes gyümölcsöt vagy zöldséget használom fel, azaz friss vagy szárított datolyával vagy más cukrozatlan aszalt gyümölccsel, banánnal, almával vagy esetleg édesburgonyával édesítek.🍌🥔🍎

A legtöbbször datolyát vagy datolyakrémet (vagy más néven datolyapasztát) használok. Ez egy teljes értékű, természetes édesítő, amely a datolya minden részét tartalmazza, a rostokkal együtt. (És nem egyenlő a boltokban kapható datolyasziruppal, mert az szűrve van!) Amellett, hogy kitűnő tápanyagforrás, nagyon jól működik sós és édes ételekben egyaránt. Az elkészítése nagyon egyszerű, leforrázok egy tetszőleges adag datolyát, várok 10-15 percet, majd krémesre turmixolom annyi áztatólével, amennyi éppen ellepi. Lezárható üvegbe teszem és felhasználásig a hűtőben tárolom. 🙂

Az alábbi diós keksz édesítéséhez is gyümölcsöket, azaz datolyakrémet és banánt használtam 🍪

Hozzávalók

  • 3/4 bögre dió
  • 3/4 bögre zabpehely
  • csipet
  • 1 tk. vanília őrlemény
  • 1 kk. kardamom
  • fél tk. fahéj
  • 1 banán
  • 2 ek. datolyakrém (datolyapaszta)
  • 1 marék dió durvára aprítva
  • 1 marék mazsola vagy cukrozatlan vörösáfonya

Elkészítés

  1. Először tedd aprítógépbe a zabpelyhet a dióval és a fűszerekkel és daráld össze.
  2. Add hozzá a banánt és a datolyakrémet és dolgozd homogénre.
  3. Kanállal keverd a masszához a mazsolát vagy vörösáfonyát.
  4. Evőkanálnyi adagokat pakolj sütőpapírral bélelt tepsire és lapítsd őket korongokká. 180 fokos sütőben süsd őket 15-20 percig (sütőfüggő), de folyamatosan figyeld, nehogy megpiruljanak. Várd meg, míg teljesen kihűlnek.

Hogy tetszett ez a recept?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

2 hozzászólás

Egy pillanat...