Diós-banános kekszek
ès néhány szó az édesítésről 🥞
Aki régebb óta követ, vagy esetleg megvette valamelyik receptkönyvem, már biztos tudja, hogy én nem használok feldolgozott cukrokat. A feldolgozott cukrok ugyanis üres kalóriák mikrotápanyagok nélkül, amelyek nagy mennyiségben krónikus betegségekhez vezethetnek. Cukrok, édesítőszerek és szirupok helyett a teljes gyümölcsöt vagy zöldséget használom fel, azaz friss vagy szárított datolyával vagy más cukrozatlan aszalt gyümölccsel, banánnal, almával vagy esetleg édesburgonyával édesítek.🍌🥔🍎
A legtöbbször datolyát vagy datolyakrémet (vagy más néven datolyapasztát) használok. Ez egy teljes értékű, természetes édesítő, amely a datolya minden részét tartalmazza, a rostokkal együtt. (És nem egyenlő a boltokban kapható datolyasziruppal, mert az szűrve van!) Amellett, hogy kitűnő tápanyagforrás, nagyon jól működik sós és édes ételekben egyaránt. Az elkészítése nagyon egyszerű, leforrázok egy tetszőleges adag datolyát, várok 10-15 percet, majd krémesre turmixolom annyi áztatólével, amennyi éppen ellepi. Lezárható üvegbe teszem és felhasználásig a hűtőben tárolom. 🙂
Az alábbi diós keksz édesítéséhez is gyümölcsöket, azaz datolyakrémet és banánt használtam 🍪
Hozzávalók
- 3/4 bögre dió
- 3/4 bögre zabpehely
- csipet só
- 1 tk. vanília őrlemény
- 1 kk. kardamom
- fél tk. fahéj
- 1 banán
- 2 ek. datolyakrém (datolyapaszta)
- 1 marék dió durvára aprítva
- 1 marék mazsola vagy cukrozatlan vörösáfonya
Elkészítés
- Először tedd aprítógépbe a zabpelyhet a dióval és a fűszerekkel és daráld össze.
- Add hozzá a banánt és a datolyakrémet és dolgozd homogénre.
- Kanállal keverd a masszához a mazsolát vagy vörösáfonyát.
- Evőkanálnyi adagokat pakolj sütőpapírral bélelt tepsire és lapítsd őket korongokká. 180 fokos sütőben süsd őket 15-20 percig (sütőfüggő), de folyamatosan figyeld, nehogy megpiruljanak. Várd meg, míg teljesen kihűlnek.
2 hozzászólás