
Téné fekete erdő szelet céklával
|
2025.01.31.
Ez a téné fekete erdő szelet egy kakaós-meggyes finomság tele zöldséggel, mely engem a fekete erdő torta ízvilágára emlékeztet a leginkább. Az édes, puha rétegek között észrevétlenül megbújik a cékla és a csicseriborsó! Így lett a fekete erdő szelet tápláló, teljes értékű desszert.
Hozzávalók
Alaphoz
- fél bögre főtt csicseriborsó
- fél bögre datolya
- fél bögre zabpehelyliszt
- 1 tk. citromlé
- 1 tk. szódabikarbóna
- 1 tk. vanília őrlemény
- 2 ek. kakaópor
- 1/4 bögre növényi tej
Nyers céklás csokikrémhez
- 1 bögre aprított nyers cékla
- 1 bögre puha datolya - néhány percre forró vízbe áztatva, hogy megpuhuljon
- 5 ek. kakaópor
- 1 tk. vanília őrlemény
- csipet só
- 3 marék dió - vagy más mag, ha nem szeretnél a krémbe diós ízt
- ízlés szerint keverhetsz hozzá magas kakaótartalmú, minőségi étcsoki darabokat
Meggyszószhoz
- 3/4 bögre fagyasztott meggy - kiolvadt levével együtt
- 1 tk. vanília őrlemény
- csipet fahéj, szegfűszeg
- 2 ek.. juharszirup
- 1/4 bögre növényi tej
- 3 ek. zabpehelyliszt
Tetejére
- 1 bögre fagyasztott meggy felolvasztva
Elkészítés
- Tedd aprítógépbe az alap hozzávalóit és jól dolgozd össze. Terítsd sütőpapírral bélelt kenyérformába. Ha esetleg van két kenyérformád, akkor járj el így a második réteggel is és süsd őket egyszerre, ha csak egy van, akkor egymàs után.
- 180 fokos sütőben kb. 15 percig süsd őket, majd várd meg, míg kihűlnek.
- Közben készítsd el a csokikrémet: öntsd a felkockázott céklát aprítógépbe és daráld jól össze. Add hozzá a többi hozzávalót és meg-megállítva dolgoztasd a géped addig, míg homogén masszát nem kapsz.
- Ha elkészültek az alapok, az egyiket hagyd a kenyérformában, kend meg jó vastagon, egyenletesen a céklás csokikrémmel, majd helyezd el rajta a màsodik réteg alapot.
- Turmixold össze a meggyszósz hozzávalóit, majd egy fazékban kezdd el kevergetve melegíteni. Főzd, míg egy kicsit besűrűsödik és öntsd a süti tetejére. Díszítsd felolvasztott meggydarabokkal.
- Tedd hűtőbe néhány órára, majd óvatosan szeleteld fel.