Patatas alioli
…avagy a spanyol fokhagymakrémes krumplisaláta 😍
Az alioli a spanyolok híres fokhagymakréme, amit általában fokhagymából, olajból és tojásból készítenek. Ezzel készül az igen népszerű tapasuk is, a patatas alioli, amely nem más, mint főtt krumplisaláta alioli szószban, hidegen tálalva.
Mivel a legtöbb étteremben tojásos vagy majonézes formában készítik el, így én is a tojásos ízvilágot kerestem a vegán változatban (bár az alioli eredeti változata tojásmentes!)
Egy mandula-alapú krémet készítettem hozzáadott olaj nélkül, így egy teljes értékű, tápláló szószt kaptam, ami szerintem nagyon finom! 😊 Használhatod mártogatósként, pirítósra kenve, vagy akár rakott ételekhez is, én most egy népszerű tapas, a patatas olioli elkészítéséhez vetettem be. 😊
Hozzávalók
Alioli szószhoz:
- fél bögre mandula - 1 órára forró vízbe áztava
- 150 ml víz
- fél citrom leve
- fél tk. fekete só (kala namak)
- 1 ek. dijoni mustár
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 db puha datolya
- só, bors
Krumplihoz:
- 6-7 db közepes krumpli
- 2 ek. apróra vágott friss petrezselyem
Elkészítés
- Turmixold össze krémes állagúra az alioli hozzávalóit.
- A krumplikat kockázd fel, majd főzd puhára.
- Keverd a krumpli kockákhoz az alioli szószt és az aprított petrezselymet, ízlés szerint sózd, majd tedd a hűtőbe min. 1 órára. 😊