Patatas alioli

Sike Betti | 2023.05.15.
Stopper ikon
30 perc
Teríték ikon
3 fő

…avagy a spanyol fokhagymakrémes krumplisaláta 😍

Az alioli a spanyolok híres fokhagymakréme, amit általában fokhagymából, olajból és tojásból készítenek. Ezzel készül az igen népszerű tapasuk is, a patatas alioli, amely nem más, mint főtt krumplisaláta alioli szószban, hidegen tálalva.

Mivel a legtöbb étteremben tojásos vagy majonézes formában készítik el, így én is a tojásos ízvilágot kerestem a vegán változatban (bár az alioli eredeti változata tojásmentes!)

Egy mandula-alapú krémet készítettem hozzáadott olaj nélkül, így egy teljes értékű, tápláló szószt kaptam, ami szerintem nagyon finom! 😊 Használhatod mártogatósként, pirítósra kenve, vagy akár rakott ételekhez is, én most egy népszerű tapas, a patatas olioli elkészítéséhez vetettem be. 😊

Hozzávalók

Alioli szószhoz:

  • fél bögre mandula - 1 órára forró vízbe áztava
  • 150 ml víz
  • fél citrom leve
  • fél tk. fekete só (kala namak)
  • 1 ek. dijoni mustár
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 db puha datolya
  • só, bors

Krumplihoz:

  • 6-7 db közepes krumpli
  • 2 ek. apróra vágott friss petrezselyem

Elkészítés

  1. Turmixold össze krémes állagúra az alioli hozzávalóit.
  2. A krumplikat kockázd fel, majd főzd puhára.
  3. Keverd a krumpli kockákhoz az alioli szószt és az aprított petrezselymet, ízlés szerint sózd, majd tedd a hűtőbe min. 1 órára. 😊

Hogy tetszett ez a recept?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Egy pillanat...