Kanári-szigeteki ráncos burgonya (papas arrugadas)
|
2024.04.13.
Érdekesség, hogy a krumplit a Kanári-szigeteken „papas” -nak nevezik, ahogyan az őslakosok hívták, míg Spanyolország többi részén „patata”.
A papas arrugadas egy kanári-szigeteki különlegesség, amelynek elkészítése tulajdonképpen végtelenül egyszerű, csak apró szemű burgonya és tengeri só kell hozzá. A lényege, hogy a sós vízben megfőtt krumplit kiszárítjuk, így a sótól és szárazságtól ráncos lesz a héja és kiül rajta a só. 😊🧂
Nagyon finom köret, de az elhíresült kanári-szigeteki mojo szószokkal szuper előétel is (tapa). Általában kétféle szósszal (mojo verde és mojo rojo) tálalják, amelyeket megtalálsz a receptjeim között.
Hozzávalók
- fél kg apró szemű krumpli
- 3 ek. só
- mojo szószok
Elkészítés
- Tisztítsd meg jó alaposan a krumplikat, de hagyd rajtuk a héjukat.
- Helyezd el őket egy fazékban és öntsd fel őket annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Add hozzá a sót.
- Főzd puhára a krumplikat kb. 25 perc alatt, majd óvatosan öntsd le róluk a vizet.
- Tedd vissza a fazekat a krumplikkal szárazon és így melegítsd tovább, míg a só kiül a krumplik héjára és a szárítástól kicsit megszottyosodik a héjuk.
- Tálald őket mojo szószokkal előételként, vagy köretként pl. sült tofu, vagy bármely más főétel mellé.