Gombás-beluga lencsés köfte

Sike Betti | 2025.01.28.
Teríték ikon
5 fő

Ez a gombás-beluga lencsés köfte egy ízekben, különleges fűszerekben gazdag fasírt, amely még a húsevő vendégeknek is nagyon szokott ízleni!

A recept ízelítő a Nyári Receptgyűjteményből.

Hozzávalók

Köftéhez

  • 1 nagy vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 500 gramm friss csiperke
  • 1/3 bögre szójaszósz - (vagy gluténmentesen tamari)
  • 2 ek. datolyakrém
  • 2 ek. citromlé
  • 4 db aszalt szilva
  • 1/3 bögre száraz beluga lencse - vagy más típusú lencse
  • másfél tk. őrölt római kömény
  • 1 tk. őrölt koriander
  • chili ízlés szerint
  • só, bors
  • 1 ek. fokhagymapor
  • 1 tk. füstölt pirospaprika
  • csipet fahéj
  • csipet szegfűbors
  • 1 marék friss petrezselyem felaprítva
  • 2 tk. tahini
  • 1 bögre zabpehely
  • néhány friss mentalevél

Mártogatóshoz

  • natúr növényi joghurt
  • só, bors
  • pici fokhagymapor
  • citromlé
  • esetleg szárított menta és pici datolyakrém

Elkészítés

  1. Aprítsd fel a vöröshagymát és egy pici vízen kezdd el párolni. Dobd hozzá a felaprított fokhagymát és a megtisztított, felszeletelt gombát.
  2. Öntsd le a zöldségeket a szójaszósszal, a datolyakrémmel és a citromlével, majd várd meg, míg a gomba levet ereszt.
  3. Ekkor add hozzá a száraz lencsét és az aszalt szilvát. Főzd puhára a lencsét a fűszeres szószban. Ha szükséges, öntsd még alá egy pici vizet.
  4. Mikor a lencse megpuhult és a zöldségek az összes folyadékot magukba szívták, öntsd át őket egy aprítógépbe. Add hozzájuk a fűszereket, a tahinit és a zabpelyhet és dolgozd össze. Tedd 15-20 percre a masszát hűtőbe, hogy jobban összeálljon és formázható állagot kapj. (Ha így sem állna össze, adj még hozzá zabpelyhet.)
  5. Formázz a masszából hosszúkás kis fasírtokat és tapadásmentes serpenyőben pirítsd meg mindkét oldalukat.
  6. Keverd össze a natúr növényi joghurtot pici sóval, borssal, néhány csepp citromlével és ízlés szerint szárított mentával.
  7. Tálald az elkészült köftét a joghurtos mártogatóssal! Bulgurból készített tabuléval fogyasztottuk.

Hogy tetszett ez a recept?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Egy pillanat...