
Gombás-beluga lencsés köfte
|
2025.01.28.
Ez a gombás-beluga lencsés köfte egy ízekben, különleges fűszerekben gazdag fasírt, amely még a húsevő vendégeknek is nagyon szokott ízleni!
A recept ízelítő a Nyári Receptgyűjteményből.
Hozzávalók
Köftéhez
- 1 nagy vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 500 gramm friss csiperke
- 1/3 bögre szójaszósz - (vagy gluténmentesen tamari)
- 2 ek. datolyakrém
- 2 ek. citromlé
- 4 db aszalt szilva
- 1/3 bögre száraz beluga lencse - vagy más típusú lencse
- másfél tk. őrölt római kömény
- 1 tk. őrölt koriander
- chili ízlés szerint
- só, bors
- 1 ek. fokhagymapor
- 1 tk. füstölt pirospaprika
- csipet fahéj
- csipet szegfűbors
- 1 marék friss petrezselyem felaprítva
- 2 tk. tahini
- 1 bögre zabpehely
- néhány friss mentalevél
Mártogatóshoz
- natúr növényi joghurt
- só, bors
- pici fokhagymapor
- citromlé
- esetleg szárított menta és pici datolyakrém
Elkészítés
- Aprítsd fel a vöröshagymát és egy pici vízen kezdd el párolni. Dobd hozzá a felaprított fokhagymát és a megtisztított, felszeletelt gombát.
- Öntsd le a zöldségeket a szójaszósszal, a datolyakrémmel és a citromlével, majd várd meg, míg a gomba levet ereszt.
- Ekkor add hozzá a száraz lencsét és az aszalt szilvát. Főzd puhára a lencsét a fűszeres szószban. Ha szükséges, öntsd még alá egy pici vizet.
- Mikor a lencse megpuhult és a zöldségek az összes folyadékot magukba szívták, öntsd át őket egy aprítógépbe. Add hozzájuk a fűszereket, a tahinit és a zabpelyhet és dolgozd össze. Tedd 15-20 percre a masszát hűtőbe, hogy jobban összeálljon és formázható állagot kapj. (Ha így sem állna össze, adj még hozzá zabpelyhet.)
- Formázz a masszából hosszúkás kis fasírtokat és tapadásmentes serpenyőben pirítsd meg mindkét oldalukat.
- Keverd össze a natúr növényi joghurtot pici sóval, borssal, néhány csepp citromlével és ízlés szerint szárított mentával.
- Tálald az elkészült köftét a joghurtos mártogatóssal! Bulgurból készített tabuléval fogyasztottuk.