Mojo verde
|
2024.04.13.
A kanári-szigeteki izgalmas, pikáns nagyon zöld szósz, amely – kis átalakítással – nagyon jól beilleszthető a teljes értékű menübe! 😍
Használható mártogatósként vegán sültekhez, héjában sült krumplihoz vagy akár salátaszószként. 🥗 Friss-fűszeres ízével feldobja a legegyszerűbb ételeket is! 🌱
Általában friss korianderből készül (aki szereti: én piacon szoktam otthon találni🌿), de friss petrezselyemből is elkészíthető, sőt, akár beleapríthatsz egy kevés spenótlevelet is, megnövelve így a zöldbevitelt! 😊
Mi héjában sült krumlival és fűszeres sült tofuval ettük! 🥔
Alapvetően nem kevés mennyiségű olívaolajjal készül, amit én egy mandulából készített szószra cseréltem, szerintem szuperül visszaadja az öntet zsírosságát! 😊
Hozzávalók
- 2 csokor friss koriander vagy petrezselyem - apróra vágva
- 5 gerezd fokhagyma
- só, bors
- 1 kk. kömény
- 2 és fél ek. balzsamecet
- fél bögre blansírozott mandula - vagy natúr kesudió, 30 percre forró vízbe áztatva
- 200 ml víz
- 3-4 ek. zsemlemorzsa - gluténmentesen étkezőknél őrölt zabpehely
Elkészítés
- Turmixold össze a lecsepegtetett mandulákat (kesudiókat) jó alaposan 200 ml vízzel.
- Mosd dobd a turmixgépbe a mandulás krémhez az apróra vágott koriandert/petrezselymet, sót és borsot, balzsamecetet, köményt és nyomd hozzá a fokhagymagerezdeket.
- Turmixold össze, míg homogén, csupazöld szószt nem kapsz!
- Keverj hozzá annyi zsemlemorzsát (kb. 3-4 ek), hogy sűrűbb állagú szószt kapj!