Salmorejo

Sike Betti | 2023.05.16.
Stopper ikon
20 perc
Teríték ikon
1 tányérnyi

avagy az andalúz nyers paradicsomleves
▪️ fehérbabbal sűrítve
▪️ tofu-baconnel tálalva. 🤩

A salmorejo a gazpacho rokona, azonban állagban és ízvilágban is eltérnek egymástól. Míg a gazpacho egy hígabb leves, a salmorejot olyan sűrűre készítik, hogy sokszor a kanál is megáll benne. 🥣

Emellett a hozzávalókban is különbözik a két leves, mert a salmorejoba csak paradicsomot tesznek és nem kerül bele uborka és hagyma, amelyek a gazpacho fontos alkotóelemei. 🥒🧅

A saját verziómat kenyér helyett fehérbabbal sűrítettem, ami semleges ízvilága miatt nem érződik a levesben, ellenben tökéletesen sűríti és krémesíti azt, miközben jócskán emeli a tápanyagtartalmát. Tofu-baconnel tálaltam, de ez utóbbi elhagyható, a legtöbb helyen egyszerűen magában tálalják a hűsítő levest. 🍅

Hozzávalók

  • 250 gramm paradicsom
  • 100 gramm fehérbab - főtt vagy konzerves átmosva és lecsepegtetve
  • 2 gerezd fokhagyma
  • fél ek. balzsamecet
  • 1/4 pohár jéghideg víz
  • só, bors

Tofu-baconhöz:

  • 100 gramm tofu
  • fél ek. szójaszósz
  • fél tk. füstölt pirospaprika
  • 1 tk. fokhagymapor
  • só, bors

Elkészítés

  1. A leves hozzávalóit egyszerűen turmixold homogén állagúra, majd tedd a hűtőbe, hogy jéghidegen fogyaszthasd.
  2. A tofut vágd apró kockákra és szórd meg a fűszerekkel, locsold meg a szójaszósszal. Tapadásmentes serpenyőben pirítsd jól át.
  3. Tálald a hideg levest a tofu-baconnel! 💃

Hogy tetszett ez a recept?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Egy pillanat...