Salmorejo
avagy az andalúz nyers paradicsomleves
▪️ fehérbabbal sűrítve
▪️ tofu-baconnel tálalva. 🤩
A salmorejo a gazpacho rokona, azonban állagban és ízvilágban is eltérnek egymástól. Míg a gazpacho egy hígabb leves, a salmorejot olyan sűrűre készítik, hogy sokszor a kanál is megáll benne. 🥣
Emellett a hozzávalókban is különbözik a két leves, mert a salmorejoba csak paradicsomot tesznek és nem kerül bele uborka és hagyma, amelyek a gazpacho fontos alkotóelemei. 🥒🧅
A saját verziómat kenyér helyett fehérbabbal sűrítettem, ami semleges ízvilága miatt nem érződik a levesben, ellenben tökéletesen sűríti és krémesíti azt, miközben jócskán emeli a tápanyagtartalmát. Tofu-baconnel tálaltam, de ez utóbbi elhagyható, a legtöbb helyen egyszerűen magában tálalják a hűsítő levest. 🍅
Hozzávalók
- 250 gramm paradicsom
- 100 gramm fehérbab - főtt vagy konzerves átmosva és lecsepegtetve
- 2 gerezd fokhagyma
- fél ek. balzsamecet
- 1/4 pohár jéghideg víz
- só, bors
Tofu-baconhöz:
- 100 gramm tofu
- fél ek. szójaszósz
- fél tk. füstölt pirospaprika
- 1 tk. fokhagymapor
- só, bors
Elkészítés
- A leves hozzávalóit egyszerűen turmixold homogén állagúra, majd tedd a hűtőbe, hogy jéghidegen fogyaszthasd.
- A tofut vágd apró kockákra és szórd meg a fűszerekkel, locsold meg a szójaszósszal. Tapadásmentes serpenyőben pirítsd jól át.
- Tálald a hideg levest a tofu-baconnel! 💃