Céklás-kakaós-tahinis banánkenyér zabpehelyből
|
2023.11.14.
Ez a banánkenyér a „Gyermekmenü növényi alapokon” receptkönyvben is szerepel, de mi annyira szeretjük és olyan őszies sütemény, hogy megosztom itt is. 😊🍂 Amellett, hogy finom, nagyon tápláló is, mert üres kalóriák helyett cékla, tahini, zabpehely, dió, datolya és banán képezik az alapját.😊 Ha aszalt gyümölcsöt is keversz bele, majd fagyasztott áfonyával vagy ribizlivel tálalod, akkor tulajdonképpen négyféle gyümölcsöt és egy zöldséget is fogyasztasz egy édesség formájában.
Hozzávalók
- 2 db érett banán + 1 ízlés szerint 1 a tetejére
- 1 nagy cékla puhára sütve
- 1 nagy ek. tahini
- 1 és fél bögre zabpehely
- 1/3 bögre kakaópor
- 3/4 tk. szódabikarbóna
- 2 tk. vanília őrlemény
- 1/3 bögre növényi tej
- fél tk. kardamom, esetleg pici fahéj
- 3/4 bögre datolya - forró vízbe áztatva fél órára, majd lecsepegtetve
- 1 marék dió
- esetleg keverhetsz bele aszalt gyümölcsöket - pl. vörösáfonyát, mazsolát, vagy aszalt szilvát
- feltétnek fagyasztott ribizli, áfonya vagy málna felolvalsztva - vagy bármely más gyümölcs
Elkészítés
- Egy aprítógépben aprítsd lisztté a zabpelyhet, majd adj hozzá minden hozzávalót és alaposan dolgozd össze homogén masszává.
- Kanalazd a masszát sütőpapírral bélelt kenyérformába vagy egy tepsibe és nyomkodj a tetejére egy félbevágott banánt.
- 180 fokos sütőben süsd 55-60 percig, majd ha kihűlt szeleteld fel és tálald a fagyasztott vagy friss gyümölcsökkel.