Céklás-kakaós-tahinis banánkenyér zabpehelyből

Sike Betti | 2023.11.14.
Stopper ikon
80 perc
Teríték ikon
1 banánkenyérhez

Ez a banánkenyér a „Gyermekmenü növényi alapokon” receptkönyvben is szerepel, de mi annyira szeretjük és olyan őszies sütemény, hogy megosztom itt is. 😊🍂 Amellett, hogy finom, nagyon tápláló is, mert üres kalóriák helyett cékla, tahini, zabpehely, dió, datolya és banán képezik az alapját.😊 Ha aszalt gyümölcsöt is keversz bele, majd fagyasztott áfonyával vagy ribizlivel tálalod, akkor tulajdonképpen négyféle gyümölcsöt és egy zöldséget is fogyasztasz egy édesség formájában.

Hozzávalók

  • 2 db érett banán + 1 ízlés szerint 1 a tetejére
  • 1 nagy cékla puhára sütve
  • 1 nagy ek. tahini
  • 1 és fél bögre zabpehely
  • 1/3 bögre kakaópor
  • 3/4 tk. szódabikarbóna
  • 2 tk. vanília őrlemény
  • 1/3 bögre növényi tej
  • fél tk. kardamom, esetleg pici fahéj
  • 3/4 bögre datolya - forró vízbe áztatva fél órára, majd lecsepegtetve
  • 1 marék dió
  • esetleg keverhetsz bele aszalt gyümölcsöket - pl. vörösáfonyát, mazsolát, vagy aszalt szilvát
  • feltétnek fagyasztott ribizli, áfonya vagy málna felolvalsztva - vagy bármely más gyümölcs

Elkészítés

  1. Egy aprítógépben aprítsd lisztté a zabpelyhet, majd adj hozzá minden hozzávalót és alaposan dolgozd össze homogén masszává.
  2. Kanalazd a masszát sütőpapírral bélelt kenyérformába vagy egy tepsibe és nyomkodj a tetejére egy félbevágott banánt.
  3. 180 fokos sütőben süsd 55-60 percig, majd ha kihűlt szeleteld fel és tálald a fagyasztott vagy friss gyümölcsökkel.

Hogy tetszett ez a recept?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Egy pillanat...