Romesco szósz
|
2023.05.15.
A romesco szósz az alioli mellett egy szintén nagyon népszerű spanyol mártás, amelyet főleg sültekhez tálalnak. Nagyon hasonlít a szír muhammarához, azonban ez egy savanykásabb ízvilágú krém, illetve ebbe paradicsom is kerül. Dió helyett a romesconál mandulát és mogyorót használnak.
Nagyon finom tésztaszószként is, mi teljes kiőrlésű spagettivel és csicseriborsóval fogyasztottuk.
Hozzávalók
- 4 db kaliforniai paprika
- 5 db közepes paradicsom
- 2 gerezd fokhagyma
- fél bögre blansírozott mandula
- 1 marék törökmogyoró
- 2 tk. füstölt pirospaprika
- 2 ek. almaecet
- 2 szelet teljes kiőrlésű kenyér
- 3-4 szem szárított paradicsom
- ízlés szerint chili
- só, bors
Elkészítés
- Terítsd egy sütőpapírral bélelt tepsire a mandulát és a törökmogyorót, majd 180 fokos sütőben süsd őket 4-5 percig, míg egy picit elkezdenek barnulni.
- Most a zöldségek következnek: vágd félbe a paprikákat és a paradicsomokat és helyed őket fejjel lefelé egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd 200 fokos sütőben süsd őket kb. 20 percig, míg összeesnek.
- Várd meg, míg kihűlnek a zöldségek, majd szedd le a héjukat.
- Tegyél minden hozzávalót aprítógépbe és alaposan dolgozd össze.
- Használd a krémet pirítósra, mártogatósnak, vagy tésztaszósznak.