Romesco szósz

Sike Betti | 2023.05.15.
Stopper ikon
35 perc
Teríték ikon
4 fő

A romesco szósz az alioli mellett egy szintén nagyon népszerű spanyol mártás, amelyet főleg sültekhez tálalnak. Nagyon hasonlít a szír muhammarához, azonban ez egy savanykásabb ízvilágú krém, illetve ebbe paradicsom is kerül. Dió helyett a romesconál mandulát és mogyorót használnak.

Nagyon finom tésztaszószként is, mi teljes kiőrlésű spagettivel és csicseriborsóval fogyasztottuk.

Hozzávalók

  • 4 db kaliforniai paprika
  • 5 db közepes paradicsom
  • 2 gerezd fokhagyma
  • fél bögre blansírozott mandula
  • 1 marék törökmogyoró
  • 2 tk. füstölt pirospaprika
  • 2 ek. almaecet
  • 2 szelet teljes kiőrlésű kenyér
  • 3-4 szem szárított paradicsom
  • ízlés szerint chili
  • só, bors

Elkészítés

  1. Terítsd egy sütőpapírral bélelt tepsire a mandulát és a törökmogyorót, majd 180 fokos sütőben süsd őket 4-5 percig, míg egy picit elkezdenek barnulni.
  2. Most a zöldségek következnek: vágd félbe a paprikákat és a paradicsomokat és helyed őket fejjel lefelé egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd 200 fokos sütőben süsd őket kb. 20 percig, míg összeesnek.
  3. Várd meg, míg kihűlnek a zöldségek, majd szedd le a héjukat.
  4. Tegyél minden hozzávalót aprítógépbe és alaposan dolgozd össze.
  5. Használd a krémet pirítósra, mártogatósnak, vagy tésztaszósznak.

Hogy tetszett ez a recept?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Egy pillanat...