
Spanyol fokhagymás gomba
|
2025.01.24.
Sok helyen, sokféleképpen elkészítve kóstoltuk már a spanyol fokhagymás gombát, a legegyszerűbb tapastól az izgalmasabb, fűszeresebb verzióig. Gran Canarian, egy kis hegyi falucskában viszont annyira finomat ettünk, hogy nem tudtam kiverni a fejemből! Egyszerre volt krémes, sós, savanyú és édes (pont ahogy szeretem), jó sok fokhagymával és petrezselyemmel. Nos, ezt az ízvilágot hozom most el nektek.
Nevetségesen egyszerű az elkészítése, miközben nagyon intenzív ízeket kapunk! Teljes értékű gabonával, vagy krumplival fogyasztva laktató főétel, amit kiegészíthetünk hüvelyesekkel is.
Ha szereted a spanyol ételeket, keresd a spanyol konyhát a receptjeimnél!
Hozzávalók
- 600 gramm csiperke
- 5-6 ek. szójaszósz - vagy gluténmentes változatban tamari, szójamentesen kókusz aminó
- 3 ek. balzsamecet
- 2 tk. datolyakrém
- 1 tk. füstölt pirospaprika
- 7 gerezd fokhagyma
- 1 ek. fokhagymapor
- 4 ek. növényi tej
- bors
- 1 nagy-nagy csokor friss petrezselyem
- tálaláshoz citrom
Elkészítés
- Tisztítsd meg és negyedeld fel (a kisebbeket felezd) a gombafejeket, majd egy kevés vízen kezdd el párolni.
- Várd meg, míg a gomba vizet ereszt, majd elpárolog. Mikor már csak egy pici víz van alatta, add hozzá a felaprított fokhagymát és sorjában az összes többi hozzávalót.
- Növényi tejből annyit adj hozzá, hogy a fűszeres lé éppen ellepje a gombafejeket. Rotyogtasd kb. 15 percig, hogy összeérjenek az ízek.
- Szórd meg alaposan az apróra vágott petrezselyemmel, majd tálald citromgerezdekkel!