Pesztós csiga vöröslencséből

Sike Betti | 2025.02.06.
Stopper ikon
50 perc
Teríték ikon
14 csiga

A sárgaborsó-csavart után jöjjön egy vöröslencséből készült pesztós csiga! Csupa természetes, feldolgozatlan alapanyagból készül: a tészta vöröslencsét, édesburgonyát és zabot tartalmaz, a töltelék spenótból és dióból készült, fűszeres sült gombával. Tápláló snack vagy akár reggeli az ultrafeldolgozott péksütemények helyett. 

Hozzávalók

Tésztához

  • 200 gramm száraz vöröslencse - egy órára forró vízbe áztatva
  • fél bögre főtt édesburgonya
  • 1 ek. almaecet
  • 2 tk. sütőpor
  • 3/4 bögre víz
  • fél bögre útifűmaghéj
  • fél bögre zabpehelyliszt + a gyúráshoz
  • 2 ek. sörélesztőpehely
  • 1 ek. datolyakrém

Pesztóhoz

  • fél bögre mag - én 1/4 bögre fenyőmagot és 1/4 bögre diót használtam
  • 2 gerezd fokhagyma
  • fél citrom leve
  • 3 nagy marék spenót
  • 3 ek. sörélesztőpehely
  • 3 nagy marék friss bazsalikom - opcionális

Gombához

  • 150 gramm csiperke
  • pici szójaszósz/tamari - vagy helyette só
  • füstölt pirospaprika, fokhagymapor

Lekenéshez

  • 1 ek. szójaszósz/tamari
  • 1 ek. sűrített paradicsom
  • 1 ek. víz

Elkészítés

  1. Öblítsd át és csepegtesd le a beáztatott vöröslencsét, majd dobd turmixgépbe a főtt édesburgonyával, almaecettel, sóval és 3/4 bögre vízzel.
  2. Dolgozd a hozzávalókat homogénre. Ez időbe telhet, többször állítsd meg a gépet és keverd át egy kanállal a masszát, majd indítsd újra.
  3. Öntsd az így kapott masszát egy nagy keverőtálba és add hozzá az útifű maghéjat, zabpehelylisztet, sütőport, sörélesztőpelyhet és datolyakrémet. Gyúrd jól össze a tésztát. Pihentesd 10-15 percet, míg jobban összeáll.
  4. Zablisztezett deszkán nyújtsd ki a tésztát minél vékonyabb téglalap alakúra.
  5. Aprítógépben dolgozd össze alaposan a pesztó hozzávalóit és oszlasd el a kinyújtott tésztán.
  6. Kezdd el párolni a gombát egy kevés vízen, fűszerezd egy kevés szójaszósszal, füstölt pirospaprikával és fokhagymaporral.
  7. Szórd a gombát is a tèsztára. Ízlés szerint morzsolhatsz rá füstölt tofut is. vegán pesztós csiga
  8. Tekerd fel a tésztát, majd vágj belőle ujjnyi szeleteket és helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsire. Keverd össze a lekenéshez szüksèges hozzávalókat és kend át vele a csigák tetejét és oldalát.
  9. 180 fokos sütőben süsd őket 30-35 percig.

Hogy tetszett ez a recept?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Egy pillanat...