
Pesztós csiga vöröslencséből
|
2025.02.06.
A sárgaborsó-csavart után jöjjön egy vöröslencséből készült pesztós csiga! Csupa természetes, feldolgozatlan alapanyagból készül: a tészta vöröslencsét, édesburgonyát és zabot tartalmaz, a töltelék spenótból és dióból készült, fűszeres sült gombával. Tápláló snack vagy akár reggeli az ultrafeldolgozott péksütemények helyett.
Hozzávalók
Tésztához
- 200 gramm száraz vöröslencse - egy órára forró vízbe áztatva
- fél bögre főtt édesburgonya
- 1 ek. almaecet
- só
- 2 tk. sütőpor
- 3/4 bögre víz
- fél bögre útifűmaghéj
- fél bögre zabpehelyliszt + a gyúráshoz
- 2 ek. sörélesztőpehely
- 1 ek. datolyakrém
Pesztóhoz
- fél bögre mag - én 1/4 bögre fenyőmagot és 1/4 bögre diót használtam
- 2 gerezd fokhagyma
- fél citrom leve
- só
- 3 nagy marék spenót
- 3 ek. sörélesztőpehely
- 3 nagy marék friss bazsalikom - opcionális
Gombához
- 150 gramm csiperke
- pici szójaszósz/tamari - vagy helyette só
- füstölt pirospaprika, fokhagymapor
Lekenéshez
- 1 ek. szójaszósz/tamari
- 1 ek. sűrített paradicsom
- 1 ek. víz
Elkészítés
- Öblítsd át és csepegtesd le a beáztatott vöröslencsét, majd dobd turmixgépbe a főtt édesburgonyával, almaecettel, sóval és 3/4 bögre vízzel.
- Dolgozd a hozzávalókat homogénre. Ez időbe telhet, többször állítsd meg a gépet és keverd át egy kanállal a masszát, majd indítsd újra.
- Öntsd az így kapott masszát egy nagy keverőtálba és add hozzá az útifű maghéjat, zabpehelylisztet, sütőport, sörélesztőpelyhet és datolyakrémet. Gyúrd jól össze a tésztát. Pihentesd 10-15 percet, míg jobban összeáll.
- Zablisztezett deszkán nyújtsd ki a tésztát minél vékonyabb téglalap alakúra.
- Aprítógépben dolgozd össze alaposan a pesztó hozzávalóit és oszlasd el a kinyújtott tésztán.
- Kezdd el párolni a gombát egy kevés vízen, fűszerezd egy kevés szójaszósszal, füstölt pirospaprikával és fokhagymaporral.
-
Szórd a gombát is a tèsztára. Ízlés szerint morzsolhatsz rá füstölt tofut is.
- Tekerd fel a tésztát, majd vágj belőle ujjnyi szeleteket és helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsire. Keverd össze a lekenéshez szüksèges hozzávalókat és kend át vele a csigák tetejét és oldalát.
- 180 fokos sütőben süsd őket 30-35 percig.
