Epres vegán tiramisu (tofumisu)
|
2024.04.04.
Egy kis ízelítő a Tavaszi Receptkönyvből!
Ha egy igazán krémes édességre vágysz, akkor készítsd el ezt az epres vegán tiramisut, melyben a selyemtofu, a kesudió és a növényi joghurt a datolyával és vaníliával mascarponéra emlékeztető ízt és állagot ad a krémnek. A piskóta zabpehelyből és mandulából készül, a hagyományos kávés ízt pedig epres öntetre cseréltem. A tetejére sorakoztatott eperszeletektől igazán mutatós lesz ez a finomság!
Hozzávalók
Piskótához
- 1 és 3/4 bögre őrölt zabpehely
- 1 és 3/4 bögre őrölt mandula
- 4 ek. mandulavaj
- 2 tk. vanília őrlemény
- 3/4 bögre datolyakrém
- fél bögre növényi tej
- csipet só
Hamis mascarponéhoz
- 1 bögre kesudió - 30 percre forró vízbe áztatva, majd lecsepegtetve
- 300 gramm silken tofu (selyemtofu)
- 3/4 bögre növényi tej
- 1 bögre natúr növényi joghurt
- fél bögre datolyakrém
- 2 tk. vanília őrlemény
- fél citrom leve
Eperszószhoz
- 2 bögre friss eper - felaprítva
- 1 bögre víz
- 1 ek. citromlé
- 7 szem datolya
Elkészítés
- Keverd össze egy nagy tálban a piskóta hozzávalóit és várj 15 percet, míg egy kicsit szilárul és formázhatóvá válik a massza. Fogj egy sütőpapírral bélelt tepsit és fél-1 evőkanálnyi adagokból formázz kis ovális alakú sütiket. 180 fokos sütőben süsd őket kb. 20 percig.
- Tedd a hamis mascarpone hozzávalóit turmixgépbe és dolgozd krémesre.
- Tedd a felaprított epreket turmixgépbe a vízzel, citromlével és a datolyával és jól turmixold össze. Öntsd az epres szószt egy fazékba és melegítsd néhány percig, hogy az eperöntet besűrűsödjön.
- Jöhet a rétegezés: fogj egy magasabb tetejű tepsit vagy más edényt (én egy 35 cm-es nagy üvegtálat használtam), és rakd ki az alját a piskóták felével. Öntsd rá az eperszósz felét, majd óvatosan simítsd el rajta a hamis mascarpone felét. Utána kezdődhet a rétegezés újra: rakd végig a maradék piskótával, majd jöhet újra az eperszósz és végül a hamis mascarpone. A tetejét eperszeletekkel, friss mentával díszítheted.
- A legjobb, ha egy egész éjszakát tud állni a hűtőben fogyasztás előtt.