Epres vegán tiramisu (tofumisu)

Sike Betti | 2024.04.04.
Stopper ikon
60 perc
Teríték ikon

Egy kis ízelítő a Tavaszi Receptkönyvből!

Ha egy igazán krémes édességre vágysz, akkor készítsd el ezt az epres vegán tiramisut, melyben a selyemtofu, a kesudió és a növényi joghurt a datolyával és vaníliával mascarponéra emlékeztető ízt és állagot ad a krémnek. A piskóta zabpehelyből és mandulából készül, a hagyományos kávés ízt pedig epres öntetre cseréltem. A tetejére sorakoztatott eperszeletektől igazán mutatós lesz ez a finomság!

Hozzávalók

Piskótához

  • 1 és 3/4 bögre őrölt zabpehely
  • 1 és 3/4 bögre őrölt mandula
  • 4 ek. mandulavaj
  • 2 tk. vanília őrlemény
  • 3/4 bögre datolyakrém
  • fél bögre növényi tej
  • csipet

Hamis mascarponéhoz

  • 1 bögre kesudió - 30 percre forró vízbe áztatva, majd lecsepegtetve
  • 300 gramm silken tofu (selyemtofu)
  • 3/4 bögre növényi tej
  • 1 bögre natúr növényi joghurt
  • fél bögre datolyakrém
  • 2 tk. vanília őrlemény
  • fél citrom leve

Eperszószhoz

  • 2 bögre friss eper - felaprítva
  • 1 bögre víz
  • 1 ek. citromlé
  • 7 szem datolya

Elkészítés

  1. Keverd össze egy nagy tálban a piskóta hozzávalóit és várj 15 percet, míg egy kicsit szilárul és formázhatóvá válik a massza. Fogj egy sütőpapírral bélelt tepsit és fél-1 evőkanálnyi adagokból formázz kis ovális alakú sütiket. 180 fokos sütőben süsd őket kb. 20 percig.
  2. Tedd a hamis mascarpone hozzávalóit turmixgépbe és dolgozd krémesre.
  3. Tedd a felaprított epreket turmixgépbe a vízzel, citromlével és a datolyával és jól turmixold össze. Öntsd az epres szószt egy fazékba és melegítsd néhány percig, hogy az eperöntet besűrűsödjön.
  4. Jöhet a rétegezés: fogj egy magasabb tetejű tepsit vagy más edényt (én egy 35 cm-es nagy üvegtálat használtam), és rakd ki az alját a piskóták felével. Öntsd rá az eperszósz felét, majd óvatosan simítsd el rajta a hamis mascarpone felét. Utána kezdődhet a rétegezés újra: rakd végig a maradék piskótával, majd jöhet újra az eperszósz és végül a hamis mascarpone. A tetejét eperszeletekkel, friss mentával díszítheted.
  5. A legjobb, ha egy egész éjszakát tud állni a hűtőben fogyasztás előtt.

Hogy tetszett ez a recept?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Egy pillanat...