
Pizzás csavart sárgaborsóból
|
2025.01.26.
Nem is gondolnád, hogy ez a pizzás csavart sárgaborsóból készült! Az áztatott, majd turmixolt sárgaborsó szuper állagot ad a tésztának.
Sárgaborsó helyett készítheted vöröslencséből vagy sárgalencséből is.
Hozzávalók
Tésztához
- 220 gramm száraz sárgaborsó - min. 2 órára (de a legjobb, ha egy éjszakára) beáztatva
- fél bögre főtt krumpli
- 1 ek. almaecet
- só
- 3/4 bögre víz
- fél bögre útifűmaghéj
- fél bögre zabpehelyliszt
- 2 tk. szódabikarbóna
- 2 ek. sörélesztőpehely
- 1 ek. datolyakrém
Pizzaszószhoz
- 5 ek. sűrített paradicsom
- só, bors
- 1 ek. datolyakrém
- 1 ek. balzsamecet
- 1 ek. fokhagymapor
- oregánó, bazsalikom
- 1 kk. füstölt pirospaprika
Tofusajthoz:
- 150 gramm füstölt tofu
- 2 ek. szójaszósz - (vagy tamari)
- fél bögre sörélesztőpehely
- só, bors
- 1 ek. fokhagymapor
Lekenéshez
- 1 ek. szójaszósz - (vagy tamari)
- 1 ek. sűrített paradicsom
- 1 ek. víz
Elkészítés
- Öblítsd át és csepegtesd le a beáztatott sárgaborsót, majd dobd turmixgépbe a főtt krumplival, almaecettel, sóval és 3/4 bögre vízzel.
- Dolgozd a hozzávalókat homogénre. Ez időbe telhet, többször állítsd meg a gépet és keverd át egy kanállal a masszát, majd indítsd újra.
- Öntsd az így kapott masszát egy nagy keverőtálba és add hozzá az útifű maghéjat, zabpehelylisztet, szódabikarbónát, sörélesztőpelyhet és datolyakrémet. Gyúrd jól össze a tésztát.
- Pihentesd 10-15 percet, míg jobban összeáll.
- Zablisztezett deszkán nyújtsd ki a tésztát minél vékonyabb téglalap alakúra.
- Keverd össze a pizzaszósz hozzávalóit és kend le vele.
- Reszeld le a tofut, keverd össze a szójaszósszal, sörélesztőpehellyel, sóval, borssal és fokhagymaporral, majd szórd a pizzaszószra.
- Vágj ujjnyi csíkokat a tésztából, hajtsd őket félbe, majd tekerj rajtuk néhányat és helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsire.
- Keverd össze a lekenéshez szükséges hozzávalókat és kend át vele a tekercseket. Ízlés szerint megszórhatod őket egy kevés szezámmaggal.
- 180 fokos sütőben süsd őket 30 percig.