
Vegán Çiğ Köfte
Egy török finomságot szeretnék most mutatni nektek (amire teljesen rákaptam🙈) és amely egy nagyon egyszerűen elkészíthető, bulgurból készült fűszeres fasírt. 😊 Izgalmas ízvilágát a dió, paprikakrém és a különleges fűszerek adják, mint a szárított menta, római kömény, őrölt koriander, vagy a szegfűbors. 😍 Én most a tradicionális receptnek megfelelően gránátalma-sziruppal ízesítettem, de ezt nyugodtan helyettesítheted balzsamecettel és egy kevés datolyaszósszal.😊
Fogyaszthatod friss salátával, vagy teljes kiőrlésű wrapbe tekerve friss zöldségekkel, mentalevéllel.😊🌯
Elkészítéséhez apró szemű bulgurra van szükség (teljes értékű verziója a barna, teljes kiőrlésű bulgur), amelyet a gránátalma sziruppal és a különlegesebb fűszerekkel együtt megtalálsz török/arab boltokban.😊
Hozzávalók
- 500 gramm száraz teljes kiőrlésű, apró szemű bulgur
- 600 ml forró víz
- fél bögre finomra őrölt dió
- 1/3 bögre paprikakrém - ezt is megtalálod készen török/arab boltokban, én 1 kaliforniai paprikát félbevágva, 200 fokos sütőben megsütöttem, majd leszedtem a héját és összedaráltam - ezt használtam a köftéhez
- só, pici fehér bors
- 2 ek. szárított menta
- 2 tk. római kömény
- fél bögre paradicsomszósz
- 4 gerezd fokhagyma - fokhagymanyomóval átnyomva
- 1 ek. füstölt pirospaprika
- 2 tk. őrölt koriander - elhagyható
- 2 tk. szegfűbors
- 1 ek. vöröshagymapor
- 1 citrom leve
- 3 ek. gránátalma szirup - helyettesítheted balzsamecettel és kevés datolyaszósszal
- chili ízlés szerint
Elkészítés
- Tedd egy fazékba a bulgurt és öntsd le 600 ml forró vízzel. Fedd le és várd meg, míg teljesen megpuhul.
- Keverd hozzá az összes fűszert, kézzel is gyúrd át jó alaposan.
- Érdemes hűtőbe tenned 1 órára, ha formázni szeretnéd őket.
- Formázz belőlük fasírtokat úgy, hogy a tenyeredbe veszel 2 evőkanálnyit a masszából és az ujjaiddal kicsit összenyomod - így nyeri el jellegzetes formáját a köfte.😊
- Fogyaszd magában salátával, citromlével vagy teljes kiőrlésű tortillába töltve.😍
