
TÉNÉ ALAPANYAG-KISOKOS 2. – Hogyan helyettesítsd a sajtokat?
A tehéntej egy fajspecifikus anyag
Az anyatej egy egyedi, egyetlen meghatározott élőlény számára készült fajspecifikus anyag: egy édesanya táplálja vele utódját. Ez a tehéntejnél sincs másképp. Arra teremtette a természet, hogy azt a konkrét kisbocit táplálja az a konkrét tehénanya, mélyítve a kettejük közötti szoros köteléket. Ebbe a kapcsolatba szól bele az ember, a tejet a borjútól elvéve és önmagának követelve, pótolható ízek és állagok miatt, még ma is gyakran az elhitetett kálcium-mítoszra hivatkozva.
Azért született ez a blogbejegyzés, hogy segítsek a feldolgozatlan növényi sajt alternatívák felfedezésében. Mert tudom, hogy sokaknak az állati termékek közül a sajtok elhagyása jelenti a legnagyobb nehézséget. Ha tovább olvasol, megtudhatod, hogy milyen fűszerezéssel hozhatod vissza a megszokott ízvilágot és milyen alapanyagokat vethetsz be a sajtszerű állag eléréséhez. A végén a megszokott módon számos receptet találsz, amit egyből ki is próbálhatsz!
Van kiút a sajtfüggőségből!
Nem véletlen, ha azt érzed, hogy a hagyományos sajtokról sosem tudnál lemondani: a hagyományos sajt ugyanis függőséget okozhat a kazeinből származó kazomorfinok, valamint a magas zsír- és sótartalma miatt.
A tejben található fehérje, a kazein az emésztés során kazomorfinokká bomlik, ezek az anyagok pedig az agy opioid receptoraira hatnak. Ez magyarázhatja a sajt iránti megnövekedett vágyat. Gondolj csak bele: a tehéntejet a kis bocinak szánta a természet, a benne található kazein pedig arra szolgál, hogy a csöppségben kellemes érzést váltson ki, ezzel ösztönözze a szoptatást, hogy a boci megkapjon minden szükséges tápanyagot, illetve erősítse a tehénanya-utód kötődést. Mikor a tehénborjú helyett az ember fogyasztja el a számára fajidegen anyatejet, akkor a kisboci helyett ő kapja meg ezeket a kazomorfinokat a potenciális opiát hatásukkal együtt. Emellett az addikcióhoz a sajt magas zsír- és sótartalma is hozzájárulhat, az élelmiszer iránti vágyat fokozva.
A sajtok iránti vágy elmúlik, tapasztalatból írom. Ha az egészséged, az állatok védelme és a fenntartható jövő mellett döntesz és elhagyod a sajtokat, egy átmeneti sóvárgós időszak után egyre kevésbé fogod érezni a hiányát. Főleg ha rájössz, hogy milyen ínycsiklandó és egészséges alternatívákat találsz növényi alapokon!

Ne a bolti vegán sajtokhoz nyúlj!
Ha növényi étrendre váltasz, egyszerűnek tűnhet, hogy a hagyományos sajtokat a most már a legtöbb szupermarketben elérhető vegán sajtokra cseréld. Átmeneti megoldásnak jó lehet – például amíg megszűnik a potenciális sajtfüggőség -, illetve ha nagyrészt teljesértékűen táplálkozol, ritkán fogyasztva valószínűleg nem okoz gondot, azonban ez egyrészt nem az egészséges kategória, másrészt találhasz/készíthetsz ezeknél sokkal finomabb, feldolgozatlan növényi alternatívákat.
Nem muszáj helyettesítened
Ahogy a húsok helyettesítesénél is említettem, nem feltétlenül kell alternatívákat keresned az állati alapanyagok “utánzására”, így a sajtos ízélményre sem. Megteheted, hogy egyszerűen elhagyod őket és más típusú növényi élelmiszereket fogyasztasz. Azonban azt tapasztalom, hogy az emberek kezdetben alternatívákra vágynak. Ezért az alábbiakban összefoglaltam, hogyan tudsz feldolgozatlan, természetes alapanyagokból sajtos állagot/ízt elérni.
Trükkök a sajtos ízhez: hogyan fűszerezz?
A következő fűszerek és más alapanyagok segítségével növényi alapon is élvezheted a sajtos ízélményt:
- Sörélesztőpehely: Inaktivált élesztőből készült, aranysárga színű, pelyhes vagy por állagú élelmiszer. Amellett, hogy többek között szuper B-vitamin forrás, az ételeknek unami, “sajtos” ízt ad. Enyhén diós, kicsit parmezános íze van. Szuper alapja a magparmezánnak, de magában is szórható az ételekre, pl. tésztákra. Szószokhoz, krémekhez keverve hamis sajtszószt készíthetsz vele. Az íze mellett krémesíti és sűríti az önteteket, mártásokat, ragukat.
- Tahini: Diós, kicsit kesernyés íze szintén hozzájárul a sajtos ízélményhez. Használható szószokhoz, mártásokhoz, növényi krémsajtokhoz keverve.
- Miso paszta: Erjesztett szójakészítmény, melynek erőteljes, sós, unami íze érett sajtokra emlékeztető ízélményt ad. Ezt is használhatod szószokhoz keverve.
- Citromlé/almaecet: Az ízek kiegyensúlyozásához érdemes valamilyen savas összetevőt is adnod a növényi sajtimitációhoz, például citromlevet vagy almaecetet. Ez a sajtos ízélmény savanykás ízérzetét hozza vissza.
- Fűszerek: A fűszerek típusa attól is függ, hogy milyen fajta sajtot szeretnél helyettesíteni. Fokhagymaport és hagymaport a legtöbb sajthelyettesítőnél érdemes használni, mert hozzájárul a telt unami ízhez. Emellett a mustárpor vagy dijoni mustár is segíthet mélyíteni az ízeket. A füstölt pirospaprika a füstös, érett sajtokra emlékeztető aromát adhat hozzá, a kurkuma pedig hozzájárul a cheddar-szerű, enyhén földes hatáshoz.
A sajtos íz maximalizálásához, mélyítéséhez érdemes minél többféle unami-forrást kombinálnod. Ízlésednek megfelelően finomhangolhatod az arányokat – pl. több citromlével savanyúbb állagot, több misoval, vagy mustárporral mélyebb ízélményt érhetsz el. Kísérletezz bátran a fűszerekkel, így testreszabhatod a saját ízlésednek leginkább megfelelő sajtos ízt!

Tippek a sajtszerű állaghoz: mit használj alapnak?
Ha az ízesítés, fűszerezés megvan, már csak azt kell kitalálnod, hogyan, milyen alapanyagokból érj el megfelelő állagot. Azaz milyen alapot használj a növényi sajtodhoz/sajtkrémedhez/sajtszószodhoz/sajtszórásodhoz.
Alapnak a következő élelmiszereket használhatod:
- Kesudió, mandula, makadámia dió: Szuper alapot adnak a sajtkrémeknek, sajtszószoknak. Puha, krémes texturát kapsz, ha kis vízzel/növényi tejjel turmixolod az előre beáztatott, így megpuhult magokat. A fenti ízek hozzáadásával pedig ízlésednek megfelelően alakíthatod a sajtos fűszerezést.
- Dió, pekándió: Sörélesztőpehellyel, fokhagymával és sóval összedarálva a parmezánra emlékeztető szórást kapsz.
- Natúr növényi joghurt: Szintén sajtkrémek és sajtszószok alapja lehet. Fűszerezve készülhet belőle sajtos mártogatós, sajtos öntet szendvicsbe/burgerbe, sajtszósz rakott ételekhez, de pakolhatod pizzára is: ugyan nem fog nyúlni, de kicsit rásülve nagyon finom és megfelelő ízesítéssel megadja a sajtélményt.
- Tofu: Tofuból is készülhet sajtkrém vagy sajtszósz, illetve ha lereszeled és ízesíted sörélesztőpehellyel, fokhagymával, sóval, esetleg egy pici szójaszósszal, akkor kitűnő helyettesítője a reszelt sajtnak – például lángosra, vagy tészta ételekre!
- Burgonya, édesburgonya, sárgarépa: Krémes mártogatóst, sajtos tésztaszószt, vagy egy kis útifű maghéj hozzáadásával nyúlósabb sajtkrémet is készíthetsz belőlük.
- Agar-agar: Növényi alapú zselésítő anyag, segíthet a szilárd állag elérésében. Segítségével készíthetsz házilag például mozzarella állagú kesusajtot, vagy mandulasajtot. Felforralt folyadékhoz adva kell felmelegíteni és 1-2 percig főzni, hogy aktiválódjon.
- Útifű maghéj: Segíthet a sűrítésben és nyúlós állag elérésében.

Fermentált növényi sajtok
A házi sajtkészítés legmagasabb szintje a fermentálás. Ennek segítségével sokkal mélyebb, érett sajtra emlékeztető ízeket érhetsz el, sokkal intenzívebb aromát, mint ami megvalósítható önmagában fűszerek hozzáadásával. A fermentálás során probiotikumok vagy természetes kultúrák segítségével az alapanyagok (pl. kesudió, tofu, mandula) íze átalakul, gazdag umami ízt és komplex aromát kapnak, hasonlóan az érlelt sajtokhoz. Ha számodra a fenti, gyorsabb és egyszerűbb módszerek nem adják meg a vágyott sajtélményt, bátran kísérletezz fermentálással. Minőségi, kézzel készült érlelt kesusajtot már vásárolni is tudsz (pl. SajtOm magsajt műhely Budapesten).
Próbáld ki! – növényi sajtreceptek
Próbáld ki a következő izgalmas, tápláló és finom recepteket, ahol a sajtokat/sajtszószokat a fenti módszerekkel helyettesítettem (a recept eléréséhez kattints a választott étel nevére):
- Mandulafeta
- Tofu-kesu feta
- Tofu-kesu ricotta
- Dióparmezán
- Mandula-sajtkrém
- Nyúlósabb sajtszósz krumpliból, répából
- Paprikás, füstölt sajt ízvilágú tofukrém
- Reszelt tofusajt
- Fehérbabos sajtkrém
- Tésztához, rakottakhoz használható sajtszósz
- Töltelékként használható kesusajtkrém
- Növényi joghurtból készült fehér szósz pizzára sajt helyett
- Sajtos ízvilágú leves
- Növényi sajttorta
