Mandulafeta
Krémes, morzsolható, kenhető teljes értékű fetasajt készíthető mandulából sütés-főzés nélkül, egyszerű alapanyagokból. 😊 Szerintem hozza a fetás ízt és kitűnően használható görögös receptekben, az ételekre morzsolva vagy tölteléknek, vagy akár csak egyszerűen pirítósra kenve sok-sok aprított paradicsommal! 😍
Többféle növényi fetasajt recepttel próbálkoztam már, a görög ízvilágú könyvemben találni fogtok egy tofus, egy tofus-kesudiós, egy fehérbabos és egy mandulás változatot is. Az utóbbi a kedvencem, amit most meg is osztok itt veletek. 😍
Mandulából általában olyan feta-recepteket találni az interneten, ahol meg kell sütni a mandulás masszát és barnulva-pirulva hozza a fetaszerű állagot. Nos, én nem ajánlom a sütését, mert a magvak pirulásával káros anyagok keletkeznek. A jó hír, hogy a mandulafeta sütés nélkül, nyersen is elkészíthető.💗
Hozzávalók
- 2 bögre szeletelt mandula egy éjszakára beáztatva majd jól lecsepegtetve
- fél citrom leve
- másfél tk. só
- kevés bors
- 1 ek. kesudióvaj
- 2 tk. almaecet
- 1 ek. zöld olajbogyó konzerv levéből
- 2 kk. datolyakrém
- 1 ek. sörélesztőpehely
- 1 fej fokhagyma
Zöldfűszeres szószhoz:
- 1 ek. almaecet
- 1 ek. citromlé
- 1 tk. só
- 1 ek. oregánó
- 1 ek. kapor
- 1 kk. datolyakrém
Elkészítés
- Vágd le a fokhagyma végét, hogy kilátszódjanak a gerezdek. Csomagold alufóliába, majd 200 fokos sütőben süsd így 40 percig, amíg teljesen megpuhul.
- Tedd a mandulafeta minden hozzávalóját aprítógépbe és alaposan dolgozd össze. Kóstold meg és ízlés szerint sózd tovább, vagy ha savanykásabb ízre vágysz, akkor adj hozzá még almaecetet.
- Öntsd a masszát egy tiszta konyharuhába vagy textilpelenkába és alaposan facsard ki belőle a nedvességet. A visszamaradt feta-masszát tedd egy zárható edénybe.
- Fogyasztásig tárold hűtőben. A legideálisabb, ha egy egész napot ott tárolod, akkor lesz a legjobb az íze, de akár azonnal is fogyasztható.
- Morzsolható bármely ételre, kitűnő tölteléknek is vagy csak egyszerűen pirítósra kenve.