Mandulafeta

Sike Betti | 2023.08.06.
Stopper ikon
30 perc
Teríték ikon
5 fő

Krémes, morzsolható, kenhető teljes értékű fetasajt készíthető mandulából sütés-főzés nélkül, egyszerű alapanyagokból. 😊 Szerintem hozza a fetás ízt és kitűnően használható görögös receptekben, az ételekre morzsolva vagy tölteléknek, vagy akár csak egyszerűen pirítósra kenve sok-sok aprított paradicsommal! 😍

Többféle növényi fetasajt recepttel próbálkoztam már, a görög ízvilágú könyvemben találni fogtok egy tofus, egy tofus-kesudiós, egy fehérbabos és egy mandulás változatot is. Az utóbbi a kedvencem, amit most meg is osztok itt veletek. 😍

Mandulából általában olyan feta-recepteket találni az interneten, ahol meg kell sütni a mandulás masszát és barnulva-pirulva hozza a fetaszerű állagot. Nos, én nem ajánlom a sütését, mert a magvak pirulásával káros anyagok keletkeznek. A jó hír, hogy a mandulafeta sütés nélkül, nyersen is elkészíthető.💗

Hozzávalók

  • 2 bögre szeletelt mandula egy éjszakára beáztatva majd jól lecsepegtetve
  • fél citrom leve
  • másfél tk.
  • kevés bors
  • 1 ek. kesudióvaj
  • 2 tk. almaecet
  • 1 ek. zöld olajbogyó konzerv levéből
  • 2 kk. datolyakrém
  • 1 ek. sörélesztőpehely
  • 1 fej fokhagyma

Zöldfűszeres szószhoz:

  • 1 ek. almaecet
  • 1 ek. citromlé
  • 1 tk.
  • 1 ek. oregánó
  • 1 ek. kapor
  • 1 kk. datolyakrém

Elkészítés

  1. Vágd le a fokhagyma végét, hogy kilátszódjanak a gerezdek. Csomagold alufóliába, majd 200 fokos sütőben süsd így 40 percig, amíg teljesen megpuhul.
  2. Tedd a mandulafeta minden hozzávalóját aprítógépbe és alaposan dolgozd össze. Kóstold meg és ízlés szerint sózd tovább, vagy ha savanykásabb ízre vágysz, akkor adj hozzá még almaecetet.
  3. Öntsd a masszát egy tiszta konyharuhába vagy textilpelenkába és alaposan facsard ki belőle a nedvességet. A visszamaradt feta-masszát tedd egy zárható edénybe.
  4. Fogyasztásig tárold hűtőben. A legideálisabb, ha egy egész napot ott tárolod, akkor lesz a legjobb az íze, de akár azonnal is fogyasztható.
  5. Morzsolható bármely ételre, kitűnő tölteléknek is vagy csak egyszerűen pirítósra kenve.

Hogy tetszett ez a recept?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Egy pillanat...