
Epres vegán sajttorta
|
2024.04.13.
Ezt az epres vegán sajttortát a kislányom szülinapjára találtam ki, mert a csokis verzió mellé szerettem volna valami gyümölcsöset is. 😊 Az epres ízvilággal igazi tavaszias desszert lett, melyen a tofus-kesudiós réteg leginkább a hagyományos sajttortához, esetleg a túrótortához hasonlít.😊
A krémbe és az epres rétegbe én most kivételesen juharszirupot használtam, hogy ne színezze el a datolyakrém, de nyugodtan használhatsz helyette most is krémesített datolyát.😊 (Ehhez áztasd be a datolyákat 30 percre, majd turmixold le annyi vízzel, amennyi éppen ellepi őket.)
Hozzávalók
Alaphoz
- 1 bögre őrölt (gluténmentes) zabpehely
- 3/4 bögre őrölt mandula
- 3/4 bögre datolya - fél órára forró vízbe áztatva, majd lecsepegtetve
- fél bögre almaszósz - házilag is készítheted főtt, krémesre turmixolt almából
- 1 tk. vanília őrlemény
"Sajtkrémhez"
- 300 gramm natúr tofu
- 1/3 bögre juharszirup - vagy datolyakrém
- fél bögre natúr növényi joghurt
- 2 tk. vanília őrlemény
- 1 bögre kesudió - fél órára forró vízbe áztatva, majd lecsepegtetve
- 2 ek. citromlé
- 2 ek. bio reszelt citromhéj
Epres-chia magos réteghez
- másfél bögre friss eper
- 1 tk. vanília őrlemény
- 2 tk. natúr növényi joghurt
- fél ek. citromlé
- 1/3 bögre juharszirup - vagy datolyakrém
- 3 ek. chia mag
Tetejére díszítésnek
- friss eper
Elkészítés
- Turmixold össze az epres-chia magos réteg hozzávalóit és tedd hűtőbe, hogy a chia magok megszívják magukat.
- Aprítsd össze aprítógéppel az alap hozzávalóit, majd egyengesd egy sütőpapírral bélelt 28 cm-es tortaformába.
- 150 fokos sütőben süsd 15 percig.
- Most tedd aprítógépbe a krém hozzávalóit és dolgozd jól össze. Mikor megsült az alap, kanalazd a tetejére és tedd vissza a sütőbe addig, míg a teteje egy picit megpirul és szilárddá válik a krémes réteg. Várd meg, míg kihűl.
- Végül kanalazd a tetejére az epres-chia magos szószt, díszítsd eperszeletekkel és tedd hűtőbe minimum 1 órára.
Szia! Én azt szeretném megkérdezni, hogy natúr növényi joghurtból te melyiket használtad a krémhez? Jó lehet az Alpro kókusz joghurt, vagy jobb lenne natúr szója joghurt, az állaga miatt?
Köszi
Enikő
Szia! Én natúr szójajoghurttal készítettem 🙂