
Vegánként Dél-Portugáliában (Algarve)
Növényi fogások a nemzeti konyhában
Portugáliában a hagyományos ételeket kutatva nincs olyan könnyű dolga az éhes vegánnak (mint például a spanyol tapasoknál vagy a görög mezzéknél): húsos, halas, tojásos ételek mindenhol. Akadnak azonban hagyományosan is zöldséges, vagy kisebb módosításokkal növényi formában is kérhető fogások:
- Caldo Verde: Ez a híres káposztaleves alapból növényi, ha kihagyják belőle a kolbászt (és sok helyen már így (is) készítik!). Krumpli, káposzta, fokhagyma – egyszerű, de isteni és máris megvan a napi zöld leveles adagod!
- Açorda: Kenyérből, fokhagymából és korianderből készült sűrű leves vagy egytálétel. Sokszor tojással vagy rákkal készítik, ìgy mindenképpen kérdezz rá, hogy biztosan vegán-e!
- Pão com Tomate: Friss kenyér, érett paradicsom, olívaolaj, néha egy kis fokhagyma – ez a portugál bruschetta. Tökéletes snack vagy előétel!
- Feijoada vegana: A sűrű, zöldséges-babos egytálétel hús nélkül is nagyon finom és sok helyen kínálnak vegán verziót.

Vegán opciós éttermek Algarveban
Portugália több részén is voltunk az utóbbi 5 évben. 5 évvel ezelőtt az Azori-szigeteken még a legnagyobb szigeten is bajban voltunk – nemcsak azzal, hogy hova üljünk be ebédelni, hanem az alapanyagok beszerzésével is. A legtávolabbi szigeten konkrétan volt olyan nap, amikor sült krumplin és chipsen éltünk, mert nem érkezett meg a boltokba alapanyagokat szállító hajó. Madeirán – főleg a fővárosban – már könnyebb dolgunk volt, Lisszabonban pedig sorakoznak a vegán helyek.
Portugália déli részén el voltunk ájulva, mennyire tele vannak a városok, sőt még a falvak is vegán opciós éttermekkel és akadnak teljesen növényi alapú helyek is! Ezt a bőséges kínálatot látva több helyet is kipróbáltunk, íme a kedvenceink:
1. Alcachofra -FARO
100%-ban vegán étterem közel Faro óvárosához. Hangulatos, kedves, pici hely, gondolatébresztő vegán poszterekkel. Az étterem a friss, helyben termesztett alapanyagokra és a fenntartható konyhára helyezi a hangsúlyt. Kínálatában szerepel tofu bowl, babos burger, wrapek és változó desszertkínálat. Minden nagyon finom volt, külön örültem neki, hogy a bowl a fűszeres tofu, brokkoli és rizs mellett tele volt nyers zöldségekkel.

2. Parsley & Thyme -SILVES
Alapvetően nem vegán étterem bőséges vegán kínálattal Silvesben egy hangulatos mellékutcában, közel a Silvesi várhoz és az Arade folyóhoz. A menü kreatív, friss, helyi piacokról származó alapanyagokkal készül és nagy hangsúlyt fektet az egészséges, szezonális ételekre. A menüben szerepelt többek között céklás bruschetta, burger, indiai előétel-válogatás, görög tál, tagine, fajitas, töltött portobello, brownie. Az alapvetően sajttal készült ételeket vegán verzióban növényi fetával tálalják.

3. Picnic Sagres- SAGRES
Sagres egy nagyon chilles, szörfösök és természetkedvelők által kedvelt kisváros, és ez a speciality kávézó is ezt a laza, barátságos vibe-ot tükrözi. A kávéélmény mellett kézműves szendvicseket kínálnak, melyek nagy része vegán – van itt például tofurántottás, tempéhvel és savanyú káposztával töltött, illetve házi kesusajtos bagel. Az édesszájúak többféle plantbased süti közül válogathatnak. Kézműves késztermékeket is árulnak, mi egy adag natúr mandulavajat szereztünk be náluk a reggeli kásáinkhoz.

4. The Green Room -LAGOS
Népszerű mexikói ihletésű étterem és bár Lagosban, Portugália Algarve régiójának egyik legpezsgőbb tengerparti városában. Nem vegán hely, de külön figyelmet fordítanak a vegán opciókra: találunk itt házi nachost, burritót, vegán mexikói tálat, vagy kaktuszos tacot.

5. Armazém Integral -PORTIMAO
Az Armazém Integral Portimão egy hangulatos, környezetbarát vegán étterem és bio bolt Portimão szívében. Friss, egészséges ételeket kínál: salátákat, buddha tálakat, smoothiekat és kreatív vegán fogásokat, helyi alapanyagokból. Barátságos légkör és fenntartható szemlélet jellemzi. Csodálatos a hely hangulata!

6. Thai Beach Club Algarve – VILAMOURA
Lenyűgöző tengerparti étterem és bár Vilamoura-ban, a Falésia tengerparton. Exotikus thai és mediterrán ételeket kínál. Ilyen kedves és segítőkész felszolgálással én még nem találkoztam! Pillanatok alatt összeraktak nekünk egy vegán menüsort autentikus előételekkel, laktató főfogásokkal és desszertként az elmaradhatatlan mangós kókuszos rizzsel.

Portugál receptek – téné formában
A helyi gasztronómia ételeinek fűszerhasználata, ízkombinációi, zöldséges alapanyagai inspirálhatnak minket és elkészíthetjük őket házilag, növényi alapokon – ezekhez most is hoztam recepteket. Kattints az étel nevére a recepthez:
Pastel de nata: Ez az édes tofus finomság a portugál gasztronómia ikonikus édességének egészséges, teljes értékű változata, amely tápláló hozzávalóival nemcsak a lelkedet, hanem a testedet is táplálja! Utazz gondolatban egy napfényes lisszaboni kávézóba, ahol egy krémes, aranyszínű pastel de natat falatozol tiszta örömmel!
Caldo Verde: Portugália híres, nemzeti levese a megfelelő fűszerekkel és mély unami ízekkel ugyanolyan selymes és ízgazdag marad növény alapon is! Füstölt kolbász helyett a füstölt pirospaprika ad füstös ízvilágot, míg az ízek mélységét misoval, datolyakrémmel, pár csepp savanyú ízzel és szójaszósszal érhetjük el. Ízlés szerint kockázhatsz bele füstölt tofut, vagy valamilyen babfélét is. Fogyaszd melengető előételként egy szelet teljes értékű kenyérrel, vagy csak magában.
Vegán fejioada: A portugál babos egytálétel vegán köntösben! A feijoada egy nagyon egyszerű babos egytálétel. Elnevezése a „feijão” szóból származik, amely babot jelent. Gyakorlatilag egy sűrű bableves, amihez hozzáfőznek mindent, ami éppen a hűtőben található. Az eredeti portugál verzió hússal készül. Ehelyett használhatsz tofut/tempét vagy egyszerűen kihagyhatod belőle és készülhet csak babbal. Az étel egyik központi fűszere a babérlevél és sokszor adnak hozzá valamilyen zöldleves zöldséget, például kelkáposztát vagy spenótot. Általában rizzsel fogyasztják, ami jól magába szívja a feijoada levét.
Bolo de mel: A portugál mézeskalács egészséges, teljes értékű növényi formában. A bolo de mel egy hagyományos, különösen a Madeira-szigeteken népszerű desszert. Bár a neve „mézes süteményt” jelent, a hagyományos receptben általában melaszt használnak méz helyett, amely sötét színt és ragacsos textúrát kölcsönöz neki. Én ezt egy sűrű datolyakrémmel váltottam ki, a tésztáját pedig zabpehelyliszt és őrölt mandula keverékéből készítettem. Fogyaszthatod magában, vagy feldobhatod egy kis almaszósszal vagy például málnás/epres chia-lekvárral + gyümölcsökkel!
