Bolo de mel

Sike Betti | 2025. május 30.
Stopper ikon
75 perc
Teríték ikon
18 cm-es tortaforma

A portugál mézeskalács egészséges, teljes értékű növényi formában.

Hoztam még egy portugál inspirációt: egy Bolo de Mel ihlette fahéjas-szegfűszeges-vaníliás süteményt magvakkal és aszalványokkal. A portugál mézeskalács egy hagyományos, különösen a Madeira-szigeteken népszerű desszert. Bár a neve „mézes süteményt” jelent, a hagyományos receptben általában melaszt használnak méz helyett, amely sötét színt és ragacsos textúrát kölcsönöz neki. Én ezt egy sűrű datolyakrémmel váltottam ki, a tésztáját pedig zabpehelyliszt és őrölt mandula keverékéből készítettem. Fogyaszthatod magában, vagy feldobhatod egy kis almaszósszal vagy például málnás/epres chia-lekvárral + gyümölcsökkel! 

Hozzávalók

  • 3 bögre zabpehelyliszt
  • másfél bögre őrölt mandula
  • 1 ek. útifű maghéj
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • 1 tk. fahéj
  • 1 csipet szerecsendió
  • 1 ek. vanília őrlemény
  • 1 tk. szegfűszeg
  • csipet
  • 1 bögre sűrű datolyakrém
  • fél bögre almaszósz
  • 2 ek. citromlé
  • fél bögre durvára aprított dió/pekándió/pisztácia vagy ezek keveréke
  • 1 marék aprított vörösáfonya/datolya/mazsola
  • 1 ek. reszelt bio narancshéj vagy citromhéj

Elkészítés

  1. Egy nagy tálban keverd össze az összes hozzávalót.
  2. Öntsd a sűrű masszát egy sütőpapírral bélelt tortaformába (én 18 cm-es formát használtam), majd 180 fokos sütőben süsd 40 percig. Ezután takard le és így süsd további 20 percig.
  3. Amíg még meleg, locsold meg 2 ek. híg datolyakrémmel vagy juharsziruppal. Én ezután díszítettem mandulával.
  4. Vàrd meg, míg teljesen kihűl, mert akkor lesz megfelelő az állaga.

Hogy tetszett ez a recept?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Egy pillanat...