
Bolo de mel
|
2025. május 30.
A portugál mézeskalács egészséges, teljes értékű növényi formában.
Hoztam még egy portugál inspirációt: egy Bolo de Mel ihlette fahéjas-szegfűszeges-vaníliás süteményt magvakkal és aszalványokkal. A portugál mézeskalács egy hagyományos, különösen a Madeira-szigeteken népszerű desszert. Bár a neve „mézes süteményt” jelent, a hagyományos receptben általában melaszt használnak méz helyett, amely sötét színt és ragacsos textúrát kölcsönöz neki. Én ezt egy sűrű datolyakrémmel váltottam ki, a tésztáját pedig zabpehelyliszt és őrölt mandula keverékéből készítettem. Fogyaszthatod magában, vagy feldobhatod egy kis almaszósszal vagy például málnás/epres chia-lekvárral + gyümölcsökkel!
Hozzávalók
- 3 bögre zabpehelyliszt
- másfél bögre őrölt mandula
- 1 ek. útifű maghéj
- 1 tk. szódabikarbóna
- 1 tk. fahéj
- 1 csipet szerecsendió
- 1 ek. vanília őrlemény
- 1 tk. szegfűszeg
- csipet só
- 1 bögre sűrű datolyakrém
- fél bögre almaszósz
- 2 ek. citromlé
- fél bögre durvára aprított dió/pekándió/pisztácia vagy ezek keveréke
- 1 marék aprított vörösáfonya/datolya/mazsola
- 1 ek. reszelt bio narancshéj vagy citromhéj
Elkészítés
- Egy nagy tálban keverd össze az összes hozzávalót.
- Öntsd a sűrű masszát egy sütőpapírral bélelt tortaformába (én 18 cm-es formát használtam), majd 180 fokos sütőben süsd 40 percig. Ezután takard le és így süsd további 20 percig.
- Amíg még meleg, locsold meg 2 ek. híg datolyakrémmel vagy juharsziruppal. Én ezután díszítettem mandulával.
- Vàrd meg, míg teljesen kihűl, mert akkor lesz megfelelő az állaga.