
Sütőtökös aranygaluska
|
2025.02.26.
Aranygaluska teljes értékű verzióban! A zabpelyhes süti és a vaníliás szósz is sütőtököt tartalmaz és az őrölt mákkal szerintem annyira finom, hogy tuti ez lesz a kedvenc őszi/téli desszerted!
Hozzávalók
Zabos aranygaluskához
- 260 gramm zabpehely
- 3/4 bögre sült sütőtökpüré
- fél bögre natúr almaszósz
- 1 érett banán
- másfél tk. szódabikarbóna
- pár csepp citromlé
- 1 tk. vanília őrlemény
- csipet só
- fél bögre datolya - 20 percre forró vízbe áztatva, hogy megpuhuljon
Tetejére
- néhány ek. őrölt mák
- 2-3 ek. hígabb datolyakrém - datolya forró vízbe áztatva, majd összeturmixolva annyi áztatólével, amennyi éppen ellepi
Sütőtökös vaníliaöntethez
- fél bögre sült sütőtökpüré
- 1 ek. vanília őrlemény
- pici pumpkin spice fűszerkeverék
- 3-4 ek. datolyakrém - ha nem szeretnéd, hogy elszínezze a szószt, akkor kivételesen juharszirup
- 2-3 ek. natúr mandulavaj
- 1/3 bögre növényi tej
Elkészítés
- Öntsd a zabpelyhet aprítógépbe és őröld lisztté. Utána add hozzá az aranygaluska összes többi hozzávalóját és dolgozd homogén masszává.
- Bélelj ki sütőpapírral egy 24 cm-es tortaformát, vagy piteformát.
- A zabpelyhes masszából vegyél evőkanálnyi adagokat, bevizezett kézzel formázd őket kis gombócokká, majd helyezd őket a sütőpapírral bélelt edénybe szorosan egymás mellé.
- Ha az összes kis gombócot elhelyezted, szórd meg jól a mákkal és 180 fokos sütőben süsd őket 20 percig.
- Mikor kiveszed, még forrón csorgass rájuk 2-3 ek. hígabb datolyakrémet, majd várd meg, míg teljesen kihűlnek.
- Közben turmixold össze a sütőtökös vaníliaöntet hozzávalóit.
- Tálald az elkészült zabpelyhes-sütőtökös galuskákat a vaníliás öntettel!