Sütőtökös aranygaluska

Sike Betti | 2025.02.26.
Stopper ikon
40 perc
Teríték ikon
24 cm-es piteforma

Aranygaluska teljes értékű verzióban! A zabpelyhes süti és a vaníliás szósz is sütőtököt tartalmaz és az őrölt mákkal szerintem annyira finom, hogy tuti ez lesz a kedvenc őszi/téli desszerted!

Hozzávalók

Zabos aranygaluskához

  • 260 gramm zabpehely
  • 3/4 bögre sült sütőtökpüré
  • fél bögre natúr almaszósz
  • 1 érett banán
  • másfél tk. szódabikarbóna
  • pár csepp citromlé
  • 1 tk. vanília őrlemény
  • csipet só
  • fél bögre datolya - 20 percre forró vízbe áztatva, hogy megpuhuljon

Tetejére

  • néhány ek. őrölt mák
  • 2-3 ek. hígabb datolyakrém - datolya forró vízbe áztatva, majd összeturmixolva annyi áztatólével, amennyi éppen ellepi

Sütőtökös vaníliaöntethez

  • fél bögre sült sütőtökpüré
  • 1 ek. vanília őrlemény
  • pici pumpkin spice fűszerkeverék
  • 3-4 ek. datolyakrém - ha nem szeretnéd, hogy elszínezze a szószt, akkor kivételesen juharszirup
  • 2-3 ek. natúr mandulavaj
  • 1/3 bögre növényi tej

Elkészítés

  1. Öntsd a zabpelyhet aprítógépbe és őröld lisztté. Utána add hozzá az aranygaluska összes többi hozzávalóját és dolgozd homogén masszává.
  2. Bélelj ki sütőpapírral egy 24 cm-es tortaformát, vagy piteformát.
  3. A zabpelyhes masszából vegyél evőkanálnyi adagokat, bevizezett kézzel formázd őket kis gombócokká, majd helyezd őket a sütőpapírral bélelt edénybe szorosan egymás mellé.
  4. Ha az összes kis gombócot elhelyezted, szórd meg jól a mákkal és 180 fokos sütőben süsd őket 20 percig.
  5. Mikor kiveszed, még forrón csorgass rájuk 2-3 ek. hígabb datolyakrémet, majd várd meg, míg teljesen kihűlnek.
  6. Közben turmixold össze a sütőtökös vaníliaöntet hozzávalóit.
  7. Tálald az elkészült zabpelyhes-sütőtökös galuskákat a vaníliás öntettel!

Hogy tetszett ez a recept?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Egy pillanat...