Vegán feijoada

Sike Betti | 2025. május 30.
Stopper ikon
50 perc
Teríték ikon
1 fazék

A portugál babos egytálétel vegán köntösben! A feijoada egy nagyon egyszerű babos egytálétel. Elnevezése a „feijão” szóból származik, amely babot jelent. Gyakorlatilag egy sűrű bableves, amihez hozzáfőznek mindent, ami éppen a hűtőben található.

Az eredeti portugál verzió hússal készül. Ehelyett használhatsz tofut/tempét vagy egyszerűen kihagyhatod belőle és készülhet csak babbal. Az étel egyik központi fűszere a babérlevél és sokszor adnak hozzá valamilyen zöldleves zöldséget, például kelkáposztát vagy spenótot. Általában rizzsel fogyasztják, ami jól magába szívja a feijoada levét.

Hozzávalók

  • 1 nagy vöröshagyma
  • 6-7 gerezd fokhagyma
  • 3 bögre főtt vörös/fehér vagy fekete szemű bab
  • 300 gramm tofu/tempeh - opcionális
  • 3 szál répa
  • 2 nagyobb burgonya vagy édesburgonya
  • 4 babérlevél
  • 2 BPA-mentes konzerv aprított paradicsom
  • 2 maréknyi kelkáposztalevél - apróra vágva
  • 2 maréknyi friss koriander - vagy petrezselyem
  • só, bors
  • 1 tk. füstölt pirospaprika
  • chili
  • tálaláshoz kis natúr növényi joghurt
  • ízlés szerint köretként barna rizs

Elkészítés

  1. Aprítsd fel a zöldségeket és a tofut/tempeht. Egy kis vízen dinszteld meg a hagymákat, majd dobd hozzá a tofut/tempeht és pirítsd meg egy kicsit.
  2. Keverd hozzá a felkockázott krumplit és répát, valamint a káposztát, sózd, borsozd és szórd meg füstöld pirospaprikával. Keverd át jól, dobd hozzá a babérleveleket és öntsd fel annyi vízzel, amely éppen ellepi. Főzd puhára a zöldségeket.
  3. Mikor minden megpuhult, öntsd hozzá a paradicsomot és a babot, keverd hozzá a felaprított koriandert vagy petrezselymet és hintsd meg ízlés szerint chilivel, majd egy rövid ideig alacsony fokozaton főzd.
  4. Tálald rizzsel és natúr növényi joghurttal.

Hogy tetszett ez a recept?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Egy pillanat...