
Vegán feijoada
|
2025. május 30.
A portugál babos egytálétel vegán köntösben! A feijoada egy nagyon egyszerű babos egytálétel. Elnevezése a „feijão” szóból származik, amely babot jelent. Gyakorlatilag egy sűrű bableves, amihez hozzáfőznek mindent, ami éppen a hűtőben található.
Az eredeti portugál verzió hússal készül. Ehelyett használhatsz tofut/tempét vagy egyszerűen kihagyhatod belőle és készülhet csak babbal. Az étel egyik központi fűszere a babérlevél és sokszor adnak hozzá valamilyen zöldleves zöldséget, például kelkáposztát vagy spenótot. Általában rizzsel fogyasztják, ami jól magába szívja a feijoada levét.
Hozzávalók
- 1 nagy vöröshagyma
- 6-7 gerezd fokhagyma
- 3 bögre főtt vörös/fehér vagy fekete szemű bab
- 300 gramm tofu/tempeh - opcionális
- 3 szál répa
- 2 nagyobb burgonya vagy édesburgonya
- 4 babérlevél
- 2 BPA-mentes konzerv aprított paradicsom
- 2 maréknyi kelkáposztalevél - apróra vágva
- 2 maréknyi friss koriander - vagy petrezselyem
- só, bors
- 1 tk. füstölt pirospaprika
- chili
- tálaláshoz kis natúr növényi joghurt
- ízlés szerint köretként barna rizs
Elkészítés
- Aprítsd fel a zöldségeket és a tofut/tempeht. Egy kis vízen dinszteld meg a hagymákat, majd dobd hozzá a tofut/tempeht és pirítsd meg egy kicsit.
- Keverd hozzá a felkockázott krumplit és répát, valamint a káposztát, sózd, borsozd és szórd meg füstöld pirospaprikával. Keverd át jól, dobd hozzá a babérleveleket és öntsd fel annyi vízzel, amely éppen ellepi. Főzd puhára a zöldségeket.
- Mikor minden megpuhult, öntsd hozzá a paradicsomot és a babot, keverd hozzá a felaprított koriandert vagy petrezselymet és hintsd meg ízlés szerint chilivel, majd egy rövid ideig alacsony fokozaton főzd.
- Tálald rizzsel és natúr növényi joghurttal.