
Caldo Verde
|
2025. május 30.
Portugália híres, nemzeti levese a megfelelő fűszerekkel és mély unami ízekkel ugyanolyan selymes és ízgazdag marad növény alapon is! Füstölt kolbász helyett a füstölt pirospaprika ad füstös ízvilágot, míg az ízek mélységét misoval, datolyakrémmel, pár csepp savanyú ízzel és szójaszósszal érhetjük el. Ízlés szerint kockázhatsz bele füstölt tofut, vagy valamilyen babfélét is. Fogyaszd melengető előételként egy szelet teljes értékű kenyérrel, vagy csak magában.
Hozzávalók
- 1 vöröshagyma
- 3 nagy krumpli
- 5 gerezd fokhagyma
- 2 ek. almaecet
- 2 - 2.5 ek. füstölt pirospaprika
- 2 tk. datolyakrém
- 4 tk. miso paszta
- 3 tk. kakukkfű
- 2 db babérlevél
- só, bors
- 2 ek. szójaszósz/tamari
- 2 ek. söréleszőpehely
- 1.3 liter víz vagy zöldségalaplé
- 10-12 kelkáposzta levél - vagy helyette fodros kel/fekete kel/kínai kel
- 3-4 nagy mángold levél - vagy helyette spenót
Elkészítés
- Aprítsd fel a hagymát, pucold meg és darabold fel a krumplit. Tedd őket egy fazékba, öntsd fel a vízzel és kezdd el főzni.
- Jöhetnek a fűszerek: nyomd hozzá a fokhagymát, add hozzá az ecetet, fűszerezd füstölt pirospaprikával, kakukkfűvel, datolyakrémmel, miso pasztával, szójaszósszal, dobj hozzá 2 babérlevelet és keverd hozzá a sörélesztőpelyhet is. Sózd és borsozd.
- Főzd, míg a krumpli megpuhul, majd botmixerrel kémesítsd. Nem kell teljesen homogénre, maradhatnak benne krumpli darabok.
- Ezután tedd fel újra főni, mehetnek bele a csíkokra vágott zöldlevelesek. Főzd, míg egy kicsit összeesnek, majd tálalhatod is. Kóstold és ízlés szerint fűszerezd tovább.