
Céklás-kesudiós zablepény
|
2025. április 01.
Hozzávalók
Alaphoz
- másfél bögre zabpehelyliszt
- 3 ek. útifűmaghéj
- só
- 1 ek. a kesukrémből
- fél - 3/4 bögre víz
Kesukrémhez
- fél bögre kesudió - fél órára forró vízbe áztatva
- fél bögre víz
- 2 ek. sörélesztőpehely
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 ek. citromlé
- só
- 1 ek. szárított snidling vagy medvehagyma
Céklához
- 2 nagy cékla megsütve
- 1-2 tk. balzsamecet
- 1-2 tk. datolyakrém
Elkészítés
- Egy nagy tálban gyúrd össze az alap hozzávalóit, majd pihentesd 10 percig.
- Sütőpapírral bélelt tepsin - ha szükséges, további zabpehelyliszt hozzáadásával - nyújtsd vékony, téglalap alakú tésztává.
- 180 fokos sütőben süsd elő 15 perc alatt.
- Botmixerrel vagy turmixgépben krémesítsd a kesukrém hozzávalóit, majd kend el az elősütött alapon.
- Szeleteld fel a sült céklákat és löttyintsd meg őket egy pici balzsamecettel és datolyakrémmel. Jól keverd össze.
- Helyezd el őket a kesukrémes alapon.
- Told vissza a sütőbe a lepényt és süsd további 15-20 percig.
- Tálaláskor ízlés szerint megszórhatod még egy kevés friss vagy szárított snidlinggel vagy medvehagymával.