Zabpelyhes-datolyás csokitorta
|
2024.04.04.
Egyszerű gluténmentes csokitorta datolyával édesítve, zabpelyhes-mandulás alappal.
Hozzávalók
Zabpelyhes alaphoz
- 1 bögre őrölt zabpehely - 3 dl-es bögrét használtam
- fél bögre őrölt mandula
- 1 tk. vanília őrlemény
- 3 ek. kakaópor
- 1 tk. szódabikarbóna
- 1 bögre datolya - 30 percre forró vízbe áztatva, majd jól lecsepegtetve
- 5 ek. natúr almaszósz - friss almából is készítheted megfőzve és összeturmixolva
- 4 ek. natúr növényi joghurt
Csokikrémhez
- 5 kocka magas kakaótartalmú, minőségi étcsokoládé
- 2 ek. kakaópor
- 1 ek. növényi tej
- 3/4 bögre sűrűbb datolyakrém - datolya 30 percre forró vízbe áztatva, majd összeturmixolva annyi áztatólével, amennyi éppen ellepi
- másfél ek. mandulavaj vagy tahini
Feltétnek
- friss gyümölcsök, magvak - ízlés szerint
Elkészítés
- Aprítógépben dolgozd össze alaposan a zabpelyhes alap hozzávalóit, majd terítsd sütőpapírral bélelt tortaformába (18 cm-es tortaformát használtam). 150 fokos sütőben süsd 30 percig úgy, hogy 10 perc után lefeded (hogy a teteje ne égjen meg). Várd meg, míg kihűl, de hagyd a tortaformában.
- A csokikrémhez olvaszd meg a csokit, majd keverd össze az összes többi hozzávalóval. Egyengesd a krémet a zabpelyhes alap tetejére.
- Díszítsd a tetejét ízlés szerinti gyümölcsökkel.
- Tedd a hűtőbe a tortát minimum 1 órára, hogy a csokiréteg kicsit megdermedjen és csak utána nyisd szét a tortaformát és szeleteld.