Sütőtökös torta

Sike Betti | 2025.02.05.
Stopper ikon
35 perc
Teríték ikon
18 cm-es tortaforma

Ez a vegán sütőtökös torta egy igazi őszi-téli ízvilágú desszert, melynek az alapja dióból és datolyából, a krémes rétege pedig sütőtökből és kesudióból készül.

Hozzávalók

Alaphoz

  • 1 bögre dió
  • 1 bögre datolya
  • 2 ek. kókuszreszelék
  • 1 tk. vanília őrlemény
  • 2 ek. mandulavaj

Krémhez

  • 1 bögre sült sütőtök - 1 bögre az összes receptemnél = 3 dl
  • 1 bögre kesudió - 10 percre forró vízbe áztatva, majd lecsepegtetve
  • 1 bögre növényi tej
  • 2 tk. vanília őrlemény
  • 1 tk. pumpkin spice fűszerkeverék
  • 7-8 datolya - ha szárazabb, akkor ezt is áztasd be, hogy megpuhuljon
  • 1 ek. agar-agar
  • fél bögre víz

Tetejére

  • magas kakaótartalmú, minőségi étcsokoládé, vagy kevés datolyakrém kakaóporral, pici vanília őrleménnyel elkeverve

Elkészítés

  1. Tedd aprítógépbe az alap hozzávalóit és alaposan dolgozd össze. Nyomkodd egy kisebb (18 cm-es) tortaforma vagy akár tepsi aljára. Tedd hűtőbe, amíg elkészíted a krémet.
  2. Most tedd turmixgépbe a sütőtököt, a lecsepegtetett kesudiót, a növényi tejet, a vanília őrleményt, a pumpkin spice fűszerkeveréket és a datolyát. Dolgozd krémesre.
  3. Egy fazékban vagy serpenyőben melegítsd fel a fél bögre vizet és add hozzá az agar-agart. Keverd el benne, majd folyamatos kevergetés mellett forrald fel. Mikor forr, öntsd hozzá a sütőtökös krémet és ezzel is alaposan keverd össze. Kavargasd még 1 percig, majd öntsd a krémet a a tortaformába, az alapra.
  4. Tedd hűtőbe és várj vele 1 órát, míg megdermed.
  5. A tetejét díszítheted olvasztott csokoládéval, vagy egy kevés datolyakrémmel kikevert kakaóporral.

Hogy tetszett ez a recept?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Egy pillanat...