
Sütőtökös torta
|
2025.02.05.
Ez a vegán sütőtökös torta egy igazi őszi-téli ízvilágú desszert, melynek az alapja dióból és datolyából, a krémes rétege pedig sütőtökből és kesudióból készül.
Hozzávalók
Alaphoz
- 1 bögre dió
- 1 bögre datolya
- 2 ek. kókuszreszelék
- 1 tk. vanília őrlemény
- 2 ek. mandulavaj
Krémhez
- 1 bögre sült sütőtök - 1 bögre az összes receptemnél = 3 dl
- 1 bögre kesudió - 10 percre forró vízbe áztatva, majd lecsepegtetve
- 1 bögre növényi tej
- 2 tk. vanília őrlemény
- 1 tk. pumpkin spice fűszerkeverék
- 7-8 datolya - ha szárazabb, akkor ezt is áztasd be, hogy megpuhuljon
- 1 ek. agar-agar
- fél bögre víz
Tetejére
- magas kakaótartalmú, minőségi étcsokoládé, vagy kevés datolyakrém kakaóporral, pici vanília őrleménnyel elkeverve
Elkészítés
- Tedd aprítógépbe az alap hozzávalóit és alaposan dolgozd össze. Nyomkodd egy kisebb (18 cm-es) tortaforma vagy akár tepsi aljára. Tedd hűtőbe, amíg elkészíted a krémet.
- Most tedd turmixgépbe a sütőtököt, a lecsepegtetett kesudiót, a növényi tejet, a vanília őrleményt, a pumpkin spice fűszerkeveréket és a datolyát. Dolgozd krémesre.
- Egy fazékban vagy serpenyőben melegítsd fel a fél bögre vizet és add hozzá az agar-agart. Keverd el benne, majd folyamatos kevergetés mellett forrald fel. Mikor forr, öntsd hozzá a sütőtökös krémet és ezzel is alaposan keverd össze. Kavargasd még 1 percig, majd öntsd a krémet a a tortaformába, az alapra.
- Tedd hűtőbe és várj vele 1 órát, míg megdermed.
- A tetejét díszítheted olvasztott csokoládéval, vagy egy kevés datolyakrémmel kikevert kakaóporral.