Görög fava

Sike Betti | 2023.08.06.
Stopper ikon
60 perc
Teríték ikon
4 fő

Egy egyszerű kence, egy tápláló és fehérjedús hüvelyesből, amit az is imádni fog, aki a hagyományos sárgaborsó-főzelékre ránézni sem tud. A fava ugyanis a sárgaborsó egy teljesen új arca! 😍

A fava nem más, mint a görög sárgaborsópüré, amely egy kis citromlével meglocsolva valódi mediterrán ízélményt nyújt. 🍋 Apróra vágott lilahagymával megszórva igazán autentikus. Mellé általában kétszersültet tálalnak fel, de néhány szelet rozskenyérrel vagy pitával sem lőhetsz mellé. 😍

Hozzávalók

  • 200 gramm száraz sárgaborsó
  • 1 db vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 közepes répa
  • 3 db babérlevél
  • 1 ek. szárított rozmaring
  • 1 db kezeletlen héjú citrom leve és héja - (illetve további citromok tálaláshoz)
  • 2 ek. datolyakrém
  • ízlés szerint lilahagyma vagy karamellizált hagyma - feltétnek
  • ízlés szerint olajbogyó vagy kapribogyó - feltétnek
  • ízlés szerint fűszeres sült padlizsán - feltétnek

Elkészítés

  1. Öntsd le a sárgaborsót forró vízzel, majd áztasd min. fél órán át. A legjobb, ha egy éjszakára beáztatod, mert az igencsak lerövidíti a főzési időt.
  2. Aprítsd fel a vöröshagymát, a fokhagymát és a sárgarépát, majd egy kevés vízen kezdd el párolni. Dobd a zöldségekhez a babérlevelet, sózd és borsozd és szórd meg a rozmariggal.
  3. Eljött a sárgaborsó ideje: öntsd le róla az áztatóvizet, majd egy szűrő segítségével mosd át alaposan. A fürdőzés után a borsószemek is mehetnek a fazékba. Öntsd fel annyi vízzel, amennyi éppen ellepi a zöldséghalmot.
  4. Főzd puhára a sárgaborsót. Ha közben elfogy alóla a víz, pótold.
  5. Ha megfőtt a borsó, öntsd turmixgépbe a fazék teljes tartalmát, add hozzá a citromlevet, citromhéjat és datolyakrémet, majd jó alaposan turmixold össze.
  6. Tálald olajbogyóval, kapribogyóval, padlizsánnal vagy karamellizált hagymával. Tunkolj bele friss kenyeret vagy házi lepényt és fogyasztás előtt ne felejtsd el meglocsolni még egy kis citromlével!

Hogy tetszett ez a recept?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Egy pillanat...