Görög fava
|
2023.08.06.
Egy egyszerű kence, egy tápláló és fehérjedús hüvelyesből, amit az is imádni fog, aki a hagyományos sárgaborsó-főzelékre ránézni sem tud. A fava ugyanis a sárgaborsó egy teljesen új arca! 😍
A fava nem más, mint a görög sárgaborsópüré, amely egy kis citromlével meglocsolva valódi mediterrán ízélményt nyújt. 🍋 Apróra vágott lilahagymával megszórva igazán autentikus. Mellé általában kétszersültet tálalnak fel, de néhány szelet rozskenyérrel vagy pitával sem lőhetsz mellé. 😍
Hozzávalók
- 200 gramm száraz sárgaborsó
- 1 db vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 közepes répa
- 3 db babérlevél
- 1 ek. szárított rozmaring
- 1 db kezeletlen héjú citrom leve és héja - (illetve további citromok tálaláshoz)
- 2 ek. datolyakrém
- ízlés szerint lilahagyma vagy karamellizált hagyma - feltétnek
- ízlés szerint olajbogyó vagy kapribogyó - feltétnek
- ízlés szerint fűszeres sült padlizsán - feltétnek
Elkészítés
- Öntsd le a sárgaborsót forró vízzel, majd áztasd min. fél órán át. A legjobb, ha egy éjszakára beáztatod, mert az igencsak lerövidíti a főzési időt.
- Aprítsd fel a vöröshagymát, a fokhagymát és a sárgarépát, majd egy kevés vízen kezdd el párolni. Dobd a zöldségekhez a babérlevelet, sózd és borsozd és szórd meg a rozmariggal.
- Eljött a sárgaborsó ideje: öntsd le róla az áztatóvizet, majd egy szűrő segítségével mosd át alaposan. A fürdőzés után a borsószemek is mehetnek a fazékba. Öntsd fel annyi vízzel, amennyi éppen ellepi a zöldséghalmot.
- Főzd puhára a sárgaborsót. Ha közben elfogy alóla a víz, pótold.
- Ha megfőtt a borsó, öntsd turmixgépbe a fazék teljes tartalmát, add hozzá a citromlevet, citromhéjat és datolyakrémet, majd jó alaposan turmixold össze.
- Tálald olajbogyóval, kapribogyóval, padlizsánnal vagy karamellizált hagymával. Tunkolj bele friss kenyeret vagy házi lepényt és fogyasztás előtt ne felejtsd el meglocsolni még egy kis citromlével!