Vegán sztrapacska – tofutúróval és káposztával

Sike Betti | 2024.04.03.
Stopper ikon
60 perc
Teríték ikon
1 kisebb tepsi

Nagy kedvencem volt régen a sztrapacska, így szerettem volna elkészíteni a vegán, teljes értékű verzióját. Ez most egy káposztás – tofutúrós változat lett, ahol – a savanyú káposztának, az egész fej sült fokhagymának, a miso pasztának és sörélesztőpehelynek köszönhetően – a szósz ízvilága szerintem nagyon hasonlít a juhtúróhoz és a padlizsánból készült hamis bacon-kockákkal szuper ízvilágot alkot!

Barna rizsliszttel és útifűmaghéjjal készült krumplis nokedlit alkottam meg hozzá, így ez a laktató főétel gluténmentesen étkezők számára is megfelelő.

Hozzávalók

Gluténmentes nokedlihez

  • 300 gramm megtisztított, nyers krumpli
  • 1 és 3/4 bögre barna rizsliszt - 3 dl-es bögrét használtam
  • 1/3 kk. kurkuma
  • 2 ek. útifűmaghéj
  • 300 ml víz

Padlizsán-pörchöz

  • 1 kisebb padlizsán
  • 5 ek. szójaszósz (vagy gluténmentes verzióban tamari)
  • 2 tk. füstölt pirospaprika
  • 1 ek. fokhagymapor
  • 1 tk. vöröshagymapor
  • 2 ek. paradicsomszósz
  • 2 ek. datolyakrém (datolyapszta) - datolya 30 percre leöntve forró vízzel, majd összeturmixolva annyi áztatólével, amennyi éppen ellepi
  • néhány fújás folyékony füst - elhagyható

Tofutúróhoz

  • 300 gramm natúr tofu
  • 1 bögre kesudió - 30 percre forró vízbe áztatva, majd lecsepegtetve
  • 1/3 bögre savanyú káposzta lé
  • 6 ek. savanyú káposzta
  • 1 fej sült fokhagyma - vágd le a fokhagymafej végét úgy, hogy kilátszódjanak a gerezdek, majd tekerd alufóliába és 200 fokos sütőben süsd 20-25 percig, míg krémesre puhul a belseje
  • 2 tk. vöröshagymapor
  • só, bors
  • 2 ek. sörélesztőpehely
  • 6 tk. datolyakrém
  • 1 ek. fokhagymapor
  • 1 ek. citromlé
  • 5 ek. natúr növényi joghurt - én natúr szójajoghurtot használtam
  • fél bögre víz
  • 2 tk. miso paszta - elhagyható, de hozzájárul a "juhtúrós" íz eléréséhez

Tetejére

  • néhány marék savanyú káposzta
  • friss vagy szárított kapor, vagy petrezselyem

Elkészítés

  1. A nokedlihez a megtisztított krumplit vágd kockákra, majd aprítógépben daráld nagyon apróra. (Ehelyett a hagyományos módszer alapján le is reszelheted, de én a gyorsabb megoldást választottam.)
  2. Egy nagy keverőtálban keverd össze a barna rizslisztet az útifűmaghéjjal, a sóval és kurkumával, majd add hozzá az összeaprított krumplit és a vizet. Gyúrd össze alaposan és várj vele 10-15 percet. A hagyományos nokedlitésztánál sokkal szilárdabb, gyúrható tésztát kell kapnod. Szaggasd deszkán a tésztát kisebb adagokban lobogó vízbe, majd mikor felúsznak a víz tetejére, várj 1-2 percet és mosd át őket, majd csepegtesd le. Folytasd, míg az összes tészta el nem fogy.
  3. A padlizsánt pucold meg, majd vágd nagyon apró kockákra. Keverd össze a pác hozzávalóit és öntsd rá a padlizsánokra, masszírozd jól bele a darabkákba. Tapadásmentes serpenyőben párold puhára a fűszeres falatokat.
  4. Aprítógépben dolgozd össze alaposan a tofutúró hozzávalóit a megsült fokhagymagerezdekkel együtt.
  5. Egy kisebb, magasfalú tepsiben keverd össze a nokedlit a padlizsánpörccel és a tofutúróval, helyezz a tetejére néhány maréknyi savanyú káposztát, majd 190 fokos sütőben süsd 30-40 percig, míg a teteje egy kicsit megpirul.
  6. Tálald friss vagy szárított kaporral vagy petrezselyemmel megszórva.

Hogy tetszett ez a recept?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Egy pillanat...