Téné pastel de nata

Sike Betti | 2025. május 30.
Stopper ikon
40 perc
Teríték ikon
kosárka

A portugál gasztronómiából is inspirálódtam, hiszen egyik nagy szenvedélyem a nemzeti ételeket teljes értékű növényi alapokon újragondolni. Az ízek és hagyományok ilyen módon is élvezhetőek, átélhetők.

Ez az édes tofus finomság a portugál gasztronómia ikonikus édességének egészséges, teljes értékű változata, amely tápláló hozzávalóival nemcsak a lelkedet, hanem a testedet is táplálja! Utazz gondolatban egy napfényes lisszaboni kávézóba, ahol egy krémes, aranyszínű pastel de natat falatozol tiszta örömmel! 

Hozzávalók

Krémhez

  • 300 gramm natúr tofu
  • 1/3 bögre kesudió
  • 2 ek. citromlé
  • 1/4 bögre juharszirup - használhatsz helyette datolyakrémet, de elképzelhető, hogy nem lesz olyan aranysárga a végeredmény
  • csipet fekete só
  • fél bögre natúr növényi joghurt
  • 1 tk. kurkuma
  • 1-2 ek. vanília őrlemény
  • 1 tk. fahéj
  • 1 tk. citromhéj
  • 1 tk. sörélesztőpehely
  • 1 ek. útifű maghéj

Tésztához

  • 1 bögre barna rizsliszt
  • 3 ek. útifű maghéj
  • 140 gramm zabpehelyliszt
  • pici vanília őrlemény
  • 4 ek. datolyakrém
  • 3/4 - 1 bögre növényi tej
  • 1 ek. natúr növényi joghurt

Szóráshoz (kinézetre a tetején a karamellizált cukrot imitáljuk vele)

  • fahéj

Lekenéshez (ettől lesz fényes a teteje + helyettesítjük a hagyományosan tetejére szórt cukorréteget)

  • 1-2 ek. juharszirup - vagy hígabb datolyakrém
  • pici vanília őrlemény

Elkészítés

  1. Öntsd aprítógépbe a krém összes hozzávalóját és jó alaposan dolgozd össze.
  2. Dolgozd össze a tészta alapanyagait. Jól gyúrható állagot kell kapnod, ha szükséges, adj még hozzá vizet, vagy zablisztet.
  3. Gyúrj a tésztából kisebb gombócokat, majd a gombócokat lapítsd ki vékony körökké úgy, hogy bele tudd illeszteni őket egy (szilikon) muffinformába.
  4. Süsd elő az alapokat 180 fokos sütőben 10 perc alatt.
  5. Kanalazz a krémből minden kis kosárkába, majd hintsd meg a tetejüket pici fahéjjal. Told vissza őket a sütőbe további 20 percre.
  6. Keverd össze a lekenéshez szükséges juharszirupot egy kis vanília őrleménnyel és ezzel kend át jól a tetejüket még forrón.
  7. Várd meg, míg teljesen kihűlnek.

Hogy tetszett ez a recept?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Egy pillanat...