
Téné pastel de nata
|
2025. május 30.
A portugál gasztronómiából is inspirálódtam, hiszen egyik nagy szenvedélyem a nemzeti ételeket teljes értékű növényi alapokon újragondolni. Az ízek és hagyományok ilyen módon is élvezhetőek, átélhetők.
Ez az édes tofus finomság a portugál gasztronómia ikonikus édességének egészséges, teljes értékű változata, amely tápláló hozzávalóival nemcsak a lelkedet, hanem a testedet is táplálja! Utazz gondolatban egy napfényes lisszaboni kávézóba, ahol egy krémes, aranyszínű pastel de natat falatozol tiszta örömmel!
Hozzávalók
Krémhez
- 300 gramm natúr tofu
- 1/3 bögre kesudió
- 2 ek. citromlé
- 1/4 bögre juharszirup - használhatsz helyette datolyakrémet, de elképzelhető, hogy nem lesz olyan aranysárga a végeredmény
- csipet fekete só
- fél bögre natúr növényi joghurt
- 1 tk. kurkuma
- 1-2 ek. vanília őrlemény
- 1 tk. fahéj
- 1 tk. citromhéj
- 1 tk. sörélesztőpehely
- 1 ek. útifű maghéj
Tésztához
- 1 bögre barna rizsliszt
- 3 ek. útifű maghéj
- 140 gramm zabpehelyliszt
- pici vanília őrlemény
- 4 ek. datolyakrém
- 3/4 - 1 bögre növényi tej
- 1 ek. natúr növényi joghurt
Szóráshoz (kinézetre a tetején a karamellizált cukrot imitáljuk vele)
- fahéj
Lekenéshez (ettől lesz fényes a teteje + helyettesítjük a hagyományosan tetejére szórt cukorréteget)
- 1-2 ek. juharszirup - vagy hígabb datolyakrém
- pici vanília őrlemény
Elkészítés
- Öntsd aprítógépbe a krém összes hozzávalóját és jó alaposan dolgozd össze.
- Dolgozd össze a tészta alapanyagait. Jól gyúrható állagot kell kapnod, ha szükséges, adj még hozzá vizet, vagy zablisztet.
- Gyúrj a tésztából kisebb gombócokat, majd a gombócokat lapítsd ki vékony körökké úgy, hogy bele tudd illeszteni őket egy (szilikon) muffinformába.
- Süsd elő az alapokat 180 fokos sütőben 10 perc alatt.
- Kanalazz a krémből minden kis kosárkába, majd hintsd meg a tetejüket pici fahéjjal. Told vissza őket a sütőbe további 20 percre.
- Keverd össze a lekenéshez szükséges juharszirupot egy kis vanília őrleménnyel és ezzel kend át jól a tetejüket még forrón.
- Várd meg, míg teljesen kihűlnek.