Vegán várandósság

Sike Betti | 2023.10.31.

A vegán várandóssággal kapcsolatos tudományos kutatások

Valójában nem kellene, hogy egy vegán várandósságon bárki elcsodálkozzon, hiszen már a világ vezető dietetikai szervezetei is elismerték, hogy lehet a terhesség alatt is növényi alapú táplálkozást folytatni. Az Egyesült Államok legnagyobb dietetikai szervezete, az Academy of Nutrition and Dietetics szerint a jól összeállított vegán étrend “minden életszakaszban megfelelő, beleértve a terhességet, a szoptatást, a csecsemőkort, a gyermekkort, a serdülőkort, az idősebb felnőttkort és a sportolókat.” (Position of the Academy of Nutrition and Dietetics: Vegetarian Diets – PubMed (nih.gov)) 

Magyarországon ugyanezt mondta ki szakmai állásfoglalásában (Szakmai állásfoglalás – MOTE (eletmodorvostan.hu)) az orvosokból, dietetikusokból és növényi táplálkozási szakértőkből álló Magyar Egészségmegőrzési és Életmódorvostani Egyesület (MOTE) is, amely kiváló hazai hivatkozási alap lehet a vegán várandósok számára. 

Természetesen a megfelelő étrend összeállítása, a szükséges táplálékkiegészítők átbeszélése érdekében érdemes növényi étrendben jártas orvossal, dietetikussal konzultálni, ahogyan egy mindenevő kismamának is szükséges ezt megvitatnia a megfelelő szakemberrel. Én is így tettem a várandósságom kezdetén.

Növényi étrend előtti hormonális problémáim

Na de kanyarodjunk egy kicsit vissza az időben! Valamikor 2017 környékén súlyos hormonális problémákkal küzdöttem. Orvostól orvosig jártam, hogy kiderítsék a probléma okát. Mikor kiderült, hogy PCOS-em (policisztás ovárium szindróma) és inzulinrezisztenciám van (ráadásul olyan nagymértékű, hogy egy hajszál választott el a cukorbetegségtől), már fél éve nem volt rendes ciklusom! A hormonprofilom tele volt csillagokkal. Ekkor azt jósolták nekem az orvosok, hogy majd csak nehezen, gyógyszeres kezelések árán lehet gyermekem. (Nem így lett. 😊) 

Szerencsére csak 2 hónapig kínoztam magam a semmit sem érő, csupán tüneti kezelést nyújtó szénhidrát diétával, mert úgy hozta az élet, hogy – főként etikai alapon – egyik napról a másikra növényi alapú étrendre váltottam. Egyetlen hónap leforgása alatt helyreállt a ciklusom. 

Két év vegán táplálkozás után jutottam el vérvételre. Amellett, hogy a vérképem csillagmentes volt és a legtöbb ásványi anyag és vitamin értékem megemelkedett, a hormonjaim is egytől-egyig visszatértek a normál tartományba. A cukorterhelésen már nyoma sem volt az inzulinrezisztenciának. Hormonális gyógyulásom mi sem jelezte jobban, hogy igen hamar megfogant a kisbabánk. Vegán terhességem története tehát a vegánná válásommal kezdődik, hiszen a növényi alapú étrendnek köszönhetem a hormonális egyensúlyt, amely egyáltalán lehetővé tette a várandósságomat.

A vegán várandóssággal kapcsolatos tapasztalataim

Egy egészséges és nagyon energikus várandósságot tudhatok magam mögött. Az első trimeszterben jellemző kisebb fokú fáradtságot és hányingert leszámítva nagyon könnyű terhességem volt. A vérképemről ódákat zengtek, csodás vasértékeim voltak és – a korábbi inzulinrezisztenciám ellenére – nem volt terhességi diabéteszem sem. 

A második trimesztertől kezdve egészen a szülésem előtti napig fáradhatatlan voltam, kirobbanó energiákkal, hirtelen fellángoló kreativitással, melyet főleg a konyhában történő alkotásra használtam fel. Sütöttem-főztem, tele voltam ötletekkel, igazán fantáziadús alkotói időszak volt, ekkor vetettem el a mai vállalkozásom magjait is. Órákat gyalogoltam a szabadban, az egy órás sétányira található orvosomhoz is gyalogoltam oda-vissza még óriás pocakkal, az utolsó héten is. 

Nagyon szerencsésnek érzem magam, mert olyan szülészorvoshoz járhattam, aki nem hökkent meg a növényi étrendemtől, végig teljes elfogadással fordult a dologhoz. Neki az volt a lényeg, hogy a vérképem rendben legyen, az értékeim pedig magukért beszéltek: minden alkalommal külön dicséretet kaptam tőle, hogy nagyon jól állítom össze az étrendemet. Ugyanezt tapasztaltam az endokrinológusomnál is. Rajtuk kívül más egészségügyi szakembert pedig nem érdekelt, hogyan táplálkozom, így egyáltalán nem is volt ez téma a vizsgálatok, konzultációk során.

Természetes szülés és hosszú szoptatás

A várandósságom csodálatos időszaka után természetes szüléssel hoztam a világra egészséges kislányomat (azt nem mondom, hogy könnyű és gyors szüléssel, de kitartóan végigcsináltam). Utána 30 hónapig, azaz két és fél éves koráig szoptattam, hiszen a megfelelően összeállított növényi étrend a szoptató anyuka számára is egészséges, megfelelő tápértékkel bír. Szeretném arra biztatni a vegán kismamákat, hogy ne hagyják magukat elbizonytalanítani. Keressenek fel egy növényi étrendben jártas orvost vagy dietetikust, aki ért a vegán várandósság alatti táplálkozáshoz és élvezzék ezt a meseszép időszakot!

Egy pillanat...