
Korianderes karalábéleves füstölt tofugolyókkal
|
2025.03.03.
Régi nagy kedvencünk ez a szuperzöld karalábéleves! A koriander és a lime együtt nagyon izgalmas ízvilágot ad a karalábénak, a sült tofugolyókkal pedig zseniális kombináció! Ha a koriandert utálók táborába tartozol, akkor próbáld ki petrezselyemmel. Akár a karalábé leveleit is a leveshez turmixolhatod!
Hozzávalók
Leveshez
- 4 db nagyobb karalábé
- 400 ml növényi tej - a legjobb hozzá most a sűrűbb konzerves kókusztej
- 2-3 csokor friss koriander - helyette használhatsz friss petrezselymet is
- 1 lime leve
- só, bors
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 3-4 ek. sörélesztőpehely
- ha szükséges, a sűrítéshez őrölt zabpehely
Tofugolyóhoz
- 600 gramm füstölt tofu
- 3/4 bögre sörélesztőpehely
- 3/4 ek. citromlé
- só, bors
- 1 ek. szójaszósz/tamari
- 5 gerezd fokhagyma
- fél bögre teljes kiőrlésű zsemlemorzsa - gluténmentes változatban apróra őrölt zabpehely
Elkészítés
- Tedd aprítógépbe a tofut, sörélesztőpelyhet, citromlevet és a szójaszószt. Sózd, borsozd, majd jól dolgozd össze a masszát. Keverj hozzá fél bögre zsemlemorzsát és gyúrd jól össze.
- Gyúrj belőle gombócokat és 200 fokos sütőben süsd aranybarnára (kb. 40 perc alatt), félidőnél fordítsd meg.
- Tisztítsd meg és vágd kockákra a karalábékat. Tedd fel őket főni egy fazékba annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Mikor megpuhultak a karalábé kockák, öntsd hozzá a növényi tejet, sózd, borsozd és nyomj bele 2-3 fokhagymagerezdet.
- Merj ki 6-7 merőkanál karalábét a lével együtt egy turmixgépbe, add hozzá a koriandert és jól dolgozd össze. Öntsd vissza a fazékba.
- Add hozzá a lime levet, a sörélesztőpelyhet, ha szükséges sűrítsd őrölt zabpehellyel, jól keverd össze, majd tálald a tofugolyókkal.