Baklava-kosarak

Sike Betti | 2023.11.15.
Stopper ikon
40 perc
Teríték ikon
muffin

… avagy baklava ízvilágú, pihe-puha töltött muffinok 😍

Hozzávalók

Tésztához:

  • 130 gramm zabpehely
  • 70 gramm mandulaőrlemény
  • másfél ek. mandulavaj
  • csipet
  • 6 szem kisebb datolya - ha száraz, akkor áztasd forró vízbe 30 percre, majd jól csepegtesd le
  • 1 púpos tk. szódabikarbóna
  • 1 tk. vanília őrlemény
  • 2 tk. citromlé
  • 100 ml növényi tej

Töltelékhez:

  • 50 gramm felaprított dió
  • 1 tk. fahéj
  • fél tk. szegfűszeg
  • 3/4 ek. mandulavaj
  • 3 ek. datolyakrém - datolya beáztatva, majd turmixolva annyi vízzel, amennyi éppen ellepi

Elkészítés

  1. Először készítsd el a tésztát. Tedd aprítógépbe a zabpelyhet és a mandulaőrleményt és jó alaposan daráld össze, lisztszerű állagot kell kapnod.
  2. Add hozzá a tészta többi hozzávalóját és dolgozd homogén állagúra. Sűrűbb, ragacsosabb massza lesz a végeredmény.
  3. Keverd össze egy tálban a töltelék hozzávalóit. 1 ek. adagot tegyél félre.
  4. Vedd elő a muffin formákat (érdemes szilikont használni, hogy ne tapadjon le), majd a tésztából tegyél az aljukra egy keveset és nyomkodd bele úgy, hogy kis kosárt formázzon. Töltsd meg a kis kosarakat a töltelékkel, majd a tetejüket zárd le egy újabb adag tésztával.
  5. 140 fokos sütőben 20 percig süsd a muffinokat.
  6. Mikor kiveszed őket, kend be a tetejüket a félretett töltelékkel, illetve én még meg szoktam locsolni őket egy hígabb állagú datolyakrémmel, amit melegen magukba szívnak.
  7. Nagyon jól illik mellé vaníliás banánfagyi 😍🍌

Hogy tetszett ez a recept?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Egy pillanat...