
Baklava-kosarak
|
2023.11.15.
… avagy baklava ízvilágú, pihe-puha töltött muffinok 😍
Hozzávalók
Tésztához:
- 130 gramm zabpehely
- 70 gramm mandulaőrlemény
- másfél ek. mandulavaj
- csipet só
- 6 szem kisebb datolya - ha száraz, akkor áztasd forró vízbe 30 percre, majd jól csepegtesd le
- 1 púpos tk. szódabikarbóna
- 1 tk. vanília őrlemény
- 2 tk. citromlé
- 100 ml növényi tej
Töltelékhez:
- 50 gramm felaprított dió
- 1 tk. fahéj
- fél tk. szegfűszeg
- 3/4 ek. mandulavaj
- 3 ek. datolyakrém - datolya beáztatva, majd turmixolva annyi vízzel, amennyi éppen ellepi
Elkészítés
- Először készítsd el a tésztát. Tedd aprítógépbe a zabpelyhet és a mandulaőrleményt és jó alaposan daráld össze, lisztszerű állagot kell kapnod.
- Add hozzá a tészta többi hozzávalóját és dolgozd homogén állagúra. Sűrűbb, ragacsosabb massza lesz a végeredmény.
- Keverd össze egy tálban a töltelék hozzávalóit. 1 ek. adagot tegyél félre.
- Vedd elő a muffin formákat (érdemes szilikont használni, hogy ne tapadjon le), majd a tésztából tegyél az aljukra egy keveset és nyomkodd bele úgy, hogy kis kosárt formázzon. Töltsd meg a kis kosarakat a töltelékkel, majd a tetejüket zárd le egy újabb adag tésztával.
- 140 fokos sütőben 20 percig süsd a muffinokat.
- Mikor kiveszed őket, kend be a tetejüket a félretett töltelékkel, illetve én még meg szoktam locsolni őket egy hígabb állagú datolyakrémmel, amit melegen magukba szívnak.
- Nagyon jól illik mellé vaníliás banánfagyi 😍🍌

