Champiñones a la plancha
|
2023.05.16.
Sült gombafejek, amelyeket általában tapasként, fokhagymás-petrezselymes mártással tálalnak Spanyolországban és amely az egyik kedvenc tapasom 😍
Hagyományosan az olívaolaj az egyik főszereplője az ételnek (ahogy a legtöbb spanyol fogásnak), azonban – mivel semmi szükségünk ennyi hozzáadott olajra – én olajmentesen készítettem. 😊 (Ha te használsz olívaolajat, akkor nyugodtan locsold meg vele a gombafejeket sütés előtt, illetve az eredeti spanyol receptnek megfelelően a petrezselymes szószba is tehetsz olajat víz helyett. 🙂)
Hozzávalók
- 500 gramm nagyobb fejű csiperkegomba
- 1 csokor petrezselyem, koriander vagy bazsalikom
- 2 gerezd fokhagyma
- 4-5 ek. víz
- 2 tk. lime leve
- 1 tk. almaecet
- 1/4 tk. római kömény
- ízlés szerint sörélesztőpehely - a sűrítés, krémesítés érdekében
- só, bors
Elkészítés
- Mossuk meg a gombákat, majd egy tiszta konyharuhával törölgessük át, hogy ne maradjon nedves. Óvatosan távolítsuk el a tönk részüket (ezt felhasználhatjuk valamilyen más gombás ételhez 😊)
- Tegyük a gombafejeket a lyukas részükkel felfele nézve egy sütőpapírral bélelt tepsire, sózzuk meg őket és 200 fokos sütőben süssük őket jó puhára.
- Közben készítsük el a zöld mártásunkat: tegyük a petrezselymet, a fokhagymát, a vizet, sót és borsot, lime levet, almaecetet és római köményt turmixgépbe és alaposan dolgozzuk össze sűrű masszává. Ha nem elég sűrű, akkor adjunk hozzá 1-2 tk. sörélesztőpelyhet.
- Ha a gombák elkészültek, a petrezselymes szósszal megtöltve tálaljuk őket.