Indiai samosa mangó chutneyval

Sike Betti | 2025.04.28.
Teríték ikon
5 fő

Egy kis ízelítő a Nyári Receptgyűjteményből!

Izgalmas, indiai ízvilágú finomság pikáns mangós mártogatóssal! Ezek a krumplis-zöldborsós töltött gluténmentes samosák kitűnő vendégváró falatok, de tálalhatod őket előételként, vagy egyszerűen snackként is.

Hozzávalók

Samosához

  • 130 gramm finomra őrölt mandula
  • 1 bögre barna rizsliszt
  • 1 tk. sütőpor
  • 2 ek. útifű maghéj
  • só, bors
  • 2 tk. mandulavaj
  • 1 tk. datolyakrém
  • kb. 3/4 bögre víz

Töltelékhez

  • 1 bögre felaprított főtt krumpli
  • só, bors
  • 1 bögre főtt zöldborsó
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 tk. gyömbér
  • 1 tk. őrölt római kömény
  • 1 tk. őrölt koriander
  • 1 tk. datolyakrém
  • 1 púpos ek. garam masala fűszerkeverék
  • 1 kk. kurkuma
  • 1 ek. fokhagymapor

Mangó chutneyhoz

  • 1 vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • csipet chili
  • csipet fahéj
  • csipet szegfűszeg
  • 1 csillagánizs
  • 2 púpos bögre érett vagy fagyasztott mangó
  • 2 ek. almaecet
  • 2 ek. datolyakrém
  • 1 csipet kardamom
  • 1 tk. őrölt koriander
  • 1 kk. őrölt római kömény

Elkészítés

  1. Keverd össze egy nagy tálban a samosa hozzávalóit, annyi vizet adj hozzá (lassan adagolva kb. 3/4 bögrényit), hogy formázható állagú tésztát kapj. Hagyd pihenni, amíg elkészíted a tölteléket és a chutneyt, addig még jobban összeáll.
  2. A töltelékhez vágd fel a vöröshagymát és egy kevés vízen kezdd el párolni. Szórd rá a főtt krumplit és a zöldborsót és sorban az összes fűszert. Párold a zöldségeket 15 percig a fűszerekben, közben folyamatosan pótold alatta a folyadékot.
  3. Ha elkészült a töltelék, kicsit nyomkodd össze egy villa vagy krumplinyomó segítségével.
  4. A mangó chutney-hoz aprítsd fel a mangót és a vöröshagymát. Egy kevés vízen kezdd el párolni a hagymát, nyomd hozzá a fokhagymát, majd jöhet hozzá az összes többi hozzávaló és kb. fél bögre víz. Főzd az egyveleget 10-15 percig, míg a mangó megpuhul és a szósz kicsit besűrűsödik.
  5. Jöhet a samosák megtöltése: gyúrj a tésztából gombócokat, majd a gombócokat lapítsd ki minél vékonyabb korongokká. Felezd meg a korongokat, hogy félköröket kapj és tapaszd össze a vágott részüket, hogy egy tölthető kis csákód legyen. Ebbe kanalazz egy kevés tölteléket, majd zárd le a nyitott oldalát is.
  6. Helyezd a megtöltött samosákat sütőpapírral bélelt tepsire és 200 fokos sütőben süsd őket 20 percig.

Hogy tetszett ez a recept?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Egy pillanat...