
Indiai samosa mangó chutneyval
|
2025.04.28.
Egy kis ízelítő a Nyári Receptgyűjteményből!
Izgalmas, indiai ízvilágú finomság pikáns mangós mártogatóssal! Ezek a krumplis-zöldborsós töltött gluténmentes samosák kitűnő vendégváró falatok, de tálalhatod őket előételként, vagy egyszerűen snackként is.
Hozzávalók
Samosához
- 130 gramm finomra őrölt mandula
- 1 bögre barna rizsliszt
- 1 tk. sütőpor
- 2 ek. útifű maghéj
- só, bors
- 2 tk. mandulavaj
- 1 tk. datolyakrém
- kb. 3/4 bögre víz
Töltelékhez
- 1 bögre felaprított főtt krumpli
- só, bors
- 1 bögre főtt zöldborsó
- 1 db vöröshagyma
- 1 tk. gyömbér
- 1 tk. őrölt római kömény
- 1 tk. őrölt koriander
- 1 tk. datolyakrém
- 1 púpos ek. garam masala fűszerkeverék
- 1 kk. kurkuma
- 1 ek. fokhagymapor
Mangó chutneyhoz
- 1 vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors
- csipet chili
- csipet fahéj
- csipet szegfűszeg
- 1 csillagánizs
- 2 púpos bögre érett vagy fagyasztott mangó
- 2 ek. almaecet
- 2 ek. datolyakrém
- 1 csipet kardamom
- 1 tk. őrölt koriander
- 1 kk. őrölt római kömény
Elkészítés
- Keverd össze egy nagy tálban a samosa hozzávalóit, annyi vizet adj hozzá (lassan adagolva kb. 3/4 bögrényit), hogy formázható állagú tésztát kapj. Hagyd pihenni, amíg elkészíted a tölteléket és a chutneyt, addig még jobban összeáll.
- A töltelékhez vágd fel a vöröshagymát és egy kevés vízen kezdd el párolni. Szórd rá a főtt krumplit és a zöldborsót és sorban az összes fűszert. Párold a zöldségeket 15 percig a fűszerekben, közben folyamatosan pótold alatta a folyadékot.
- Ha elkészült a töltelék, kicsit nyomkodd össze egy villa vagy krumplinyomó segítségével.
- A mangó chutney-hoz aprítsd fel a mangót és a vöröshagymát. Egy kevés vízen kezdd el párolni a hagymát, nyomd hozzá a fokhagymát, majd jöhet hozzá az összes többi hozzávaló és kb. fél bögre víz. Főzd az egyveleget 10-15 percig, míg a mangó megpuhul és a szósz kicsit besűrűsödik.
- Jöhet a samosák megtöltése: gyúrj a tésztából gombócokat, majd a gombócokat lapítsd ki minél vékonyabb korongokká. Felezd meg a korongokat, hogy félköröket kapj és tapaszd össze a vágott részüket, hogy egy tölthető kis csákód legyen. Ebbe kanalazz egy kevés tölteléket, majd zárd le a nyitott oldalát is.
- Helyezd a megtöltött samosákat sütőpapírral bélelt tepsire és 200 fokos sütőben süsd őket 20 percig.