
Teljes kiőrlésű édesburgonyás lángos
|
2025.04.28.
Ízelítő recept a Nyári Receptgyűjteményből!
Teljes értékű növényi lángos olaj nélkül, egészségesen! Ez az édesburgonyás lángos teljes kiőrlésű lisztből, pürésített édesburgonyával készül és olaj helyett sütőben sül. Szerintem kiválóan hozza a lángos-élményt, főleg a jó fokhagymás öntettel és a fűszeres reszelt tofuval!
Hozzávalók
Lángoshoz
- 1 bögre főtt édesburgonya pürésítve
- 250 gramm teljes kiőrlésű liszt
- 50 ml langyos növényi tej
- fél csomag porélesztő - 3.5 gramm
- 1 ek. mandulavaj
- 1 tk. datolyakrém - datolya 10 percre forró vízbe áztatva, majd turmixolva annyi vízzel, amennyi épp ellepi
- só
Fokhagymás öntethez
- 1 bögre kesudió (vagy szeletelt mandula, vagy napraforgómag) - fél órára vízbe áztatva
- só, bors
- 3/4 bögre növényi tej
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 1 ek. almaecet
- 4 ek. natúr növényi joghurt
Tetejére
- 200 gramm füstölt tofu
- 7-8 ek. sörélesztőpehely
- 2 ek. citromlé
- só, bors
- 1 tk. szójaszósz
- 1 ek. fokhagymapor
- 1 csipet kurkuma
Elkészítés
- Keverd össze a porélesztőt a növényi tejjel, majd öntsd a lángos minden hozzávalóját egy nagy tálba és gyúrd össze.
- Formázható, de enyhén ragacsos tésztát kell kapnod. Ha túl hígnak érzed, adj még hozzá lisztet.
- Lisztezett edényben takard le a tésztát és hagy kelni 1-másfél órát.
- Ha a tészta megkelt, válaszd 5 gombócra. Lapítsd a gombócokat kör alakúra, de ne legyenek túl vékonyak (kb. 13 cm-es köröcskék).
- Helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsire és 220 fokos sütőben süsd őket kb. 10 percig, míg a tetejük elkezd barnulni.
- A fokhagymás öntethez turmixold össze az összes hozzávalót.
- Reszeld le a füstölt tofut és keverd össze a fűszerekkel.
- Tálald az elkészült édesburgonyás lángost a fokhagymás öntettel és szórd meg a reszelt tofuval!