Teljes kiőrlésű édesburgonyás lángos

Sike Betti | 2025.04.28.
Stopper ikon
2 óra
Teríték ikon
5 lángos

Ízelítő recept a Nyári Receptgyűjteményből!

Teljes értékű növényi lángos olaj nélkül, egészségesen! Ez az édesburgonyás lángos teljes kiőrlésű lisztből, pürésített édesburgonyával készül és olaj helyett sütőben sül. Szerintem kiválóan hozza a lángos-élményt, főleg a jó fokhagymás öntettel és a fűszeres reszelt tofuval!

Hozzávalók

Lángoshoz

  • 1 bögre főtt édesburgonya pürésítve
  • 250 gramm teljes kiőrlésű liszt
  • 50 ml langyos növényi tej
  • fél csomag porélesztő - 3.5 gramm
  • 1 ek. mandulavaj
  • 1 tk. datolyakrém - datolya 10 percre forró vízbe áztatva, majd turmixolva annyi vízzel, amennyi épp ellepi

Fokhagymás öntethez

  • 1 bögre kesudió (vagy szeletelt mandula, vagy napraforgómag) - fél órára vízbe áztatva
  • só, bors
  • 3/4 bögre növényi tej
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 ek. almaecet
  • 4 ek. natúr növényi joghurt

Tetejére

  • 200 gramm füstölt tofu
  • 7-8 ek. sörélesztőpehely
  • 2 ek. citromlé
  • só, bors
  • 1 tk. szójaszósz
  • 1 ek. fokhagymapor
  • 1 csipet kurkuma

Elkészítés

  1. Keverd össze a porélesztőt a növényi tejjel, majd öntsd a lángos minden hozzávalóját egy nagy tálba és gyúrd össze.
  2. Formázható, de enyhén ragacsos tésztát kell kapnod. Ha túl hígnak érzed, adj még hozzá lisztet.
  3. Lisztezett edényben takard le a tésztát és hagy kelni 1-másfél órát.
  4. Ha a tészta megkelt, válaszd 5 gombócra. Lapítsd a gombócokat kör alakúra, de ne legyenek túl vékonyak (kb. 13 cm-es köröcskék).
  5. Helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsire és 220 fokos sütőben süsd őket kb. 10 percig, míg a tetejük elkezd barnulni.
  6. A fokhagymás öntethez turmixold össze az összes hozzávalót.
  7. Reszeld le a füstölt tofut és keverd össze a fűszerekkel.
  8. Tálald az elkészült édesburgonyás lángost a fokhagymás öntettel és szórd meg a reszelt tofuval!

Hogy tetszett ez a recept?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Egy pillanat...