Muhammara

Sike Betti | 2023.10.17.
Stopper ikon
40 perc
Teríték ikon
1 nagy tányérnyi

A Muhammara a diós sült paprikakrém, amely Szíriából származik, de kedvelt mártogatós Törökországban is. Ha csak kimondom a nevét, máris összefut a nyál a számban, mert egy annyira gazdag ízvilágú, pikáns krémről van szó!

Hagyományosan dióból, sült paprikából, gránátalma melaszból és zsemlemorzsából készítik, de én szerettem volna az ízvilágot megőrizve egy egészséges, teljes-értékű mártogatóst, így a gránátalma szirupot elhagyva datolyával édesítettem és egy kevés citrommal és balzsamecettel savanyítottam.
A felnőtt verzióba chili is került!

Hozzávalók

  • 4 db kápia paprika
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 100 gramm dió + egy kevés a tálaláshoz
  • fél citrom leve
  • 1 tk. pirospaprika
  • 1 tk. füstölt pirospaprika
  • 1 tk. római kömény
  • 1 kk. őrölt koriander
  • 2-3 szem datolya
  • 1 ek. balzsamecet
  • 2 kisebb szelet teljes kiőrlésű kenyér
  • só, bors
  • ízlés szerint chili
  • koriander (vagy petrezselyem) - díszítésnek
  • gránátalma - díszítésnek

Elkészítés

  1. A datolyákat forró vízbe áztattam és ott lubickoltak, amíg megsütöttem a paprikákat.
  2. Amíg a datolyák áztak, a paprikákat félbevágtam és kicsumáztam, majd 220-230 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütöttem őket. Akkor jó, ha már hólyagosak, itt-ott fekete a héjuk. Ekkor kivettem őket és megvártam, míg kihűlnek. Mikor kihűltek, könnyedén le tudtam szedni a héjukat, a puha húsuk pedig máris landolt az aprítógépem alján.
  3. A kenyérnek levágtam a héját, majd 1 percig áztattam a datolyák áztatóvizében, kinyomkodtam és ezt is a paprikákhoz dobtam a robotgépbe. Követte szép sorjában az összes többi hozzávaló, majd a datolya áztatóvizéből még 1-2 ek., hogy szépen vigye az összetevőket az aprító.
  4. Krémesre turmixoltam a hozzávalókat és el is készült a muhammarám, amit a flancolás érdekében még tört dióval, gránátalmával és friss korianderrel díszítettem.

Én így készítettem

Hogy tetszett ez a recept?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Egy pillanat...