
Muhammara
|
2023.10.17.
A Muhammara a diós sült paprikakrém, amely Szíriából származik, de kedvelt mártogatós Törökországban is. Ha csak kimondom a nevét, máris összefut a nyál a számban, mert egy annyira gazdag ízvilágú, pikáns krémről van szó!
Hagyományosan dióból, sült paprikából, gránátalma melaszból és zsemlemorzsából készítik, de én szerettem volna az ízvilágot megőrizve egy egészséges, teljes-értékű mártogatóst, így a gránátalma szirupot elhagyva datolyával édesítettem és egy kevés citrommal és balzsamecettel savanyítottam.
A felnőtt verzióba chili is került!
Hozzávalók
- 4 db kápia paprika
- 2 gerezd fokhagyma
- 100 gramm dió + egy kevés a tálaláshoz
- fél citrom leve
- 1 tk. pirospaprika
- 1 tk. füstölt pirospaprika
- 1 tk. római kömény
- 1 kk. őrölt koriander
- 2-3 szem datolya
- 1 ek. balzsamecet
- 2 kisebb szelet teljes kiőrlésű kenyér
- só, bors
- ízlés szerint chili
- koriander (vagy petrezselyem) - díszítésnek
- gránátalma - díszítésnek
Elkészítés
- A datolyákat forró vízbe áztattam és ott lubickoltak, amíg megsütöttem a paprikákat.
- Amíg a datolyák áztak, a paprikákat félbevágtam és kicsumáztam, majd 220-230 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütöttem őket. Akkor jó, ha már hólyagosak, itt-ott fekete a héjuk. Ekkor kivettem őket és megvártam, míg kihűlnek. Mikor kihűltek, könnyedén le tudtam szedni a héjukat, a puha húsuk pedig máris landolt az aprítógépem alján.
- A kenyérnek levágtam a héját, majd 1 percig áztattam a datolyák áztatóvizében, kinyomkodtam és ezt is a paprikákhoz dobtam a robotgépbe. Követte szép sorjában az összes többi hozzávaló, majd a datolya áztatóvizéből még 1-2 ek., hogy szépen vigye az összetevőket az aprító.
- Krémesre turmixoltam a hozzávalókat és el is készült a muhammarám, amit a flancolás érdekében még tört dióval, gránátalmával és friss korianderrel díszítettem.