Csokis-törökmogyorós zabkuglóf

Sike Betti | 2024.05.06.
Stopper ikon
90 perc
Teríték ikon
1 kuglóf forma

Nagy kedvencünk a Tavaszi Receptkönyvből ez a zabpehely alapú kuglóf!

Hozzávalók

Tésztához

  • 2 bögre őrölt zabpehely - 3 dl-es bögrét használtam
  • 200 gramm őrölt törökmogyoró - maradhatnak benne durvára aprított darabok is
  • fél bögre almapüré - kb. két kisebb alma megfőzve és pürésítve
  • fél bögre natúr növényi joghurt
  • 1 púpos bögre datolya - forró vízbe áztatva 30 percre, majd lecsepegtetve
  • 2 ek. kakaópor
  • 2 tk. vanília őrlemény
  • másfél tk. szódabikarbóna
  • magas kakaótartalmú, minőségi étcsoki darabok, vagy helyette kakaóbab-töret - opcionális

Csokiszószhoz

  • 1 ek. mandulavaj - "nutellás" ízvilághoz törökmogyoróvaj
  • 3 ek. datolyakrém
  • 3 kocka magas kakaótartalmú, minőségi étcsokoládé
  • 1 tk. vanília őrlemény

Elkészítés

  1. Keverd össze egy nagy tálban az őrölt zabpelyhet. őrölt törökmogyorót, kakaóport, vanília őrleményt és a szódabikarbónát.
  2. Turmixold homogénre az almapürét a növényi joghurttal és a lecsepegtetett megpuhult datolyákkal, majd keverd-gyúrd össze alaposan a száraz hozzávalókkal.
  3. Vizes kézzel egyengesd a sűrű masszát kuglóf formába. (Ha szilikon kuglóf formát használsz, akkor a formát nem szükséges kiolajozni.)
  4. 140 fokos sütőben süsd a tésztát kb. 1 órát úgy, hogy mikor a teteje elkezd pirulni (kb. 20-25. percnél), akkor letakarod alufóliával és úgy sütöd tovább. Ha elkészült, hagyd a formában kihűlni.
  5. Mikor kihűlt, óvatosan fordítsd meg, hogy elváljon a sütemény a formától. Ha a teteje még meleg lenne, várd meg, míg az is kihűl teljesen.
  6. A csokiszószhoz olvaszd fel a csokit, majd keverd hozzá a többi összetevőt. Ezzel meglocsolhatod a kuglóf-szeleteket fogyasztás előtt, vagy rálocsolhatod a teljes kuglófra.

Hogy tetszett ez a recept?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Egy pillanat...