Csokis-törökmogyorós zabkuglóf
|
2024.05.06.
Nagy kedvencünk a Tavaszi Receptkönyvből ez a zabpehely alapú kuglóf!
Hozzávalók
Tésztához
- 2 bögre őrölt zabpehely - 3 dl-es bögrét használtam
- 200 gramm őrölt törökmogyoró - maradhatnak benne durvára aprított darabok is
- fél bögre almapüré - kb. két kisebb alma megfőzve és pürésítve
- fél bögre natúr növényi joghurt
- 1 púpos bögre datolya - forró vízbe áztatva 30 percre, majd lecsepegtetve
- 2 ek. kakaópor
- 2 tk. vanília őrlemény
- másfél tk. szódabikarbóna
- magas kakaótartalmú, minőségi étcsoki darabok, vagy helyette kakaóbab-töret - opcionális
Csokiszószhoz
- 1 ek. mandulavaj - "nutellás" ízvilághoz törökmogyoróvaj
- 3 ek. datolyakrém
- 3 kocka magas kakaótartalmú, minőségi étcsokoládé
- 1 tk. vanília őrlemény
Elkészítés
- Keverd össze egy nagy tálban az őrölt zabpelyhet. őrölt törökmogyorót, kakaóport, vanília őrleményt és a szódabikarbónát.
- Turmixold homogénre az almapürét a növényi joghurttal és a lecsepegtetett megpuhult datolyákkal, majd keverd-gyúrd össze alaposan a száraz hozzávalókkal.
- Vizes kézzel egyengesd a sűrű masszát kuglóf formába. (Ha szilikon kuglóf formát használsz, akkor a formát nem szükséges kiolajozni.)
- 140 fokos sütőben süsd a tésztát kb. 1 órát úgy, hogy mikor a teteje elkezd pirulni (kb. 20-25. percnél), akkor letakarod alufóliával és úgy sütöd tovább. Ha elkészült, hagyd a formában kihűlni.
- Mikor kihűlt, óvatosan fordítsd meg, hogy elváljon a sütemény a formától. Ha a teteje még meleg lenne, várd meg, míg az is kihűl teljesen.
- A csokiszószhoz olvaszd fel a csokit, majd keverd hozzá a többi összetevőt. Ezzel meglocsolhatod a kuglóf-szeleteket fogyasztás előtt, vagy rálocsolhatod a teljes kuglófra.
Szia Betti!
Szerinted működne a recept a növényi joghurt nélkül. Nincs itthon… vagy esetleg helyettesíthetem valamivel? Köszi
Szia! Szerintem működik úgy is, ha a növényi joghurtot is almaszósszal helyettesíted 🙂