
Céklás gnocchi diós-zsályás mártásban
|
2025.04.30.
Hozzávalók
Gnocchihoz
- fél bögre céklapüré - kb. 2 kisebb cékla megfőzve és pürésítve
- 1 bögrényi villával alaposan összezúzott főtt burgonya - kb. 5 kisebb krumplinak felel meg
- 1 és 1/3 bögre teljes kiőrlésű liszt + amennyi a gyúráshoz, nyújtáshoz kell
- só, pirításhoz fokhagymapor
Diós-zsályás mártáshoz
- 3/4 bögre szeletelt/őrölt mandula - ha szeletelt, akkor 30 percre forró vízbe áztatva
- fél bögre dió - szintén 30 percre forró vízbe áztatva
- 2 bögre növényi tej
- 3 ek. sörélesztőpehely
- só, bors
- 1 ek. fokhagymapor
- 1 tk. vöröshagymapor
- 1 ek. szárított zsálya
- 1 marék durvára aprított dió
Elkészítés
- Egy nagy tálban keverd össze a gnocchi hozzávalóit, majd kézzel gyúrd meg a tésztát. Ha túl hígnak érzed és nehezen formázható, akkor adj még hozzá lisztet.
- Lisztezett felületen gyúrj belőle 5-6 gombócot, majd a gombócokat formázd hosszú csíkokká. Ebből vagdosd le a kis gnocchikat. Ízlés szerint a villa hátulján végiggörgetve formázhatod is őket.
- Ha elkészült minden falatka, akkor forrásban lévő vízben, kisebb adagokban főzd ki őket. Akkor állnak készen, mikor felúsznak a víz felszínére.
- Most jöhet a pirítás: tapadásmentes serpenyőben pirítsd át a megfőtt gnocchik mindkét oldalát, közben sózd és borsozd őket, szórd meg jól fokhagymaporral.
- A mártáshoz turmixold össze a lecsepegtetett diót és mandulát a növényi tejjel, majd öntsd egy fazékba. Kezdd el melegíteni, add hozzá a fűszereket, majd végül az aprított diót is.
- Tálald a gnocchit az elkészült mártással.