Zöldturmix, a nyers csodaital

Sike Betti | 2025. június 04.

Mindennapi zöldturmixom 

Nálam nem telhet el egyetlen nap sem egy frissítő zöldturmix nélkül! A sötétzöld leveleszöldekből vagy nyers keresztesvirágúakból készülő – általában zöld színű – italomat a leggyakrabban tízóraira vagy uzsonnára fogyasztom, mint könnyű köztes étkezést, de tökéletes napindítóként is. Úgy döntöttem, hogy egy külön blogbejegyzést szentelek ennek a témának, mivel rendkívül fontosnak tartom, hogy minél több zöldlevelest és keresztesvirágú zöldséget iktassunk be az étrendünkbe. Lássuk, miért is olyan értékes ez az ital!

A legmagasabb tápanyagtartalommal bíró zöldségek

A sötétzöld leveles zöldségek és a keresztesvirágú zöldségek igazi tápanyagbombák, melyeket érdemes minden egyes nap beépíteni az étrendünkbe. Ezeknek a zöldségeknek a legmagasabb a tápanyagsűrűsége, ami azt jelenti, hogy a legnagyobb mennyiségű tápanyagot – vitamint, ásványi anyagot, antioxidánst, fitokemikáliát – biztosítják kalóriánként.

Ezek a zöldségek többek között támogatják az immunrendszert, a szív-és érrendszert, a kognitív egészséget és a sejtek védelmét a szabad gyökök ellen. A keresztesvirágú zöldségekben található vegyületek, mint például a szulforafán, segíthetnek a rákmegelőzésben azáltal, hogy semlegesítik a karcinogéneket és csökkentik a gyulladást. Emellett a zöldek pozitív hatással lehetnek a mentális egészségre, sőt, mivel a bőr, a haj és a körmök állapotát is javítják és hozzájárulhatnak a ráncok megjelenésének késleltetéséhez, befolyásolhatják a külsőt, a fizikai megjelenést is!

Ezért érdemes a minél sötétebb színű zöldleveleseket és a keresztesvirágúakat minden nap fogyasztanunk. Dr. Michael Greger napi tucat rendszerében napi 2 adag zöld leveles és napi 1 adag keresztesvirágú zöldség bevitelét javasolja, de minél többet tudsz bevinni, annál jobb! 

Zöldlevelesek például: Spenót, mángold, sóska, rukkola, cékla zöldje, fodros kel, mustárlevél, fodros kel, mizuna, mibuna, karalábélevél, sárgarépa zöldje, karfiol levele, salátafélék. (Egyes keresztesvirágúak egyben leveles zöldeknek is minősülnek, mindkét csoportba illenek (pl. fodros kel, kínai kel, fekete kel, pakcsoj, kelkáposzta stb.) A minél sötétebb zöld levelesek a leghasznosabbak – míg az egyszerű saláták kevésbé.

Keresztesvirágúak például: Brokkoli, kelbimbó, káposzta, karfiol, rukkola, pakcsoj, amerikai kel, torma, fodros kel, mustárlevél, retek, tarlórépa zöldje, vízitorma.

Miért a turmix forma?

Sokunk számára úgy a legkönnyebb ezeket a zöldségeket nagyobb mennyiségben elfogyasztani, ha elrágcsálás helyett turmixoljuk őket és egy gyümölcsökkel ízesített frissítő ital formájában elfogyasztjuk. Emellett a legjobb nyers formában bevinni őket, hiszen ilyen állapotban tartalmazzák a legtöbb tápanyagot.

Hogy maximalizáljuk az ital jótékony hatását és a zöldségek maradjanak a fókuszban, érdemes a turmixot 75%-ig nyers zöldleveles zöldséggel vagy keresztesvirágúval (turmixgépben lenyomkodva ennyi) és 25% gyümölccsel megtölteni. Ha hozzáadunk egy-két evőkanál őrölt lenmagot vagy őrölt chia magot, növelhetjük az ital omega-3 zsírsav tartalmát is. A zöld turmix ilyen módon elkészítve egy egészségmegőrző, meglévő betegség esetén gyógyító, gyulladáscsökkentő nyers csodaital, amely könnyen emészthető formában biztosítja a tápanyagokat, támogatva az egészséget.

Brooke Goldner túltápanyagozó étrendje

Érdemes tudni, hogy a zöld turmix a Goodbye Lupus című könyv szerzője, Dr. Brooke Goldner „túltápanyagozó” és a szigorúbb „gyógyító” étrendjének is a része, melyekkel sikeresen gyógyít autoimmun betegeket. Mindkét protokoll naponta legalább 450 gramm (1 font) sötétzöld leveles és/vagy keresztesvirágú zöldség fogyasztását írja elő, például spenótot, kelkáposztát, brokkolit, káposztát vagy karfiolt. Ezeket nyersen kell fogyasztani, hogy megőrizzék a maximális tápanyagtartalmukat. Ezek a zöldségek az étrend során korlátlanul fogyaszthatók, de a minimum 450 gramm elérése kulcsfontosságú.

Dr. Goldner gyógyító protokollja egy 2024-ben publikált esettanulmány-sorozatban is bemutatásra került, amely három nőbeteg esetét vizsgálta, akik szisztémás lupusszal és Sjögren-szindrómával küzdöttek. A betegek a protokoll követése után 4 héten belül jelentős javulást tapasztaltak, és ketten közülük több mint 6 évig tünetmentesek maradtak gyógyszeres kezelés nélkül. A kutatás szerint a protokoll szerinti növényi alapú étrend, amely gazdag sötétzöld leveles zöldségekben, keresztesvirágú zöldségekben és omega-3 zsírsavakban, hatékonyan csökkentheti a gyulladást és támogathatja az immunrendszer működését.

Haladj fokozatosan!

Ha még idegenkedsz a nagyon zöld turmixoktól és a nyers zöldségek íze egyelőre szokatlan számodra, kezdd óvatosan! Az elején használj több gyümölcsöt és kevesebb zöldséget (például 50% zöldség, 50% gyümölcs), majd fokozatosan, hétről hétre növeld a zöldségek arányát. Idővel az ízlésed, a tested és a mikrobiomod is alkalmazkodik, így egyre jobban meg fogod szokni, sőt, talán kívánni is fogod ezeket a friss, zöld ízeket.

Nem csak zöld lehet a turmixod!

A turmixodnak nem feltétlen kell zöld színűnek lennie. Azért hívom összefoglalóan „zöldturmixnak”, mert a legtöbbször zöldleveleseket használunk benne alapnak, de turmixolhatsz bele más színű keresztesvirágúakat is: például karfiolt vagy lilakáposztát. Én kifejezetten szeretek játszani a színekkel és készítettem már sárga vagy lila karfiolból is vibráló, színes turmixot!

Az én kedvenc kombinációim

Íme az én kedvenc zöldturmix-kombinációim:

  • 75% zöldleveles zöldség (vagy keresztesvirágú), 25% fagyasztott mangó + friss mentalevél, őrölt lenmag, kurkuma, lime leve
  • 75% zöldleveles zöldség (vagy keresztesvirágú), 25% fagyasztott cseresznye és pici banán + őrölt lenmag, rózsabors
  • 75% zöldleveles zöldség (vagy keresztesvirágú), 25% fagyasztott barack és 2-3 szem datolya + őrölt lenmag, rozmaring
  • 75% zöldleveles zöldség (vagy keresztesvirágú), 25% fagyasztott áfonya és pici banán + kurkuma, őrölt lenmag, nyers kakaópor
Egy pillanat...