
Vegán tiramisu fehérbabbal
|
2025.01.30.
Igen, jól olvastad! Ez a vegán tiramisu bizony zöldségeket is tartalmaz! Méghozzá fehérbabot és tofut – ezekkel és a többi teljes értékű alapanyaggal válik egy cukros-feldolgozott desszert tápláló finomsággá.
A bab íze egyáltalán nem érződik, a végeredmény egy édes, könnyed krém!
Hozzávalók
Zabpiskótához
- 3/4 bögre zabpehely
- 3/4 bögre őrölt mandula - vagy dió
- 2 ek. natúr növényi joghurt
- 1 tk. vanília őrlemény
- 1 tk. szódabikarbóna
- 1/3 bögre növényi tej
- fél bögre puha (vagy előre beáztatott) datolya
Vaníliás hamis mascarponéhoz
- 1 bögre natúr növényi joghurt
- fél bögre főtt fehérbab
- 100 gramm natúr tofu
- fél bögre natúr kesudió 20 percre forró vízbe áztatva, majd lecsepegtetve
- fél bögre növényi tej
- 2 tk. vanília őrlemény
- 1 ek. citromlé
- 2-3 ek. datolyakrém - ízlés szerint több vagy kevesebb
Kávés öntethez
- fél bögre kávé - ízlés szerinti erősségű, gyerekeknél cikória
- 2 ek. datolyakrém
Szórásnak
- kakaópor - esetleg finomra őrölt kakaóbab-töret
Elkészítés
- Tedd a piskóta hozzávalóit aprítógépbe és alaposan dolgozd össze. Terítsd ki egy sütőpapírral bélelt tepsire és 180 fokos sütőben süsd kb. 15 percig.
- Turmixold össze a krém hozzávalóit.
- Jöhet a rétegezés: én egy 20 x 16 cm-es dobozt használtam. A piskótát félbevágtam és a felét a doboz aljára fektettem. Nem gond, ha kisebb darabokban pakolod be, a piskótának nem kell egyben maradnia. Locsold meg a kávé felével. (A piskóta másik felét már előre meglocsolhatod, hogy magába szívja a kávét, aztán egy kanál segítségével rétegezheted.)
- Ezután jöhet a krém fele, majd szórd meg jól kakaóporral.
- Helyezd rá a piskóta másik felét és locsold meg a maradék kávéval (ha még nem áztattad be korábban).
- Végül jöhet a tetejére a maradék krém és a kakaó-szórás.
- Tedd hűtőbe minimum 2 órára, de a legjobb, ha egy éjszakát ott pihen.