
Vegán édesburgonya fánk
|
2025.01.31.
Desszert
Gluténmentes
Magvaktól mentes
Szójamentes
Csokis
Édesburgonyás
Gyors
Zab
Húsvéti
Tavaszi
Téli
Lila édesburgonyából készítettem puha, teljes értékű vegán édesburgonya fánkokat. Egészséges alternatíva a cukros-olajos hagyományos verzió helyett.
Hozzávalók
- 160 gramm zabliszt
- 1/3 bögre hajdinaliszt - (1 bögre = 3 dl)
- 2 púpos ek. útifű maghéj
- 1/3 bögre növényi tej
- 1 tk. szódabikarbóna
- 2 tk. vanília őrlemény
- 1 púpos bögre sült vagy főtt lila édesburgonya - vagy narancssárga édesburgonya
- 1 bögre datolya - 15 percre forró vízbe áztatva, majd lecsepegtetve, hogy megpuhuljon
- 1 ek. citromlé
- 1 ek. reszelt citromhéj
- fél bögre natúr növényi joghurt
- tetejére opcionális: magas kakaótartalmú, minőségi étcsokoládé
Elkészítés
- Tedd az összes hozzávalót aprítógépbe és jó alaposan dolgozd össze, homogén állagúra.
- Vizes kézzel formázz a masszából kis fánkokat, majd 180 fokos sütőben süsd őket 30 percig.
- Miután kihűltek, meglocsolhatod őket egy kevés olvasztott csokival. A tetejükre hántolt kendermagot szórtam.
- Tedd őket hűtőbe, míg megszilárdul rajtuk a csokiréteg.
