Vegán burrata sajt
|
2023.06.05.
Egy újabb sajt, amit „vegánosítottam”.😁 Többszöri próbálkozás után végül sikerült az a verzió, ami nagyon ízlett mindenkinek és állagában is hasonlít az eredetire – ideértve a félbevágáskor a belsejéből kiömlő „sajtkrémet” is! 🤤
Kb. 6 kis burrata batyu készül, amit aztán ehetsz magában, salátával, tésztával, pirítóssal, de felszeletelve pizzára vagy melegszendvicsre is teheted, szépen megpirul a tetején. Nem olyan bonyolult, mint amilyennek leírva tűnik!😉
Hozzávalók
Sajtkrémhez
- 6 ek. növényi joghurt
- 2 ek. sörélesztőpehely
- só, bors
- 1 csipet fokhagymapor
Turmixoláshoz
- fél bögre kesudió - fél órára forró vízbe áztatva
- 150 gramm natúr tofu
- fél bögre natúr növényi joghurt
- 1 ek. sörélesztőpehely
- só, bors
- 1 ek. fokhagymapor
- 1 ek. citromlé
- fél ek. almaecet
- kb. fél bögre víz - (annyi, hogy krémesre tudjuk turmixolni)
- 3 ek. tápióka keményítő
Sűrítéshez
- fél bögre víz
- 1 és 1/3 ek. agar-agar
Jégfürdő
- 8-9 db jégkocka behűtve
- félig telt nagy tál jéghideg víz
Elkészítés
- Keverd össze a sajtkrém hozzávalóit, majd adagold a másik jégkockatartóba úgy, hogy kb. 6 adag jöjjön ki. Tedd a mélyhűtőbe, amíg a többi alapanyagot elkészíted.
- Tedd aprítógépbe a sajt "turmixolandó" hozzávalóit és jó alaposan dolgozd krémesre. Érdemes a szokásosnál kicsit jobban sózni.
- Készítsd elő a folpackot, vágj belőle nagyobb négyzet alakú lapokat, ebbe fogod csomagolni a sajtot.
- A vízből készített jégkockákat most tedd egy nagy tálba és öntsd fel jéghideg vízzel - ebben fogod fürdőztetni a burrata batyukat.
- Egy serpenyőbe önts fél bögre vizet és keverd hozzá az agar-agart, majd kezdd el melegíteni. Mikor már bugyog, öntsd hozzá az összeturmixolt sajtmasszát és szorgosan kevergesd, míg elkezd sűrűsödni.
- Most vedd elő a mélyhűtőből a sajtkrémet is. 2-3 evőkanálnyi adagokban lapítsd a folpackba a sajtmasszát, majd tegyél a közepébe egy sajtkrém-adagot. Óvatosan csomagold össze batyuként a sajtot (ahogy a képen látszik), majd tedd a jégfürdőbe. Ismételd ezt el a többi batyuval is. Végül tedd a batyukkal telt jégfürdőt a hűtőbe 20 percre.
- Ha letelt a 20 perc, kicsomagolhatod a sajtgolyókat és azonnal fogyaszthatod! 😊 Ha elvágod a megszilárdult batyukat, akkor kiömlik belőle a "sajtkrém"! 😍😍
- Eheted magában, salátával, tésztával, vagy akár pizzára, vagy melegszendvicsre pakolva, szépen megpirul a sütőben!