Vegán burrata sajt

Sike Betti | 2023.06.05.
Stopper ikon
60 perc
Teríték ikon
6 batyu

Egy újabb sajt, amit „vegánosítottam”.😁 Többszöri próbálkozás után végül sikerült az a verzió, ami nagyon ízlett mindenkinek és állagában is hasonlít az eredetire – ideértve a félbevágáskor a belsejéből kiömlő „sajtkrémet” is! 🤤

Kb. 6 kis burrata batyu készül, amit aztán ehetsz magában, salátával, tésztával, pirítóssal, de felszeletelve pizzára vagy melegszendvicsre is teheted, szépen megpirul a tetején. Nem olyan bonyolult, mint amilyennek leírva tűnik!😉

Hozzávalók

Sajtkrémhez

  • 6 ek. növényi joghurt
  • 2 ek. sörélesztőpehely
  • só, bors
  • 1 csipet fokhagymapor

Turmixoláshoz

  • fél bögre kesudió - fél órára forró vízbe áztatva
  • 150 gramm natúr tofu
  • fél bögre natúr növényi joghurt
  • 1 ek. sörélesztőpehely
  • só, bors
  • 1 ek. fokhagymapor
  • 1 ek. citromlé
  • fél ek. almaecet
  • kb. fél bögre víz - (annyi, hogy krémesre tudjuk turmixolni)
  • 3 ek. tápióka keményítő

Sűrítéshez

  • fél bögre víz
  • 1 és 1/3 ek. agar-agar

Jégfürdő

  • 8-9 db jégkocka behűtve
  • félig telt nagy tál jéghideg víz

Elkészítés

  1. Keverd össze a sajtkrém hozzávalóit, majd adagold a másik jégkockatartóba úgy, hogy kb. 6 adag jöjjön ki. Tedd a mélyhűtőbe, amíg a többi alapanyagot elkészíted.
  2. Tedd aprítógépbe a sajt "turmixolandó" hozzávalóit és jó alaposan dolgozd krémesre. Érdemes a szokásosnál kicsit jobban sózni.
  3. Készítsd elő a folpackot, vágj belőle nagyobb négyzet alakú lapokat, ebbe fogod csomagolni a sajtot.
  4. A vízből készített jégkockákat most tedd egy nagy tálba és öntsd fel jéghideg vízzel - ebben fogod fürdőztetni a burrata batyukat.
  5. Egy serpenyőbe önts fél bögre vizet és keverd hozzá az agar-agart, majd kezdd el melegíteni. Mikor már bugyog, öntsd hozzá az összeturmixolt sajtmasszát és szorgosan kevergesd, míg elkezd sűrűsödni.
  6. Most vedd elő a mélyhűtőből a sajtkrémet is. 2-3 evőkanálnyi adagokban lapítsd a folpackba a sajtmasszát, majd tegyél a közepébe egy sajtkrém-adagot. Óvatosan csomagold össze batyuként a sajtot (ahogy a képen látszik), majd tedd a jégfürdőbe. Ismételd ezt el a többi batyuval is. Végül tedd a batyukkal telt jégfürdőt a hűtőbe 20 percre.
  7. Ha letelt a 20 perc, kicsomagolhatod a sajtgolyókat és azonnal fogyaszthatod! 😊 Ha elvágod a megszilárdult batyukat, akkor kiömlik belőle a "sajtkrém"! 😍😍
  8. Eheted magában, salátával, tésztával, vagy akár pizzára, vagy melegszendvicsre pakolva, szépen megpirul a sütőben!

Hogy tetszett ez a recept?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Egy pillanat...