Török töltött szőlőlevél

Sike Betti | 2024.04.24.
Stopper ikon
2 óra
Teríték ikon

A töltött szőlőlevél a kedvenc előételem! Kóstoltam már Görögországban, libanoni étteremben és török étteremben, mindegyik variációja nagyon ízlett. Ez most egy török ízvilágú változat.

Szőlőlevelet manapság már könnyen beszerezhetsz üveges konzerv formában arab/török boltokban, esetleg ázsiai boltban, bioboltban. Az étel elkészítése hosszabb időt igényel, de nem bonyolult és totál megéri a fáradtságot!

Hozzávalók

Töltelékhez

  • 1 bögre barna rizs
  • 1 bögre víz
  • 1 vöröshagyma
  • 2 púpus ek. szárított menta
  • fél bögre friss kapor - felaprítva
  • fél bögre friss petrezselyem - felaprítva
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 ek. paradicsomszósz
  • 1 ek. gránátalma szirup - ezt is beszerezheted török/arab boltokban, de helyette használhatod balzsamecet és datolyakrém keverékét, ez teljes értékű
  • fél citrom leve
  • 1 kk. fahéj
  • 1 tk. római kömény

Szőlőlevélhez, főzéshez

  • 1 üveg konzerves szőlőlevél
  • 5-6 nagy paradicsom
  • néhány gerezd citrom
  • fél bögre paradicsomlé
  • gránátalma szirup ízlés szerint tálaláshoz

Elkészítés

  1. Érdemes a barna rizst 1 órára beáztatnod, hogy megszabadulj arzéntartalma jelentős részétől.
  2. Aprítsd fel a vöröshagymát és egy kevés vízen párold meg. Mehet hozzá a barna rizs, egy bögre víz, só és a szárított menta. Fedő alatt főzd meg, míg a rizs az összes vizet felszívja.
  3. Ha az összes víz elfogyott, keverd a rizshez a kaprot, petrezselymet, fokhagymát, paradicsomszószt, gránátalma-szirupot, citromlevet, fahéjat és római köményt. Kóstold és ízlés szerint sózd/fűszerezd tovább.
  4. Vedd ki az üvegből a konzerves szőlőleveleket, áztasd őket forró vízbe 10 percre, majd öblítsd át őket.
  5. Jöhet a töltés! Töltsd meg a szőlőleveleket kb. 1 evőkanálnyi töltelékkel úgy, hogy mindig az erezett részük kerüljön belülre. Formázz kis hengert a töltelékből és úgy helyezd el a levél szár felőli részén. Hajtsd be a levél széleit, majd nagyon szorosan tekerd fel. Ismételd meg a műveletet, míg az összes töltelék el nem fogy. Néhány szőlőlevelet hagyj meg. vegan-toltott-szololevel
  6. Fogj egy fazekat, béleld ki az alját a megmaradt szőlőlevelekkel. Helyezd rá nagyon szorosan a megtöltött és feltekert leveleket, majd pakold rájuk a paradicsomokat és citromgerezdeket. Öntsd fel az egészet a paradicsomszósszal és annyi vízzel, amennyi ellepi a zöldségeket.
  7. Hogy a töltött levélkék ne ússzanak fel főzés közben, szükség lesz valamilyen nehezékre. Ez lehet például egy kisebb fazékfedő, de én egy kis tortaforma alját használtam. Fedd le az edényt és alacsony fokozaton főzd 1 órán át.
  8. Ha letelt az egy óra, öntsd le a paradicsomos levet a zöldségekről, halászd ki a paradicsomokat és citromgerezdeket, majd óvatosan emeld ki a szőlőleveleket és helyezd egy tálra, várd meg míg kihűlnek.
  9. Én még átmasszíroztam az elkészült finomságokat gránátalma sziruppal, majd a hűtőben pihentek 1-2 órát. Szerintem hidegen fogyasztva a legfinomabb!

Hogy tetszett ez a recept?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Egy pillanat...