
Töki pompos
|
2025.01.24.
Gyerekkoromban a kedvenc ételem volt a vásárokban fellelhető töki pompos, így már régóta terveztem visszahozni ennek az ízvilágát növényi alapokon. Ezzel a zablisztes lepénykenyérrel úgy érzem sikerült! Elkészítettem a vegán pompost teljes értékű, egészséges hozzávalókból.
Alapnak a jó fokhagymás-misós szójajoghurt jól hozza a tejfölös-túrós ízélményt, míg a szójaszószos-füstös gombakockák helyettesítik a bacont. Én még jól megpakoltam lilahagymával, de ízlés szerint variálhatod bármilyen zöldséggel, ősszel például imádom a sütőtökös verziót, tavasszal pedig jöhet a medvehagymás lepény!
A leírt adagból egy nagy tepsi, felvágva 6 nagy szelet töki pompos készül.
További izgalmas, egészséges téli receptekért keresd a Téli Receptgyűjteményt!
Hozzávalók
Zablisztes tésztához
- másfél bögre zabpehelyliszt
- 3 ek. útifűmaghéj
- só
- 1 púpos bögre főtt krumpli - villával jól összenyomkodva
- fél - 3/4 bögre víz
Növényi joghurtos alaphoz:
- 1 bögre natúr szójajoghurt
- 3 nagy gerezd fokhagyma
- só
- 4 tk. miso paszta - elhagyható, de nagyon jó ízt ad neki
Gombához:
- 300 gramm csiperke - gomba helyett használhatsz füstölt tofut vagy padlizsánt is
- 3 ek. szójaszósz
- 1 tk. füstölt pirospaprika
- 1 tk. fokhagymapor
További feltétek
- 2 db lilahagyma - felszeletelve
- ízlés szerint sült sütőtök szeletek vagy más zöldség
Elkészítés
- Gyúrd össze jó alaposan a tészta hozzávalóit. Ha túl száraznak érzed, adj még hozzá vizet. Pihentesd 10-15 percet.
- Közben aprítsd fel a gombát és egy kevés vízen kezdd el párolni. Öntsd rá a szójaszószt, szórd meg a paprikával és a fokhagymaporral, majd párold puhára. Várd meg, míg levet ereszt, majd a leve elpárolog és tapadásmentes serpenyőben hagyd egy kicsit pirulni.
- Keverd össze a növényi joghurtos alap hozzávalóit, szeleteld fel a lilahagymát.
- Vedd elő a pihentetett tésztát és lisztezett felületen, vagy már rögtön a sütőpapíron nyújtsd vékony, téglalap alakúra.
- 180 fokos sütőben süsd elő 15 perc alatt.
- Ezután kend meg a joghurtos alappal, helyezd el rajta a lilahagyma szeleteket (ha használsz sütőtök szeleteket, akkor azokat is pakold rá) és szórd meg a fűszeres gombával.
- Told vissza a sütőbe további 20-25 percre. Mikor elkészült, várj 10-15 percet, míg teljesen kihűl.
- Tálaláskor meghintheted friss petrezselyemmel vagy ízlés szerinti zöldfűszerekkel.