Töki pompos

Sike Betti | 2025.01.24.
Stopper ikon
50 perc
Teríték ikon
6 szelet

Gyerekkoromban a kedvenc ételem volt a vásárokban fellelhető töki pompos, így már régóta terveztem visszahozni ennek az ízvilágát növényi alapokon. Ezzel a zablisztes lepénykenyérrel úgy érzem sikerült! Elkészítettem a vegán pompost teljes értékű, egészséges hozzávalókból.

Alapnak a jó fokhagymás-misós szójajoghurt jól hozza a tejfölös-túrós ízélményt, míg a szójaszószos-füstös gombakockák helyettesítik a bacont. Én még jól megpakoltam lilahagymával, de ízlés szerint variálhatod bármilyen zöldséggel, ősszel például imádom a sütőtökös verziót, tavasszal pedig jöhet a medvehagymás lepény!

A leírt adagból egy nagy tepsi, felvágva 6 nagy szelet töki pompos készül.

További izgalmas, egészséges téli receptekért keresd a Téli Receptgyűjteményt!

Hozzávalók

Zablisztes tésztához

  • másfél bögre zabpehelyliszt
  • 3 ek. útifűmaghéj
  • 1 púpos bögre főtt krumpli - villával jól összenyomkodva
  • fél - 3/4 bögre víz

Növényi joghurtos alaphoz:

  • 1 bögre natúr szójajoghurt
  • 3 nagy gerezd fokhagyma
  • 4 tk. miso paszta - elhagyható, de nagyon jó ízt ad neki

Gombához:

  • 300 gramm csiperke - gomba helyett használhatsz füstölt tofut vagy padlizsánt is
  • 3 ek. szójaszósz
  • 1 tk. füstölt pirospaprika
  • 1 tk. fokhagymapor

További feltétek

  • 2 db lilahagyma - felszeletelve
  • ízlés szerint sült sütőtök szeletek vagy más zöldség

Elkészítés

  1. Gyúrd össze jó alaposan a tészta hozzávalóit. Ha túl száraznak érzed, adj még hozzá vizet. Pihentesd 10-15 percet.
  2. Közben aprítsd fel a gombát és egy kevés vízen kezdd el párolni. Öntsd rá a szójaszószt, szórd meg a paprikával és a fokhagymaporral, majd párold puhára. Várd meg, míg levet ereszt, majd a leve elpárolog és tapadásmentes serpenyőben hagyd egy kicsit pirulni.
  3. Keverd össze a növényi joghurtos alap hozzávalóit, szeleteld fel a lilahagymát.
  4. Vedd elő a pihentetett tésztát és lisztezett felületen, vagy már rögtön a sütőpapíron nyújtsd vékony, téglalap alakúra.
  5. 180 fokos sütőben süsd elő 15 perc alatt.
  6. Ezután kend meg a joghurtos alappal, helyezd el rajta a lilahagyma szeleteket (ha használsz sütőtök szeleteket, akkor azokat is pakold rá) és szórd meg a fűszeres gombával.
  7. Told vissza a sütőbe további 20-25 percre. Mikor elkészült, várj 10-15 percet, míg teljesen kihűl.
  8. Tálaláskor meghintheted friss petrezselyemmel vagy ízlés szerinti zöldfűszerekkel.

Hogy tetszett ez a recept?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Egy pillanat...