
Thai zöld curry
|
2025.02.01.
Az egyik kedvenc levesem a thai zöld curry, tele ízekkel!
Az a jó a thai currykben, hogy bármilyen zöldséget belefőzhetsz, a maradékmentésnek is tökéletes módja. Thai fűszereket (szárított citromfű, galangal, kaffír lime levél, thai chili) ázsiai boltokban találhatsz.
Hozzávalók
Curry alaphoz
- 1 szál póréhagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 tk. őrölt galangal - vagy helyette őrölt gyömbér
- 1 konzerv kókusztej
- nagy csokor friss koriander - ha nem szereted, helyette petrezselyem
- 2 db thai zöld chili - ha nem akarod csípősre, kihagyhatod, így is finom lesz
- 3 lime leve - vagy 2 citrom leve
- 5-6 ek. szójaszósz - gluténmentes változata a tamari, szójamentesen esetleg kókusz aminó
- 4 ek. datolyakrém
Továbbiak
- víz
- fél tk. szárított thai citromfű
- 1 tk. szárított kaffír lime levél - én ezt annyira szeretem, hogy dupla adagot tettem bele
- ízlés szerinti zöldségek: karfiol, paprika, csicseriborsó - de mehet bele krumpli, cukkini, tofu, borsó, stb.
- köretnek rizstészta/barna rizs vagy bármely más teljes értékű gabonaféle
- tálaláshoz friss koriander, citromgerezdek
Elkészítés
- Egy kevés vízen kezdd el párolni a vöröshagymát, nyomd hozzá a fokhagymát és szórd hozzá az őrölt galangált. Öntsd fel a kókusztejjel, aprítsd hozzá a chilit és a koriandert és öntsd hozzá a lime levet, szójaszószt és datolyakrémet.
- Főzd az alapot néhány percig, majd turmixold homogénre.
- Öntsd vissza a fűszeres alapot a fazékba, önts hozzs egy bögre vizet és add hozzá a választott zöldségeket és a további thai fűszereket. Főzd a zöldségeket puhára.
- Kóstold és ízlés szerint sózd/fűszerezd tovább.
- Tálald a thay curryt tetszés szerinti körettel, friss korianderrel (vagy petrezselyemmel), citromgerezdekkel.
