Thai zöld curry

Sike Betti | 2025.02.01.
Stopper ikon
40 perc
Teríték ikon
5 fő

Az egyik kedvenc levesem a thai zöld curry, tele ízekkel!
Az a jó a thai currykben, hogy bármilyen zöldséget belefőzhetsz, a maradékmentésnek is tökéletes módja. Thai fűszereket (szárított citromfű, galangal, kaffír lime levél, thai chili) ázsiai boltokban találhatsz.

Hozzávalók

Curry alaphoz

  • 1 szál póréhagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 tk. őrölt galangal - vagy helyette őrölt gyömbér
  • 1 konzerv kókusztej
  • nagy csokor friss koriander - ha nem szereted, helyette petrezselyem
  • 2 db thai zöld chili - ha nem akarod csípősre, kihagyhatod, így is finom lesz
  • 3 lime leve - vagy 2 citrom leve
  • 5-6 ek. szójaszósz - gluténmentes változata a tamari, szójamentesen esetleg kókusz aminó
  • 4 ek. datolyakrém

Továbbiak

  • víz
  • fél tk. szárított thai citromfű
  • 1 tk. szárított kaffír lime levél - én ezt annyira szeretem, hogy dupla adagot tettem bele
  • ízlés szerinti zöldségek: karfiol, paprika, csicseriborsó - de mehet bele krumpli, cukkini, tofu, borsó, stb.
  • köretnek rizstészta/barna rizs vagy bármely más teljes értékű gabonaféle
  • tálaláshoz friss koriander, citromgerezdek

Elkészítés

  1. Egy kevés vízen kezdd el párolni a vöröshagymát, nyomd hozzá a fokhagymát és szórd hozzá az őrölt galangált. Öntsd fel a kókusztejjel, aprítsd hozzá a chilit és a koriandert és öntsd hozzá a lime levet, szójaszószt és datolyakrémet.
  2. Főzd az alapot néhány percig, majd turmixold homogénre.
  3. Öntsd vissza a fűszeres alapot a fazékba, önts hozzs egy bögre vizet és add hozzá a választott zöldségeket és a további thai fűszereket. Főzd a zöldségeket puhára.
  4. Kóstold és ízlés szerint sózd/fűszerezd tovább.
  5. Tálald a thay curryt tetszés szerinti körettel, friss korianderrel (vagy petrezselyemmel), citromgerezdekkel.

Hogy tetszett ez a recept?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Egy pillanat...