
Teljes értékű vegán rakott krumpli
|
2023.11.13.
Rakott krumpli is készíthető növényi alapanyagokból, szerintem abszolút hozza a hagyományos ízeket, miközben egy fehérjedús, egészséges étel született! 😍
Hozzávalók
- 1 nagy vöröshagyma
- 1 kg krumpli
Lencsés-babos "kolbászmorzsához":
- fél bögre dió
- fél bögre főtt/konzerv lencse
- 1/4 bögre vörösbab
- 1 marék szárított paradicsom
- 2 tk. sűrített paradicsom
- 1 ek. füstölt pirospaprika
- fél ek. folyékony füstaroma
- oregánó, bazsalikom, majoranna ízlés szerint
- 1 tk. őrölt kömény
- pici bors és só - ha a szárított paradicsom sóssága mellett még szükségét éreznéd
Kesutejfölhöz:
- 1 bögre kesudió - fél órára forró vízbe áztatva
- 3/4 bögre víz
- 2 ek. almaecet
- só
- 2 ek. sörélesztőpehely
Tofutojáshoz:
- 400 gramm füstölt tofu
- fekete só (kala namak)
Elkészítés
- Pucold meg a krumplikat és egészben főzd puhára.
- Vágd szeletekre a vöröshagymát.
- Csepegtesd le a kesudiót és a kesutejföl összes hozzávalójával turmixold krémesre.
- Vágd szeletekre a tofut és a szeletek mindkét felét dörzsöld be egy kevés fekete sóval.
- Tedd a kolbászmorzsa hozzávalóit aprítógépbe és aprítsd össze, de ùgy, hogy maradjanak benne nagyobb darabok.
- Jöhet a rétegezés: egy kisebb tepsi aljára helyezd el a krumplik 1/3 részét, majd jöhet a kolbászmorzsa és a hagymakarikák fele, rá a tofu fele, majd a kesutejföl 1/3 része. Utána újra egy krumpliréteg, kolbászmorzsa, hagymakarika és tofu, majd a maradék kesutejföl fele. Erre jöhet a maradék krumpli és végül az összes kesutejföl. A tetejét még megszórtam sörélesztőpehellyel.
- 180 fokos sütőben süsd fél órán át lefedve, majd további 15 percig 200 fokon fedő nélkül, míg egy kicsit megpirul.