Teljes értékű vegán rakott krumpli

Sike Betti | 2023.11.13.
Stopper ikon
90 perc
Teríték ikon
1 kisebb tepsi

Rakott krumpli is készíthető növényi alapanyagokból, szerintem abszolút hozza a hagyományos ízeket, miközben egy fehérjedús, egészséges étel született! 😍

Hozzávalók

  • 1 nagy vöröshagyma
  • 1 kg krumpli

Lencsés-babos "kolbászmorzsához":

  • fél bögre dió
  • fél bögre főtt/konzerv lencse
  • 1/4 bögre vörösbab
  • 1 marék szárított paradicsom
  • 2 tk. sűrített paradicsom
  • 1 ek. füstölt pirospaprika
  • fél ek. folyékony füstaroma
  • oregánó, bazsalikom, majoranna ízlés szerint
  • 1 tk. őrölt kömény
  • pici bors és só - ha a szárított paradicsom sóssága mellett még szükségét éreznéd

Kesutejfölhöz:

  • 1 bögre kesudió - fél órára forró vízbe áztatva
  • 3/4 bögre víz
  • 2 ek. almaecet
  • 2 ek. sörélesztőpehely

Tofutojáshoz:

  • 400 gramm füstölt tofu
  • fekete só (kala namak)

Elkészítés

  1. Pucold meg a krumplikat és egészben főzd puhára.
  2. Vágd szeletekre a vöröshagymát.
  3. Csepegtesd le a kesudiót és a kesutejföl összes hozzávalójával turmixold krémesre.
  4. Vágd szeletekre a tofut és a szeletek mindkét felét dörzsöld be egy kevés fekete sóval.
  5. Tedd a kolbászmorzsa hozzávalóit aprítógépbe és aprítsd össze, de ùgy, hogy maradjanak benne nagyobb darabok.
  6. Jöhet a rétegezés: egy kisebb tepsi aljára helyezd el a krumplik 1/3 részét, majd jöhet a kolbászmorzsa és a hagymakarikák fele, rá a tofu fele, majd a kesutejföl 1/3 része. Utána újra egy krumpliréteg, kolbászmorzsa, hagymakarika és tofu, majd a maradék kesutejföl fele. Erre jöhet a maradék krumpli és végül az összes kesutejföl. A tetejét még megszórtam sörélesztőpehellyel.
  7. 180 fokos sütőben süsd fél órán át lefedve, majd további 15 percig 200 fokon fedő nélkül, míg egy kicsit megpirul.

Hogy tetszett ez a recept?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Egy pillanat...