Szárított paradicsom pesztó

Sike Betti | 2023.05.22.
Stopper ikon
10 perc
Teríték ikon
4 fő

Bari óvárosában szinte minden sarkon óriás kosarakban árulják ezeket a gyönyörű, élénk piros színű szárított paradicsomokat (ahogy az alsó fotón látszik). 😍 Be is vásároltunk belőle egy zacskónyi adagot és már alig vártam, hogy itthon felhasználjam. Elsőként egy gyors ebédhez kellett improvozálnom, úgyhogy pesztó készült belőle, amibe aztán az Olaszországból hozott teljes kiőrlésű gnocchikat forgattam bele. 😊
Megállja a helyét tésztaszószként, kenyérfeltétként, mártogatósként is, de ragukat is ízesíthetünk vele.😊

Érdemes tudni, hogy a napon szárított paradicsom nagyon jó növényi vasforrás! 😍

Hozzávalók

  • 1 bögre szárított paradicsom pesztó - vagy az általános boltokban kapható üveges aszalt paradicsom
  • 2 marék olajos mag - (dió, kesudió, napraforgómag, vagy fenyőmag)
  • 2 gerezd szárított fokhagyma
  • zöldfűszerek ízlés szerint - (szárított oregánó, bazsalikom, kakukkfű)
  • 1 ek. citromlé
  • 2 ek. sörélesztőpehely - (elhagyható)
  • annyi víz, hogy vigye az aprító

Elkészítés

  1. A szárított paradicsomokat néhány percre forró vízbe szoktam áztatni, hogy sótartalmának egy részétől megszabaduljak. Ha olajos verziót veszek, akkor jól átöblítem, hogy minél többet lemossak róla a felesleges hozzáadott olajból.
  2. Tegyél minden hozzávalót aprítógépbe és jó alaposan dolgozd össze. Tárold lezárható üvegben a hűtőben, vagy használd fel rögtön. 😊

Hogy tetszett ez a recept?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Egy pillanat...