Sütőtökös-toszkán keles falafel

Sike Betti | 2023.11.14.
Stopper ikon
50 perc
Teríték ikon
20 korong

kesumajonézes-tahinis mártással!

Íme egy újabb sütőtökös recept! 🎃 Most egy puha csicseriborsós fasírt készült belőle, melybe két nagy maréknyi zöld is belekerült. Nekem volt még egy kis maradék toszkán kelem itthon, de ezt helyettesítheted más zölddel, fodros kellel vagy spenóttal is. 😊

Teljes értékű gabonával fogyasztva jó kis fehèrjedús étel gyerekeknek is, a tahinis szósz jó zsírforrás és a fasírtba sütött nagy adag zöldleveles segítség lehet a napi zöldbevitel teljesítésében. 🥬🍃🌱

Hozzávalók

Falafelhez

  • 1 konzerv vagy 1 bögre csicseriborsó
  • 2 bögre sült sütőtök
  • 2 jó nagy marék toszkán kel (vagy bármely más zöldleveles) felaprítva - én aprítógéppel daraboltam nagyon apróra
  • 1 marék koriander vagy petrezselyem
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 ek. fokhagymapor
  • 1 tk. vöröshagymapor
  • 1 kk. római kömény
  • 1 kk. őrölt koriander - (elhagyható)
  • só, bors

Tahinis-kesumajonézes szószhoz

  • fél bögre kesudió fél órára forró vízzel leöntve, majd átöblítve - helyette blansírozott mandulát is használhatsz
  • 3 tk. almaecet
  • 1 kk. fekete só
  • csipet kurkuma
  • 1 tk. datolyakrém
  • 2 tk. dijoni mustár
  • 1/3 bögre víz
  • 1 ek. tahini
  • fél citrom leve

Elkészítés

  1. Miután nagyon apróra daraboltad a választott zöldlevest, egy pici sóval párold meg egy kevés vízen.
  2. Tedd aprítógépbe a falafel minden hozzávalóját és dolgozd össze. Nem kell teljesen krémesre, maradhatnak nagyobb darabok is benne.
  3. Vegyél a masszából evőkanálnyi adagokat és lapítsd korongokká egy sütőpapírral bélelt tepsin.
  4. 200 fokos sütőben süsd a fasírtokat 20 percig.
  5. Várd meg, míg teljesen kihűlnek, addig ne mozgasd őket, mert csak hidegen szilárdulnak meg teljesen.
  6. A tahinis krémhez tedd a lecsepegtetett kesudiót turmixgépbe a többi hozzávalóval és turmixold krémesre.
  7. Tálald a falafelt a tahinis szósszal, teljes értékű körettel (pl. quinoával, barna rizzsel vagy hajdinával).

Hogy tetszett ez a recept?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Egy pillanat...